După crogoaşă, a venit rândul desertului Crookie. Fenomenul combinaţiilor culinare ia cu asalt lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Croissantul cu umplutură din biscuiţi Oreo, alt desert de succes
Croissantul cu umplutură din biscuiţi Oreo, alt desert de succes

Este crookie noua crogoaşă? Dacă în luna mai, celebrul chef Dominique Ansel dădea peste cap gusturile americanilor cu noua sa invenţie, the cronut (o combinaţie între croissant şi gogoaşă), a venit rândul unui canadian care a găsit o modalitate de a îmbina croissantele cu biscuiţii Oreo, într-un hibrid numit crookie.


Un experiment al patiseriei Clafouti Patisserie et Cafe din Toronto, Canada, a provocat vâlvă nu doar în proximitate, ci şi pe internet. Croissantul, a cărui umplutură este formată din biscuiţi Oreo zdrobiţi, urmează reţeta de succes a alăturilor a două produse de sine-stătătoare într-unul singur. Publicul din toată lumea pare să nu mai fie mulţumit cu reţele simpliste sau este, pur şi simplu, cucerit de ideea a două deserturi preferate într-unul.

Chiar dacă este o bombă calorică, desertul crookie, cu un biscuite Oreo înfipt, ca o cireaşă de pe tort, este o invenţie care trebuie să-şi găsească drumul din Canada spre toate colţurile lumii, având în vedere reacţiile internauţilor.

„Când guşti, simţi că este cremos şi dulce, fiind crocant în acelaşi timp, datorită biscuiţilor”, a spus Olivier Jansen-Reynaud, patronul patiseriei, dar şi inventatorul crookie-ului, potrivit „Daily Mail”.

crookie

Prăjitura este rezultatul unei provocări pe care Jansen-Reynaud a primit-o din partea unei publicaţii locale: să creeze un desert nou folosind două ingrediente clasice, diferite. Doar că acum ingredientele sunt produse de sine-stătătoare. Provocarea a venit ca urmare a succesului răsunator al crogoaşei din New York, pentru care americanii se înghesuiesc la coadă încă de la orele dimineţii.

Francezul s-a gândit, aşadar, să folosească biscuiţii Oreo, descoperiţi în primul an al mutării sale în Canada, dar şi mult iubitele croissante. A fost nevoie de câteva încercări nereuşite pentru a integra crema Oreo în interiorul foietajului, dar patiserul se poate mândri acum cu un desert dorit de toată lumea. Patiseria deja nu mai poate face faţă cererii, fiind o variantă delicioasă pentru cei care nu au timp să stea o oră la coadă pentru crogoaşă, dacă s-ar face şi în America.

Crogoaşa: jumătate gogoaşă, jumătate croissant

Cofetăria lui Dominique Ansel a introdus pe piaţă, în luna mai, un produs despre care presa din toată lumea a scris. Mai mult de atât, zeci de replici ale desertului au apărut între timp, fiind la fel de dorite, în absenţa originalului. Pentru că nu este pur şi simplu vorba de aluat de gogoaşă prăjit, crogoaşa costă 5 dolari. Se vând 200 de produse pe oră, fiind coadă încă de la deschiderea cofetăriei. Mai mult de atât, există o limită de două bucăţi pentru persoană.

image

Dacă fenomenul experimentelor şi a combinaţiilor mai mult sau mai puţin bizare cu mâncare pare să fie în toi, băuturile alcoolice nu sunt străine de asemenea obiceiuri.

Un alt gust inedit care a cucerit americanii a combinat două dintre activităţile preferate într-una: mersul la cinematograf şi băutul. Popcornul cu aromă de vin uşurează alegerea acestora când vine vorba de preferinţele culinare la cinema şi nu numai. Existent pe piaţă cu două arome, Sauvignon Blanc şi Pinot Noir Chocolate Drizzle, trataţia specială vine cu un tarif special: 28 de dolari în magazin şi 35 de dolari pe internet.

popcorn vin

Astfel de combinaţii datează şi de 100 de ani, când este vorba de băuturi alcoolice. Nemţii au descoperit Radler-ul, berea cu lămâie, preferată şi de români pe timpul verii, dintr-un accident. În 1922, Franz Xaver Kugler a rămas fără bere în berăria sa, unde trebuia să servească peste 100 de biciclişti. A combinat berea cu suc de lămâie şi de acolo restul a fost istorie. Berea cu Cola sau cu Sprite sunt câteva dintre combinaţiile obişnuite în lumea occidentală. 

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite