A fost Stalin un idiot alcoolic?

0
0

Până la căderea regimului sovietic, a fost extrem de dificil pentru istoricii occidentali să se documenteze asupra lui Stalin dincolo de ceea ce era versiunea oficială. Lucrarea de faţă aduce însă o cu totul altă perspectivă.

În numărul anterior al revistei „Historia“, am prezentat recenzia cărţii Stalin Young (Stalin tânăr), scrisă de acelaşi autor, Simon Sebag Montefiore. Am dat prioritate recenzării acelei cărţi pentru că s-a scris foarte puţin despre Osip Giukaşvili şi activităţile anterioare expatrierii sale din Georgia natală, pentru a deveni, în Rusia, liderul bolşevic cunoscut sub numele de Stalin.

Cartea de faţă, Stalin. Curtea Ţarului Roşu, a făcut senzaţie în Occident la apariţia ei, la Londra, în anul 2003, din mai multe considerente. Autorul trăise în Rusia aproape şase ani pentru cercetarea şi documentarea cărţii, intervievând rude apropiate din familia dictatorului şi membri apropiaţi din anturajul acestuia. Simpla lectură a celor unsprezece pagini de bibliografie atestă adâncimea cercetării, unele surse citate fiind total inedite.

Continuarea pe historia.ro

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite