Cele mai bune „spaghete bete”: cum se fac delicioasele paste fierte în vin roşu
0Reţeta pentru „spaghete bete”, spaghetti all'ubriaco cum le spun italienii, este pe cât de simplă, pe atât de savuroasă. Fierbinţi şi mustind a vin roşu, cu o aromă îmbătătoare, pastele gătite în aburi de alcool reprezintă un preparat care răsfaţă simţurile.
Ingrediente pentru 4 porţii:
500 gr de spaghete (sau linguini)
2 litri de vin roşu (ieftin, de masă)
2 litri de apă
2 căţei mari de ustorui, curăţaţi şi tăiaţi mărunt
2 linguri de unt
1⁄2 ceaşcă de ulei extra virgin
fulgi de ardei iute roşu (opţional)
1⁄2 ceaşcă de vin roşu
1⁄4 ceaşcă de pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Turnaţi într-o oală încăpătoare 2 litri de apă şi 2 litri de vin, puneţi suficientă sare şi aduceţi cantitatea la punctul de fierbere. Într-o tigaie adâncă, topiţi untul la foc mic, îi uleiul de măsline extravirgin. Între timp, adăugaţi spaghetele în apa cu vin clocotind şi nu uitaţi să le amestecaţi ca să nu se lipească.
Adăugaţi usturoiul tocat în tigaie şi, opţional, fulgii de ardei iute uscat. Amestecaţi până când usturoiul capătă o culoare pală, uşor aurie, şi puneţi şi jumătatea de ceaşcă de vin roşu. Turnaţi în tigaie din lichidul în care fierb pastele şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mediu.
După ce pastele au fiert şi sunt „al dente”, transferaţi-le în tigaia încăpătoare şi presăraţi peste ele pătrunjelul. Amestecaţi totul bine, până când pastele au absorbit tot lichidul şi s-au gătit suficient.
Se servesc fierbinţi, cu parmezan ras deasupra. Poftă bună!