Un preparat din Peru, consumat de peste 2.000 de ani, inclus în patrimoniul UNESCO. Ce conține

0
Publicat:

UNESCO a inclus, miercuri, un preparat culinar peruan, cu o istorie de peste 2.000 de ani, în prestigioasa listă a patrimoniului imaterial al umanității, potrivit AFP.

Ceviche, preparatul culinar peruan inclus în patrimoniul UNESCO FOTO X
Ceviche, preparatul culinar peruan inclus în patrimoniul UNESCO FOTO X

Este vorba despre ceviche, un preparat culinar peruan pe bază de peşte crud marinat. Acest deliciu, consumat pentru prima dată în urmă peste 2.000 de ani pe teritoriul actual al statului Peru, a evoluat în diverse variante regionale, în funcție de speciile locale de pește utilizate, potrivit antropologilor locali.

Ceviche-ul peruvian este considerat un simbol al gastronomiei locale, fiind preparat în mod tradițional în zonele de coastă, unde se folosesc specii de pește proaspăt din Oceanul Pacific.

În regiunile muntoase, păstrăvii din râuri și lacuri devin ingredientul principal, în timp ce în pădurile tropicale, preparatul se îmbogățește cu aromele specifice arapaima sau tilapia crescută în lagune.

Cu cel puțin o mie de rețete și variante de preparare, potrivit lui Javier Vargas, președintele Asociației restaurantelor cu produse marine din Peru, ceviche-ul este o adevărată capodoperă culinară, reflectând diversitatea și bogăția resurselor naturale ale țării.

Înscrierea este prima pentru un element din bucătăria tradiţională peruană şi recunoaşte contribuţiatuturor persoanelor implicate în lanţul de valori al acestui preparat, inclusiv a pescarilor artizanali de pe coastă, din Anzi şi din Amazonia, a agricultorilor şi a bucătarilor”, a declarat ministrul Culturii din Peru.

Includerea preparatului în patrimoniul imaterial al umanităţii a fost validată de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni, în Botswana.

De asemenea, pe lista UNESCO au fost înscrise și preparatul manouché, „practică culinară emblematică” din Liban, stilul interpretativ specific operei italiene, precum şi boleroul, gen muzica din Cuba şi Mexic.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite