Ruladă de pui cu ciuperci în aluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rulada de pui cu ciuperci în aluat. FOTO reteteculinare.ro
Rulada de pui cu ciuperci în aluat. FOTO reteteculinare.ro

Un aperitiv sofisticat numai bun de servit cu o garnitură de mazăre sau cu un sos de gorgonzola, rulada de pui cu ciuperci în aluat te va face să îţi lingi degetele.

Ruladă de pui cu ciuperci în aluat: ingrediente pentru aluat

  • 12 g drojdie proaspătă
  • 2 linguriţe zahăr
  • 100 ml lapte călduţ
  • 2- 3 picături de oţet
  • 1 linguriţă sare
  • 1 gălbenuş
  • 100 g unt moale
  • faină albă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 2 albuşuri
  • 500 g carne de pui tocată
  • condiment pentru pui
  • piper proaspăt măcinat
  • 1 ceapă mică tocată mărunt
  • 250- 300 g ciuperci proaspete feliate
  • o jumătate de ardei roşu tăiat cubuleţe
  • 1 ardei gras verde tăiat cubuleţe
  • 1 cub sau o lingură de unt
  • ulei
  • sare
  • caşcaval şi/sau parmezan ras
  • 1 legatură ceapă verde tocată rondele
  • o jumătate legatură pătrunjel verde tocat mărunt
  • 3 ouă fierte tari 
  • 1 cârnat proaspăt de porc uşor afumat
  • vin/apă (opţional)

Ingrediente pentru mix

  • făină
  • boia dulce
  • piper cayen / boia iute
  • condiment pentru pui
  • piper negru proaspăt măcinat
  • oregano uscat

Ruladă de pui cu ciuperci în aluat: alte ingrediente

  • 1 ou batut uşor pentru ungerea foii de aluat (înainte de poziţionarea ruladei de carne)
  • 1 galbenuş uşor bătut şi o linguriţă de lapte pentru finisat
  • mac (opţional)

Ruladă de pui cu ciuperci în aluat: preparare umplutură

Se bat albuşurile cu o furculiţă, după care frământăm carnea tocată cu o jumătate de albuş bătut, împreună cu condimentul pentru pui. Se adaugă şi piper, după gust, şi se lasă deoparte.

Separat, călim ceapa, ciupercile şi ardeiul în amestecul de unt şi puţin ulei, până când legumele se înmoaie. Lăsăm la răcit şi adaugăm restul de albuşuri bătute, o linguriţă de făină, sare, piper (după gust). Când se omogenizează, le punem la rece, conform reteteculinare.ro.

Ruladă de pui cu ciuperci în aluat: preparare aluat

Peste drojdie se pune o linguriţă de zahăr, se dizolvă în trei linguri de lapte călduţ, apoi se adaugă 2-3 stropi de oţet, apoi se lasă la crescut timp de zece minute. 

Separat, batem  energic într-un bol restul de lapte călduţ, sare, o linguriţă de zahăr, gălbenuşul, untul moale, şi adaugăm treptat o parte din făină, până când obţinem o cremă groasă. Se amestecă cu drojdia crescută. Adăugând făină, frământăm cu mâna aluatul, după care îl învelim în folie alimentară şi îl punem la rece. 

Se pregăteşte o folie de aluminiu mai lungă, se unge la un capăt cu puţin ulei şi se pune pe partea unsă amestecul de carne, în strat uniform, cu o grosime de aproximativ un centimetru.

Aşezăm deasupra, uniform, în strat, amestecul cu ciuperci, apoi caşcavalul, apoi ceapa verde şi pătrunjelul. Se rade deasupra un ou fiert, după care se poziţionează în marginea foii de carne cârnatul afumat şi două ouă fierte. Formăm rulada cu ajutorul foliei de aluminiu, iar după înfăşurăm strâns şi de câteva ori folia peste ruladă şi sigilăm bine la capete. 

Punem ruloul într-o tigaie cu puţin ulei încins şi îl frigem rapid pe toate părţile, la foc mare, pentru a „sigila“ rulada. Între timp, putem stropi cu puţin vin sau apă, iar apoi lăsăm la răcit. 

Ruladă de pui cu ciuperci în aluat: preparare mix

Se prepară prin amestecare un mix format din pesmet, făină, boia dulce, piper cayen/boia iute, condiment de pui, piper negru şi oregano uscat. Îndepărtăm folia de pe ruladă şi o tăvălim de mai multe ori prin amestecul obţinut. 

Mutăm din nou în tigaia cu grăsime încinsă şi îl prăjim repede, de jur împrejur, până se rumeneşte. Îl dăm din nou la răcit. 

Se întinde o foaie de aluat pe planul de lucru uşor înfăinat, se rulează sub formă de sul, apoi se întinde din nou într-o foaie, aproximativ egală cu prima. Se pliază pe partea dreaptă şi pe partea stângă până la mijlocul foii, astfel încât marginile să se unească. 

Repetăm plierea cu aluatul rămas pe masă. Aducem 3/4 din partea dreaptă a aluatului peste 1/4 ramasă pe masă, pliem 2/4 din partea stângă a aluatului peste pătrimea de pe masa şi la sfârşit aducem aluatul din partea dreaptă peste pătrimea de pe masă (foto). Se repetă plierea cu aluatul rămas pe masă (se pliază partea dreaptă, respectiv stânga până pe mijloc, astfel încât marginile să se unească). 

Întindem în foaie aluatul pliat, care are aproximativ aceeaşi lungime cu a ruladei de carne şi lăţimea de trei ori mai mare decat grosimea ei. Se unge foaia cu un ou bătut şi se poziţionează ruloul rece din amestecul de carne pe centru. Tăiem marginile foii în fâşii oblice, deoparte şi de alta a ruloului. Se aduc fâşiile pe rând, din dreapta şi stânga, deasupra ruladei, suprapunându-se puţin la capete pentru realizarea unei împletituri. 

După, transferăm într-o tavă de cozonac căptuşită cu hârtie de copt, unsă cu gălbenuş uşor bătut cu o linguriţă de lapte călduţ şi presărăm deasupra mac (opţional). 

Încingem cuptorul la 180 de grade şi lasăm rulada la copt timp de 25-35 de minute.

   

Reţetă: reteteculinare.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite