Adevărul îţi aduce din nou mari spectacole de operă.  DVD-ul, cartea şi CD-ul cu"Madama Butterfly" vor fi distribuite marţi, 13 octombrie

0
0
Colecţia "Mari spectacole de operă" de la Adevărul
Colecţia "Mari spectacole de operă" de la Adevărul

De pe 13 octombrie pe 29 octombrie, ziarul Adevărul va fi distribuit, din nou, cu mari spectacole de operă. Pachetul va conţine, alături de ziar, o carte, un CD şi un DVD, cu operele "Madama Butterfly","Nunta lui Figaro","Flautul fermecat", "Aida","Fidelio",  "Cosi fan tutte". Pachetul costă 7,99 lei.

Ziarul „Adevărul" vă aduce din nou un pachet inedit care conţine o carte, cu CD şi DVD cu interpretări de referinţă, într-o nouă colecţie, „Mari spectacole de operă". Printre titlurile care vor fi distribuite cu ziarul „Adevărul" se află capodopere ale celor mai faimoşi compozitori, Mozart, Puccini, Verdi, Beethoven.

adevarul opere

Marţi, 13 octombrie, Adevarul vă aduce "Madama Butterfly", joi, 15 octombrie,  "Nunta lui Figaro", marţi 20 octombrie, "Flautul fermecat",  22 octombrie, "Aida", 27 octombrie, "Fidelio",  29 octombrie "Cosi fan tutte".

 Cărţile, editate într-o formă grafică excepţională şi ilustrate cu imagini ale interpreţilor, prezintă succint viaţa autorului operei, povestea compoziţiei şi a reprezentaţiilor conţinute pe CD şi DVD.

Opera „Madama Butterfly“ de Giacomo Puccini, distribuită, marţi, 13 octombrie, conţine un CD, un DVD şi un album bogat ilustrat, cu un istoric al operei, o biografie a autorului şi informaţii despre montări celebre.

Pe CD veţi putea asculta o înregistrare din 1955 cu Maria Callas şi Orchestra şi Corul Scala din Milano, sub bagheta lui Herbert von Karajan. În distribuţie se mai regăsesc şi numele Lucia Danieli, Nicolai Gedda şi Mario Borriello.

După ce publicul de la Scala a respins şi a umilit Madama Butterfly, Giulio Ricordi şi compozitorul au scos-o imediat de pe afiş, deşi Puccini o considera cea mai modernă operă dintre câte compusese. Au trecut 20 de ani până când povestea emoţionantă a tinerei gheişe să fie pusă din nou în scenă la Scala.

Arturo Toscanini a fost cel care a propus în 1925 să fie cântată noua versiune a operei, cu Rosetta Pampanini în rolul eroinei. Una dintre cele mai bune interpretări ale lui Cio-Cio-San a fost şi cea a Mariei Callas.

DVD-ul conţine înregistrarea spectacolului Madama Butterfly din 1986, cu orchestra şi Corul Teatrului din Milano, dirijate de Lorin Maazel. Rolul titular este deţinut de soprana Yasuko Hayashi.

Nunta lui Figaro -15 octombrie

Opera bufă în patru acte, Nunta lui Figaro, din colecţia „Mari spectacole de operă“, are un libret semnat de Lorenzo Da Ponte, după comedia „Le mariage de Figaro" de Beaumarchais. Nunta lui Figaro a avut premiera la Burgtheater, la Viena, la 1 mai 1786.

opera

Opera a cucerit şi Praga, unde Mozart a ajuns în ianuarie 1787 şi a trăit cel mai mare triumf din întreaga sa carieră: „tot oraşul nu mai vorbeşte decât de Figaro, peste tot se recită, se cântă, se fluieră numai Figaro, nicio altă operă nu mai suscită un asemenea interes precum Figaro, nimic în afară de Figaro“, scria compozitorul unui prieten. Acest succes i-a adus, de altfel, lui Mozart comanda pentru opera „Don Giovanni“.

Libretul e un quiproquo plin de neprevăzut, cu toate datele de succes: Contele Almaviva, căsătorit cu Rosina, dar sastisit de ea, încearcă să o cucerească pe subreta Susanna, logodnica lui Figaro. Almaviva vrea să împiedice nunta celor doi, ajutat de menajera Marcellina, care încearcă, la rândul ei, să-l convingă pe Figaro să o ia de nevastă.

Figaro se opune acestui plan, inima rămânându-i totuşi la Susanna. Planul Marcellinei se duce pe apa sâmbetei definitiv când Figaro află întâmplător că este fiul ei. După multe trucuri şi aventuri, Figaro şi Susanna îşi redobândesc încrederea şi dragostea unul în celălalt.

Înregistrările sunt de la Glyndebourne, în anul 1973 (DVD) şi de la Viena 1955 (CD). Pe DVD a fost înregistrată Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijată de John Pritchard, în regia lui Sir Peter Hall. Figaro este interpretat de baritonul Knut Skram, Susanna - de soprana Ileana Cotrubaş, iar Contele Almaviva - de baritonul Benjamin Luxon.

Spectacolul Filarmonicii din Viena dirijată de Erich Kleiber în 1955 rămâne unul de referinţă. În înregistrarea de pe CD îi veţi putea asculta pe baritonul Cesare Siepi, în rolul lui Figaro, în timp ce soprana Hilde Güden o interpretează pe Susanna, iar Alfred Poell - pe Almaviva.

Flautul fermecat - 20 octombrie

Este ultima operă compusă de W.A. Mozart (1756-1791).

DVD-ul include o înregistrare din 1978, de la Glyndebourne, cu Orchestra Filarmonică din Londra, cu soprana Felicity Lott şi tenorul Leo Goeke. Pe CD îi putem asculta pe soprana Irmgard Seefried şi pe tenorul Anton Dermota, într-o înregistrare de la Viena din 1950.

Flautul fermecat are un libret scris în limba germană de J.E. Schikaneder, cu o poveste de dragoste dintre personajele Tamino şi Pamina. Libretul a fost conceput după o povestire de August Jacob Liebeskind, sub forma unui „singspiel“ (în care părţile muzicale alternează cu proza).

Premiera operei a avut loc la Viena, la „Burgtheater“, la data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului. Wagner a numit Flautul fermecat drept o „chintesenţă a artei, (...) o capodoperă de gen, cu o perfecţiune ce nu a putut fi depăşită şi care, greu, ar mai putea fi atinsă“. Mulţi muzicieni consideră opera Flautul fermecat şi nu „Requiem-ul“ din 1791, drept testament spiritual al lui Mozart.

Aida - 22 octombrie

Opera Aida, de Giuseppe Verdi este una dintre capodoperele eterne ale genului.

Aida cuprinde un album cartonat, un CD şi un DVD. Pe CD puteţi asculta, sub bagheta dirijorului Alberto Erede, Orchestra şi Corul Academiei Naţionale Sante Cecilia, alături de interpreţii Fernando Corena, Ebe Stignani, Renata Tebaldi, Mario Del Monaco, Dario Caselli şi Aldo Protti, într-o montare datând din 1952.

DVD-ul conţine o înregistrare din 2001 a spectacolului regizat de Franco Zeffirelli la Teatrul „Giuseppe Verdi“ din Busetto, în interpretarea Orchestrei şi Corului Fundaţiei Arturo Toscanini, dirijate de Massimiliano Stefanelli. Spectacolul a beneficiat de vocile unor interpreţi lirici ca Adina Aaron, Paolo Pecchioli sau Kate Aldrich.

Premiera a avut loc chiar în ajunul Crăciunului, în anul 1871, la Teatrul de Operă din Cairo, care îşi deschidea porţile cu o capodoperă. De asemenea, creaţia lui Verdi era menită a sărbători încheierea lucrărilor la Canelul Suez.

În februarie 1872, Aida a cucerit imediat melomanii la Scala din Milano. De atunci a încântat neîncetat iubitorii de operă din lumea întreagă, fiind nelipsită de pe marile scene de gen.

Povestea inspirată din bogata şi influenta mitologie egipteană a beneficiat, în aproape un secol şi jumătate, de interpretări prestigioase, fiecare descoperind valenţe noi ale muzicii lui Verdi. Folosind toate mijloacele teatrului, această operă în patru acte continuă să facă parte din repertoriul marilor teatre lirice şi să câştige admiraţia melomanilor.

Opera Fidelio - 27 octombrie 

opera

Opera „Fidelio“ de Ludwig van Beethoven  cuprinde un album cartonat, un CD şi un DVD.

CD-ul oferă o înregistrare excepţională a operei Fidelio: o interpretare din 1953, sub bagheta prestigiosului dirijor Wilhelm Furtwängler, susţinută de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena.

DVD-ul conţine înregistrarea spectacolului de operă Fidelio de Ludwig van Beethoven de la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, ediţia din 1979, în interpretarea London Philharmonic Orchestra. CD-ul constă într-o înregistrare de referinţă a interpretării Filarmonicii din Viena, alături de corul Operei de Stat din Viena, sub bagheta dirijorului Wilhelm Furtwängler, în 1953.

Variaţiune muzicală pe tema libertăţii, Fidelio este o operă despre lupta pentru cel mai de preţ bun al omului. Deghizandu-se într-un paznic de temniţă pe nume Fidelio, Lenora îşi salvează soţul, Florestan, de la moarte, la care fusese osândit de un guvernator tiranic.

Fidelio este singura operă lirică compusă de Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii. Dorinţa acestuia a fost să realizeze o operă emoţionantă şi dinamică, pornind de la un libret care spunea povestea Lenorei şi a lui Florestan, soţul ei, întemniţat din cauza toanelor unui guvernator despotic. Majoritatea specialiştilor apreciază că Beethoven a compus o operă în care muzica este net superioară formulei teatrale şi expresivităţii scenice.

Varianta iniţială a operei Fidelio, pe libretul semnat de Joseph Sonnleithner, a avut premiera la Teatrul din Viena, în noiembrie 1805. La câteva zile după reprezentaţie, armata lui Napoleon Bonaparte a ajuns la Viena. Aproape toţi melomanii îndreptăţiţi să comenteze noua creaţie beethoveniană părăsiseră oraşul. Un an mai târziu, a urmat o a doua versiune, Lenora, redusă la două acte şi cu un libret revizuit, dar nu a fost considerată superioară celei dintâi.

În 1814, compozitorul a revenit la Fidelio şi a modificat partitura, introducând noi accente emoţionale. CD-ul care însoţeşte săptămâna aceasta albumul cartonat conţine o înregistrare excepţională, făcută cu mai mult de o jumătate de secol în urmă. Muzica unui geniu este descifrată şi interpretată, sub bagheta unui dirijor de geniu, Wilhelm Furtwängler, de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena. Interpreţii sunt Martha Mödl, considerată cea mai bună interpretă a Lenorei din toate timpurile, alături Gottlob Frick, Sena Jurinac sau Wolfgang Windgassen.

Cosi fan tutte - 29 octombrie

Opera lui Mozart, „Così fan tutte“, o poveste de iubire cu năbădăi, conţine două înregistrări, audio şi video, pe CD şi pe DVD, şi o carte de 64 de pagini.

DVD-ul prezintă o înregistrare realizată în 1984, la Drottningholm, Suedia, în regia lui Willy Decker, iar CD-ul o înregistrare de la Viena, din 1950, cu unii dintre cei mai mari artişti ai Operei vieneze: Lisa Della Casa, tenorul Anton Dermota şi soprana Emmy ­Loose, Erich Kunz şi Paul Schöffler.

O carte completă

- marti 13 octombrie- pachet Adevarul & Madama Butterfly
- joi 15 octombrie- pachet Adevarul & Nunta lui Figaro
- marti 20 octombrie - pachet Adevarul & Flautul fermecat
- joi 22 octombrie- pachet Adevarul & Aida
- marti 27 octombrie - pachet Adevarul & Fidelio
- joi 29 octombrie - pachet Adevarul & Cosi fan tutte

Pachetul ziar, cartem DVD şi CD costă doar 7,99 lei.

Carte
• Biografia autorului
• Prezentarea operei
• Scurt istoric al operei
• Prezentarea personajelor
• Prezentarea reprezentaţiilor de pe CD şi DVD


DVD
• Spectacole care au intrat în istorie
• Cele mai bune săli de operă
• Interpreţi de renume mondial
• Libretul după care este realizată subtitrarea este furnizat/aprobat de Opera Română


CD
• Reprezentaţii celebre
• Cele mai bune orcheste
• Cei mai buni interpreţi
• Înregistrări de calitate
 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite