Chec cu căpşuni
0
Cui nu i-ar plăcea un chec cu fructe de sezon? Varianta pe care ţi-o propunem astăzi este una de sezon, cu căpşuni, dar se poate face şi cu prune, mere sau, de ce nu, chiar cu rubarbă. În funcţie de anotimp.
Ingrediente
Pentru aluat
200 ml lapte
40 g drojdie proaspătă
100 g zahăr + 1 linguriţă
500 g făină + 1 linguriţă
150 g unt
5 gălbenuşuri
2 ouă
50 g smântână grasă
2 linguri rom
o treime linguriţă sare
Pentru umplutură
500 g căpşuni
3 linguri zahăr brun
coaja răxuită de la o lămâie
seminţele de la un baton de vanilie
Pentru aluatul fărâmicios de deasupra
50 g zahăr brun
70 g făină
o pişcătură sare
50 g unt
Mod de preparare
Începem prin pregătirea aluatului-bază. Măsoară o lingură de lapte şi las-o deoparte. Încălzeşte puţin laptele rămas şi dizolvă drojdia în el. Adaugă o linguriţă de zahăr şi una de făină, amestecă, acoperă cu un şervet şi lasă pentru 30 de minute într-un loc cald să crească.
Amestecă untul cu zahărul într-un blender până când s-au amestecat bine, apoi adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând incontinuu. Lasă deoparte.
Cerne făina într-un vas mare. Adaugă maiaua şi amestecă şi frământă cu mâna sau cu un mixer. Adaugă smântâna şi frământă. Apoi, în 2-3 reprize, adaugă mixtura de ouă, amestecând în permanenţă. Acum începe adevăratul proces de frământare, care n-ar trebui să dureze mai mult de 20-25 de minute