„Artistul și tiranul", un eveniment cultural inedit la UBB. Serghei Prokofiev, artistul născut la Donețk care a murit la Moscova aproape în același timp cu Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eveniment cultural inedit la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Daniel David (rectorul UBB), flautistul Matvey Demin, pianista Ana Silvestru, violonistul Ștefan Tarara și Sever Voinescu, redactor șef al revistei Dilema veche, vor susține conferința muzicală „Artistul și Tiranul”, dedicată genialului muzician Serghei Prokofiev și relației puternic oscilante pe care acesta a avut-o cu dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin.

Pianista Ana Silvestru va participa la evenimentul organizat de UBB
Pianista Ana Silvestru va participa la evenimentul organizat de UBB

Evenimentul va avea loc joi, 9 martie 2023, de la ora 19:00, la Sala Auditorium Maximum a UBB. Intrarea este liberă, iar organizatorii anunță că se pot face donații care vor fi utilizate pentru ajutorarea studenților ucraineni înmatriculați la UBB.

Conceptul conferinței muzicale „Artistul și Tiranul” este simplu și pleacă de la un adevăr istoric: în ziua de 9 martie 1953, lumea a scăpat de un mare dictator (Stalin), care a avut pe conștiință milioane și milioane de victime, dar a pierdut în același timp un artist genial (Prokofiev), prins în ultimii ani de viață în Matrioșka regimului sovietic criminal.

image

„Faptul că Serghei Sergheevici Prokofiev, născut la Donețk, în Ucraina, a murit cu doar o oră înaintea dictatorului comunist Iosif Visarionovici Stalin, la Moscova, la doar câteva sute de metri distanță de acesta, este unul cu surprinzătoare semnificații. Vom vorbi despre viața tumultoasă a lui Prokofiev, resorturile care au dus la decizia nefastă de a se întoarce în Uniunea Sovietică, și despre refugiul pe care muzica i l-a oferit”, spune pianista Ana Silvestru, organizatoarea (inițiatoarea) evenimentului de la Cluj-Napoca.

La discuție va participa un trio prestigios alcătuit din rectorul UBB, Daniel David, pianista Ana Silvestru și redactorul șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu.

„Știința este parte fundamentală a culturii, cultura adevărată nereducându-se doar la “produse” analizabile prin prisma valorilor estetice. Mă bucur să am ocazia ca, împreună cu Ana Silvestru și cu colegul Sever Voinescu, să-l analizăm pe marele Prokofiev și creațiile sale - ilustrate în spectacol de artiști de referință la nivel internațional - psihologic si filosofic. Nu în ultimul rând, mă bucur că Facultatea de Muzică din UBB devine tot mai vizibilă academic-profesional și social, prin colaborări naționale si internaționale de prestigiu”, a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Conferința „Artistul și Tiranul” va fi tradusă muzical prin două capodopere ale lui Serghei Prokofiev: Sonata pentru Flaut și Pian în Re Major op. 94, respectiv Sonata pentru Vioară și Pian în Fa Minor op. 80, interpretate de pianista Ana Silvestru, flautistul Matvey Demin și de violonistul Ștefan Tarara.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite