Opera italiană, inclusă în lista patrimoniului cultural UNESCO. Recunoaștere pentru patru secole de spectacol muzical

0
Publicat:

UNESCO, agenția culturală a ONU, a anunțat, miercuri, o decizie istorică prin includerea stilului interpretativ specific operei italiene în prestigioasa listă a patrimoniului cultural imaterial. Această recunoaștere remarcabilă aduce laolaltă patru secole de eleganță muzicală, dramă istorică și virtuozitate interpretativă, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Stilul interpretativ specific operei italiene, în patrimoniul UNESCO FOTO Twitter/ X
Stilul interpretativ specific operei italiene, în patrimoniul UNESCO FOTO Twitter/ X

Opera italiană, cu origini ce datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea în Florența, la curtea familiei de Medici, a fost inclusă în această categorie de patrimoniu cultural imaterial alături de alte practici celebre italiene, cum ar fi prepararea de pizza.

Arta operatică italiană se caracterizează printr-o intrigă complexă, scenografie elaborată și „belcanto” (interpretare frumoasă).

„Este ceva istoric... o mare recunoaștere a operei 'belcanto' în lista patrimoniului imaterial UNESCO și trebuie să fim mândri de acest lucru”, a declarat el, pentru postul public de radio, RAI.

Decizia de a include opera italiană în patrimoniul cultural imaterial UNESCO a fost luată în cadrul Comitetului Interguvernamental de Salvagardare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a reunit începând de luni la Kasane, în Botswana. Distincția reprezintă nu doar o onoare pentru cultura italiană, ci și o confirmare a contribuției semnificative a operei italiene la peisajul cultural mondial.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite