Cât timp pot fi păstrate alimentele în frigider. Termenele pe care să le ai la îndemână
0Nu toată lumea știe cât timp rezistă, cu adevărat, alimentele în frigider. Perioada în care pot fi păstrate depinde de mai mulți factori. Experții în alimentație explică pe rd.com care sunt regulile.
Perioada în care pot fi păstrate depinde de tipul de alimente, dacă ambalajul produsului este deschis sau nu și, bineînțeles, de indicațiile de pe etichetă.
Produsele precum ouăle, carnea, lactatele sunt alimente foarte perisabile și merită o atenție deosebită. Consumate alterate, aceste alimente vă pot expune la bacterii patogene, ceea ce poate duce la intoxicații alimentare. Simptomele pot dura între patru zile și o săptămână, iar în unele cazuri, pot fi chiar fatale.
„Păstrați toată carnea, peștele și crustaceele pe raftul de jos, mai ales dacă le depozitați crude, dar aceasta este o practică bună chiar dacă carnea este gătită. Aceste alimente găzduiesc agenți patogeni și microbi de deteriorare care se pot scurge pe celelalte alimente ale dumneavoastră”, explică Caitlin Clark, cercetător în domeniul alimentar.
Rd.com recomandă să imprimați graficul de mai jos pentru a ști exact cât puteți ține în frigider alimentele.
Zile de păstrare a alimentelor în frigider
Pui crud: maximum două zile
Pui gătit: 3-4 zile
Carne de vită crudă: 5 zile
Carne de vită gătită: 3-4 zile
Șuncă: O săptămână dacă este întreagă, dar numai aproximativ 4 zile dacă este tăiată în felii
Șuncă crudă: O săptămână de la deschidere, dar până la două săptămâni dacă este nedeschisă
Șunca gătită: 5 zile
Carne tocată, crudă: Nu mai mult de două zile
Carne tocată gătită: Nu mai mult de 4 zile
Carne de porc crudă: două zile, maximum
Carne de porc gătită: 4 zile.
Cât poți păstra ouăle în frigider
Ouăle pot rămâne în frigider pentru o perioadă surprinzător de lungă.
Ouă crude în coajă: 3-5 săptămâni
Albușuri și gălbenușuri de ou crude: 2-4 zile
Ouă fierte tari: o săptămână.
Cât timp rezistă produsele lactate
Cât rezistă laptele și când ar trebui să-l arunci?
„Dacă laptele nu a fost deschis, acesta poate rămâne bun până la o săptămână după data limită de consum. În schimb, laptele deschis este bun doar pentru aproximativ două zile după data limită de vânzare”, spune Clark.
Untul, brânza și alimentele ce conțin produse lactate ar trebui, de asemenea, să fie inspectate cu atenție.
„Untul poate fi păstrat în siguranță în frigider timp de până la trei luni, conform recomandărilor USDA. Dacă doriți să lăsați untul la temperatura camerei pentru a-l păstra moale, faceți acest lucru într-un vas pentru unt care îl protejează de lumină și aer. În aceste condiții, se poate păstra bun până la două săptămân", notează Clark.
Dacă vorbim de brânză, sortimentele mai tari (cheddar, parmezan) rezistă mai mult timp în frigider. Brânzeturile moi se vor strica mult mai repede, mai ales după ce deschideți ambalajul.
Lapte, nedeschis: Până la o săptămână după data limită de vânzare
Lapte deschis: cu două zile după data limită
Unt învelit ermetic: 1-3 luni
Brânzeturi moi, nedeschise: (brie, chèvre etc.) 1-2 săptămâni
Brânzeturi moi, deschise: o săptămână de la momentul în care sigiliul este rupt
Brânzeturi tari, nedeschise (cheddar, jack, parmezan): 6 luni
Brânzeturi tari, deschise: o lună
Timpul cât rezistă verdețurile în frigider este direct corelat cu metoda dvs. de depozitare.
„În cel mai bun caz, verdețurile proaspete cu frunze vor rezista aproximativ o săptămână în frigider”, explică Brian Nagele, expert culinar și CEO al Restaurant Clicks.