Rețetă delicioasă de post. Cum faci salata de ciuperci cu usturoi, cât se fierb ca să rămână gustoase

0
Publicat:

O gustare ieftină, în post, este salata de ciuperci. Preparatul iese delicios dacă este făcut după rețeta regretatului Radu Anton Roman, pe care o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Salata de ciuperci, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Salata de ciuperci, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea. În salate, crude sau coapte, fierte sau semicălite, ciupercile sunt alimentul-minune care ajută la menţinerea sănătăţii. Conform specialiştilor, comparativ la 100 gr ciuperci, caloriile sunt 35, proteinele 5, lipidele 0,5, iar glucidele 2,5,  în timp ce carnea de porc grasă la acelaşi gramaj conţine 340 calorii, 15 proteine, lipide 30, iar glucide deloc, iar carnea de pui 142 calorii, 21 proteine, 6 lipide şi glucide, din nou, deloc. 

Ingrediente:

 piper, sare

 1 pahar vin

1 lingură oțet

 1 vârf cuțit cimbru uscat

1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultură.

Sos:

 1 lingură untdelemn

3 căței usturoi

 1 lingură oțet (sau cât vă place)

 puțină zeamă de la ciuperci

 verdeață: mărar, pătrunjel

Mod de preparare:

"Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai ușor dacă se rupe piciorul de pălărie. Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oțet și cimbru. După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg și se lasă să se răcească. Verdeața se toacă. Usturoiul se pisează pastă. Se taie ciupercile felii subțiri, se stropesc cu oțet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor", se arată în rețeta regretatului gastronom.

Scriitor, vânător și realizator TV

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite