A fost stabilită data pentru ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Teatru de la Sibiu a fost şi anul acesta un succes
Festivalul de Teatru de la Sibiu a fost şi anul acesta un succes

Ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc între 10 şi 19 iunie, informează organizatorii evenimentului.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a avut loc în perioada 12 - 21 iunie, sub genericul "Growing Smart - Smart Growing". Timp de zece zile, oraşul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriaşă pentru 2.673 de artişti şi invitaţi, din 70 de ţări, care au prezentat 427 de evenimente în 67 de spaţii de joc, reunind, în medie, 65.000 de spectatori în fiecare zi, informează un comunicat remis Mediafax.

Constantin Chiriac, preşedintele FITS, a susţinut o declaraţie de presă la finalul festivalului:

"Am promis la începutul acestui festival o ediţie de colecţie. A fost o ediţie de colecţie. Vreau să mulţumesc în primul rând echipei, pentru că sunt atâţia oameni care nu se văd şi care sunt atât de importanţi, fără ei nu ar fi fost posibil miracolul care a avut loc. Mulţumesc tuturor celor care sprijină acest festival (...). Închei cu acest gând: prin excelenţă se poate crea o stare de normalitate. Noi nu dorim să fim premiaţi, ci muncim ca să arătăm că în România se poate face un lucru extraordinar, cu voinţă, credinţă şi putinţă".

De buna desfăşurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane, care a fost completată de echipa artistică şi tehnică a Teatrului Naţional "Radu Stanca", de studenţi şi profesori ai Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu şi de un grup de voluntari din România, o comunitate ce a reunit 300 de tineri. În afară de voluntarii români, la succesul festivalului a contribuit un grup internaţional format din 27 de tineri din Japonia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud, Canada, Georgia, Germania şi Republica Moldova.

image

Anul acesta au fost puse în vânzare peste 21.000 de bilete la spectacole, care s-au vândut în totalitate.

În total, pentru cea de-a XXII-a ediţie a festivalului, s-au folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW şi un sistem de sunet de 150.000 W. O macara de 65 de tone şi peste 20 de kilometri de cabluri s-au folosit pentru deplasarea şi montarea a 87 de tone de decor.

De asemenea, fiecare invitat al festivalului a optat, în medie, pentru cinci nopţi de cazare în 26 de unităţi de profil, contribuind alături de turiştii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări importante din taxa hotelieră în această vară.

Anul acesta au fost dezvelite cinci noi stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, pentru actorul şi regizorul Klaus Maria Brandauer, regizorul Eimuntas Nekrošius, dramaturgul şi regizorul Joël Pommerat, dramaturgul, regizorul şi scenaristul Neil LaBute şi pentru regizorul, actorul şi dramaturgul Kazuyoshi Kushida.

Evenimentul organizat pe 20 iunie, de la ora 18.00, a fost continuat, de la ora 19.00, printr-o gală, care a adus pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor şi reprezentanţii acestora, dar şi pe regizoarea Gianina Cărbunariu şi pe actorul Marian Râlea, care au primit în semn de excelenţă pentru activitatea în teatru premiul "Iulian Vişa", respectiv premiul "Virgil Flonda". De asemenea, Joseph Melillo, director al Brooklyn Academy of Music (BAM), a primit din partea organizatorilor premiul pentru viziunea şi excelenţa în producerea de evenimente artistice la nivel mondial.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite