Care sunt cele mai puternice și cele mai slabe pașapoarte din lume: Patru țări europene sunt pe primul loc al clasamentului

0
Publicat:

Patru țări europene împart prima poziție cu statul Singapore, în ceea ce privește cele mai puternice pașapoarte din lume.

Pașaportul românesc se află pe locul 13, alături de cel bulgăresc și croat
Pașaportul românesc se află pe locul 13, alături de cel bulgăresc și croat FOTO Inquam

Franța, Germania, Italia și Spania au ajuns în fruntea clasamentului conform Henley Passport Index, alături de liderul de până acum, Singapore.

Japonia, care a coborât pe locul trei în clasamentul anterior, a revenit în top, rezultând astfel că șase țări se află în mod excepțional pe prima poziție, potrivit Euronews.

Henley Passport Index evaluează pașapoartele țărilor în funcție de numărul de locuri în care posesorii lor beneficiază de acces fără vize. Clasamentul este actualizat în mod regulat pe măsură ce informațiile pentru fiecare țară se modifică.

Țările aflate în fruntea clasamentului au acces fără vize într-un număr record de 194 de țări din cele 227 existente la nivel global.

În clasamentul din octombrie, Germania, Italia și Spania ocupau locul al doilea, în timp ce Franța se afla pe poziția a treia.

Un alt clasament al pașapoartelor, publicat luna trecută de visaguide.world, acordă puncte pe baza tipului de acces fără viză și a 'punctajului de semnificație' al destinației. Acest clasament a plasat Spania înaintea statului Singapore.

Pașapoartele europene domină topul

În noul clasament Henley din 2024, țările europene domină topul primelor zece pașapoarte puternice. Finlanda și Suedia ocupă locul al doilea - ambele urcând de pe locul trei în lista din octombrie - alături de Coreea de Sud.

Pe locul al treilea se află Austria, Danemarca, Irlanda și Țările de Jos, urmate de Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit, pe poziția a patra. Grecia, Malta și Elveția ocupă locul cinci.

Cehia și Polonia se alătură Australiei și Noii Zeelande pe locul al șaselea, iar Ungaria se află la egalitate cu Canada și SUA, pe locul al șaptelea. Estonia și Lituania ocupă poziția a opta, iar Letonia, Slovacia și Slovenia sunt pe locul al nouălea. Pe locul 10 se află Islanda.

Alte țări europene din top 20 includ Cipru și Liechtenstein (locul 12), Bulgaria, Croația și România (locul 13), Monaco (locul 14) și Andorra (locul 19).

Mai jos în clasament, Ucraina se află pe locul 32, urmată de mai multe țări balcanice, printre care Serbia pe locul 37, Macedonia de Nord pe locul 45, Muntenegru pe locul 46 și Albania pe locul 48.

Moldova ocupă locul 49, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Georgia se află pe locul 50, Turcia pe locul 52, Belarus pe locul 64, Kosovo pe locul 68, Azerbaidjan pe locul 70, Armenia pe locul 74.

Cum este alcătuit clasamentul Henley

Henley Passport Index clasifică cele 199 de pașapoarte diferite din lume pe baza numărului de destinații la care posesorii lor pot avea acces fără vize. Pentru a face acest lucru, firma globală de consultanță pentru cetățenie și rezidență Henley & Partners utilizează datele furnizate de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA). Clasamentul este în cea de-a 19-a ediție și, deși era actualizat anterior de patru ori pe an, compania afirmă că acum va fi actualizat lunar.

Țările primesc un punct pentru fiecare destinație - din cele 227 - în care pot călători fără viză. Acest lucru se aplică atunci când cetățenii pot obține o viză la sosire, o permisiune de vizitator sau o autorizație electronică de călătorie (ETA) la destinație.

Nu se acordă puncte pentru destinațiile în care este necesară o viză sau în care posesorul pașaportului trebuie să obțină o viză electronică aprobată de guvern înainte de plecare.

Care sunt țările cu cele mai slabe pașapoarte

În general, numărul mediu de destinații la care călătorii pot avea acces fără viză aproape s-a dublat, de la 58 în 2006, la 111 în 2024. Cu toate acestea, țările din coada listei se confruntă cu o discrepanță tot mai mare.

Dintre cele 104 țări și teritorii din listă, Afganistanul rămâne la coada clasamentului, având cel mai slab pașaport din lume. În prezent, are acces fără viză în 28 de țări, unul în plus față de clasamentul din octombrie, și cu 166 mai puține decât Franța, Germania, Italia și Spania.

Siria, Irak, Pakistan și Yemen se află, de asemenea, pe ultimele cinci locuri, urmate de Somalia pe locul 99; Libia, Nepal și Teritoriul Palestinian pe locul 98; Bangladesh și Coreea de Nord pe locul 97; Eritreea și Sri Lanka pe locul 96, iar și Iran, Liban, Nigeria și Sudan sunt pe locul 95.

Emiratele Arabe Unite a adăugat 106 destinații din 2014 și a urcat de pe locul 55 pe locul 11. China și Ucraina au adăugat câte 21 de țări fiecare, în ultimii 10 ani.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite