Cocktailurile cu suc dietetic te îmbată mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcoolul din cocktailuri se absoarbe mai greu când în ele există zahăr FOTO Shutterstock
Alcoolul din cocktailuri se absoarbe mai greu când în ele există zahăr FOTO Shutterstock

Băuturile alcoolice amestecate cu sucuri dietetice au un efect euforic mai puternic decât cele combinate cu răcoritoare care conţin zahăr, au observat cercetătorii în urma unui experiment.

Alcoolul din cocktailurile care conţin răcoritoare cu îndulcitori artificiali se absoarbe în organism mult mai repede, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Kentucky, SUA. În cadrul unui studiu, 16 bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 21 şi 33 de ani au băut votcă amestecată cu un suc dietetic şi apoi cu sucuri care conţineau zahăr. În ambele experimente, cantitatea de alcool din cocktailuri a fost aceeaşi. 

Alcoolemia măsurată în respiraţie a fost cu 18% mai mare după ce participanţii la studiu au băut cocktailuri cu sucuri dietetice. 

Cercetătorii au testat apoi viteza de reacţie a subiecţilor implicaţi în studiu şi au constatat că amestecul de alcool cu sucuri dietetice o afectează într-o măsură mai mare decât cocktailurile alcoolice cu sucuri cu zahăr. 

„Oamenii amestecă sucurile dietetice cu alcool din dorinţa de a consuma un număr mai mic de calorii, dar este mult mai periculos să ai o concentraţie ridicată de alcool în organism“, spune Cecile Marczinski, unul dintre autorii studiului şi profesor în cadrul Universităţii din Kentucky. Cercetătorii nu au măsurat şi concentraţia de alcool din sânge. De regulă, ea este similară celei din aerul expirat, dar au existat situaţii în care s-au înregistrat diferenţe. 

Zahărul încetineşte absorbţia alcoolului

Stomacul percepe zahărul din cocktailuri ca aliment, motiv pentru care băutura stagnează la acest nivel o perioadă mai îndelungată nainte de a ajunge în intestinul subţire, de unde alcoolul este absorbit în sânge, au explicat medicii. În schimb, îndulcitorii artificiali din băuturi nu stagnează în stomac, ci ajung imediat în intestinul subţire, împreună cu alcoolul.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite