Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor - masinarii de jecmanit batrani amarati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 3 milioane de lei pe luna, adica la o pensie maricica, nici o banca nu da un ban pe tine. Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor (CARP) au ramas singurul loc in care batranii isi mai permit sa

Cu 3 milioane de lei pe luna, adica la o pensie maricica, nici o banca nu da un ban pe tine. Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor (CARP) au ramas singurul loc in care batranii isi mai permit sa faca un imprumut. Sute de mii de amarati imprumuta lunar cate 500.000 de lei. Rar se "lacomesc" la 1.000.000 de lei. N-apuca sa dea banii inapoi ca vin din nou sa ia altii.
Taxe si cotizatii pentru inscrierea la "banca"
Avantajul unui imprumut la CARP este dobanda la credit, mai mica decat cea practicata de banci, dar nici macar aceasta nu este o regula. Teoretic, batranii mai castiga si bani dati drept ajutoare sociale, bani de inmormantare, asistenta medicala gratuita si bilete de tratament la pret redus. Din pacate, paradisul CARP-urilor este doar o iluzie. Ajutoarele sociale nu depasesc 300.000 de lei pe an. "Pomana" se acorda pentru pensii mai mici de 1,5 milioane de lei pe luna si numai in urma unei anchete sociale. Chiar daca mii de oameni indeplinesc conditiile pentru acordarea ajutorului social, "norocosii" se numara pe degete. Mai grav, pentru a beneficia de imprumut sau ajutoare este obligatoriu sa fii membru cotizant al unui CARP. Una peste alta, taxa de inscriere, plus cotizatia lunara, plus taxa de deces, minus imprumutul cu dobanda mica, ajutorul de deces si alte asa-zise facilitati mai degraba iau decat baga bani in buzunarele pensionarilor.
Statut de ONG
Din 2002, prin bunavointa Parlamentului, CARP-urile au statut de organizatii neguvernamentale, adica bugetele lor de venituri si cheltuieli nu mai pot fi cunoscute de muritorii de rand. Conform Legii 540/2002, nu dau socoteala nici unei institutii de stat, in schimb daca un pensionar nu-si achita imprumutul la timp, Casa Nationala de Pensii sare in ajutorul CARP-ului creditor si opreste datoria din pensie. Fiind organizate ca ONG-uri, nimeni nu stie cate CARP-uri exista in Romania, cati bani incaseaza si pe ce ii cheltuie. La nivel national, CARP-urile sunt impartite in 3: independente, afiliate la Federatia CARP-urilor din Romania si afiliate la Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania (UGPR). Ce stim sigur e ca in Federatie sunt 120 de CARP-uri care au drept clienti-membri 850.000 de pensionari. Conducerile acestora au acceptat sa ne puna la dispozitie bugetele de venituri si cheltuieli. In ceea ce priveste numarul si gestiunea CARP-urilor afiliate la UGPR - mister total. Presedintele Uniunii, Miron Niculescu, ne-a declarat referitor la aceste chestiuni: "nu stiu, nu stiu". Ulterior, dupa ce am incercat sa inscriem un pensionar la una dintre casele afiliate UGPR si am gasit o multime de ciudatenii, Miron Niculescu n-a mai fost de gasit.
Grija Casei 4 - sa nu te-ngropi cu dobanda de camata
CARP-ul 4 din Bucuresti este unul dintre numeroasele case de ajutor reciproc afiliate la Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania (UGPR). Daca esti pensionar si vrei sa te imprumuti urgent la CARP 4 trebuie mai intai sa devii membru. Asta costa 350.000 de lei. Functionarele casei ne-au explicat ca in felul acesta ti-ai cumparat "vechimea". CARP 4 nu acorda imprumuturi decat celor inscrisi de cel putin doi ani. Pe langa acesti bani mai dai 500.000 de lei. Se numeste "fond cotizant" si este un fel de garantie de care nu te poti atinge. Suma se restituie in caz de deces sau la retragerea din CARP. Dupa ce ai devenit membru, pentru a beneficia de imprumut, depui la CARP o treime din banii pe care vrei sa-i iei. Pentru "sume mari" - adica 10 milioane de lei - trebuie sa aduci si doi giranti. In plus, dobanda (2,5 la suta pe luna) se plateste inainte - nu cumva imprumutatul sa dea coltul inainte de a o achita. Cheltuielile cu "imprumutul ieftin" nu se opresc aici. Statutul de membru CARP te mai obliga la 1 la suta din pensie - "cotizatia lunara" si 10.000 de lei - "contributia lunara".
Uniunea Generala a Pensionarilor isi trage si ea partea
La sediul CARP 4 poti citi pe un afis ce inseamna "contributie": "UGPR - 2.500 de lei si AM - 7.500 de lei". Deci, pentru un imprumut prapadit, batranii intra fara voie in organizatia de pensionari care se lauda ca are cei mai multi membri din Romania. Presedintele acestei case spune ca plateste in fiecare luna UGPR-ului cate un milion de lei, bani ce provin in mare parte de la pensionarii saraci care "lasa bani, optional, si pentru UGPR". Numai ca la CARP 4 nimeni nu ii spune amaratului de pensionar ca "birul" la UGPR nu este obligatoriu. In plus, presedintele o duce rau cu aritmetica. Un calcul simplu arata ca, la 14.000 de membri cotizanti, cat are casa, suma patita lunar la UGPR din pensia mizerabila a batranilor este de 35.000.000 de lei, nicidecum 1.000.000 de lei. In ceea ce priveste AM, aceasta inseamna "aparatura medicala". O folosesti sau nu, plata e obligatorie. La cabinetul medical din cadrul CARP 4, o consultatie medicala este gratuita, iar interventiile stomatologice se fac la pret redus. Batranii mai pot beneficia de fizioterapie la pret redus si de... bio-energo-terapie. Daca ai o pensie mai mica de 1,5 milioane o pasa energetica de "vindecare" a batranetii costa 25.000. Tariful creste in functie de venit.
Ajutorul de inmormantare: 3 prosoape sau juma' de coroana
Ajutorul de inmormantare acordat de CARP 4 familiei unui pensionar - membru cu o vechime de numai un an este cat pretul a trei prosoape - 70.000 de lei. Dupa inca un an, suma creste cu... 5.000 de lei. In fine, daca ai norocul sa traiesti un secol ca sa apuci sa cotizezi 35 de ani la CARP familia va beneficia de 1,3 milioane de lei. Cotizatiile luate sub diferite denumiri, ca si beneficiile, difera de la casa la casa. Fiecare are propriile reguli. O alta casa care roade din pensia batranilor tot in favoarea UGPR-ului este CARP 3 din Bucuresti unde cotizatia obligatorie la UGPR este de 3.000 de lei. Sigur ca un viitor membru mai plateste si aici taxa de inscriere (unu la suta din pensie), contributie lunara de 7.000 de lei, cotizatie lunara (tot unu la suta din pensie). In schimb, membrul se poate imprumuta aici cu sume pana la 8 milioane de lei, cu dobanda de 18 la suta pe an. Pentru a face un imprumut, si in acest caz trebuie sa ai achitat ca fond de casa o suma echivalenta cu o patrime din valoarea imprumutului. Dupa un an de dari la CARP 3, ajutorul de deces este de 200 de mii de lei, cam un sfert din pretul coroanei de pe mormant. Un CARP din judetul Arges (afiliat la Federatia Caselor de Ajutor Reciproc din Romania) ajuta familia pensionarului decedat care si-a platit lunar ajutorul de inmormantare cu 5.000 de lei timp de doi ani, cu suma de 200.000 de lei. Un CARP din Valcea se autointituleaza "casa saracilor" fiindca nu-si permite sa acorde imprumuturi peste 2 milioane de lei. Si obtinerea acestui credit este conditionata de plata unui fond cotizant de 700.000 de lei. Pe langa diverse taxe platite casei de catre un membru, acesta este nevoit sa dea lunar cateva mii de lei in plus - cotizatie la UGPR, la care este afiliata casa. La aproape 28.000 de pensionari, cati sunt in CARP-ul valcean al saracilor, acesta plateste lunar peste 56 de milioane de lei din banii necajitilor ca "bir" la UGPR. La o casa de ajutor din Brasov imprumuturile se acorda numai la un an de la data depunerii cererii, dobanda fiind de 20 la suta pe an. Ajutorul de deces e bataie de joc: pensionarii care isi achita toate taxele la CARP, dupa 20 de ani, primesc un ajutor de inmormantare de 2 milioane de lei.
Dobanda doar la credite, nu si la depuneri
Functionarea CARP-urilor a starnit protestul mai multor organizatii de pensionari din tara. Din pacate, oamenii vorbesc singuri, nici Casa de Pensii, nici Ministerul Muncii, nu par sa fie interesate de subiect. "CARP-urile percep dobanda la credite, dar nu dau nici un ban dobanda pentru banii depusi de pensionari ani la rand. Cei care afirma ca aceste case asigura protectie sociala pensionarilor, ori nu stiu ce vorbesc, ori mint. Cum poate sa fie protectie sociala acordarea de imprumuturi cu dobanda sau ajutoarele de deces din banii incasati de propriii membri? La Brasov, de pilda, imprumuturile se acorda la un an de la data depunerii cererii si se incaseaza o dobanda de 20 la suta. Ajutorul de deces este de 2.000.000 de lei si se acorda doar membrilor care au cotizat timp de 20 de ani cate 10.000 de lei pe luna. Daca facem un calcul, omul iese in pierdere - 20 de ani a cate 10.000 de lei lunar inseamna 2.400.000 de lei, fara sa luam in calcul si dobanda", spune Ion Strajan, presedintele sindicatului judetean Brasov al pensionarilor.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite