Un loc popular de vacanță din Italia vrea să interzică Airbnb

0
Publicat:

Pe măsură ce Europa continuă să fie sufocată de turismul excesiv și chiriile pe termen scurt se dezvoltă pentru a găzdui vizitatorii, orașele de pe continent constată tot mai des că locuitorii sunt realmente extorcați.

Ponte Vecchio în Florența Foto Shutterstock
Ponte Vecchio în Florența Foto Shutterstock

Acum, una dintre cele mai mari destinații turistice din Europa ia măsuri. Orașul Florența a anunțat că intenționează să interzică noile închirieri pe termen scurt, cum ar fi Airbnbs.

Noua legislație, care va fi votată miercurea viitoare și care se așteaptă să fie activă până în noiembrie, va interzice ca orice alte proprietăți din centrul istoric al orașului să fie înregistrate ca închirieri pe termen scurt.

Primarul Florenței, Dario Nardella, a declarat, într-o declarație transmisă CNN, că legislația „foarte importantă" abordează „o situație de urgență de dereglementare totală".

„Asistăm la o creștere progresivă a afluxului de turiști, care a devenit și mai pronunțată de la pandemie", a adăugat el.

Cifrele primăriei arată că 75% dintre închirierile pe termen scurt din Florența sunt concentrate în doar 5% din teritoriul municipal - centrul istoric al orașului, locul de naștere al Renașterii și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Legislația are ca scop abordarea acestui procent de 5%.

Dacă va fi aprobată, legislația va interzice înregistrarea oricăror noi închirieri pe termen scurt în centrul orașului. În plus, în încercarea de a stimula contractele rezidențiale, oricărui proprietar care transformă Airbnbs într-o închiriere rezidențială pe termen lung i se vor anula timp de trei ani impozitele pe proprietate pentru clădirea respectivă, potrivit cnn.com.

Legea nu va fi retroactivă - astfel încât oricine este un contract existent de închiriere pe termen scurt îl va putea păstra. Aproximativ 4.000 de noi înregistrări au fost făcute de când a fost anunțată această măsură, potrivit presei locale. Unele funcționau deja în mod ilegal; altele depun cereri pentru planuri de a-și închiria proprietățile prin Airbnb în viitor.

„În fața inerției Guvernului, este datoria noastră să acționăm”

Nardella a declarat că autoritățile iau măsuri pentru a proteja patrimoniul global al Florenței.

„Punem o interdicție simplă în zona UNESCO pentru a ne îndeplini responsabilitățile noastre de a proteja identitatea culturală și materială a centro storico și pentru a atenua efectul creșterii chiriilor în întregul oraș - care sunt direct legate de boom-ul închirierilor turistice pe termen scurt."

Solicitând o legislație națională urgentă din partea guvernului, Nardella a declarat că autoritățile din Florența „și-au suflecat mânecile pentru că de prea mult timp cerem o reglementare care nu se întâmplă niciodată".

El a adăugat: „Nu putem asista la schimbarea centrului nostru istoric și nu putem face față tuturor problemelor cetățenilor care nu reușesc să găsească un apartament de închiriat.”

„În fața inerției guvernului și a parlamentului, este de datoria noastră să acționăm pentru a pune frână acestei urgențe sociale."

Nu toată lumea este încântată. Lorenzo Masi, un consilier al mișcării politice populiste Cinci Stele, s-a întrebat „ce se va întâmpla cu cei care nu închiriază [proprietăți] în mod antreprenorial, ci închiriază, de exemplu, o cameră în casa în care locuiesc - în multe cazuri pentru a compensa costurile".

„Am avea nevoie de planuri care să includă acest tip de situații, în care grupurile cele mai defavorizate să nu fie comparate cu cei care lucrează pur și simplu la nivel de afaceri", a spus el într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al Airbnb a declarat pentru CNN: „Recunoaștem provocările cu care se confruntă orașele istorice din Italia și vrem să ajutăm. Am propus reglementări naționale pentru închirierile pe termen scurt în Italia, care sunt clare și simplu de urmat și care ar asigura un home-sharing responsabil în fiecare oraș și localitate".

Urmăriți banii

Pentru unii, propunerile nu merg suficient de departe. „Ceea ce a făcut primarul este grozav, dar fără inspecții, nu este suficient", a declarat Veronica Grechi, proprietara B&B Velona's Jungle de la marginea centrului orașului Florența.

Grechi descrie modul în care este gestionat o mare parte din sectorul închirierilor pe termen scurt ca fiind „neprofesionist și sălbatic", mulți proprietari de imobile operând închirieri fără a le declara autorităților.

Grechi - care spune că, atunci când a căutat recent personal de curățenie, companiile s-au oferit să lucreze cu ea cu condiția să le plătească 80% în numerar, declarând doar 20% la fisc - spune că, dacă autoritățile ar efectua controale la proprietăți și ar urmări banii, numărul de Airbnbs ar scădea în mod natural.

„Toată lumea o face [închirierea pe termen scurt] în acest moment pentru că este ușor - nu costă nimic. Dacă îi obligi pe oameni să o facă în mod profesionist, numărul [de Airbnb-uri] ar scădea imediat, pentru că nu ar merita să o facă."

Opoziție tot mai mare față de Airbnb

Florența este cea mai recentă destinație care încearcă să oprească valul în creștere al Airbnb-urilor.

Orașul New York a introdus ceea ce Airbnb a considerat o „interdicție de facto" a închirierilor pe termen scurt. Proprietățile pot fi înregistrate pentru închirieri de mai puțin de 30 de zile doar dacă gazda locuiește în proprietate în același timp cu oaspeții, care nu pot fi mai mult de doi.

De asemenea, Portugalia a prezentat în această vară noi legi privind locuințele, care aruncă incertitudinea asupra închirierilor pe termen scurt.

În Amsterdam, proprietarii pot închiria proprietăți pentru maximum 30 de zile pe an calendaristic, pentru maximum patru oaspeți în același timp.

În Berlin, proprietăți întregi pot fi închiriate pe termen scurt pentru maximum 90 de zile pe an.

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite