Care sunt regiunile din România fruntaşe la pregătirea conservelor şi murăturilor pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirea conservelor de iarnă este un obicei care se transmite din generaţie în generaţie, peste 43% dintre români folosind reţete moştenite de la părinţi şi bunici. FOTO Arhiva Adevărul
Pregătirea conservelor de iarnă este un obicei care se transmite din generaţie în generaţie, peste 43% dintre români folosind reţete moştenite de la părinţi şi bunici. FOTO Arhiva Adevărul

Românul îşi păstrează renumele de gospodar, cel puţin în ceea ce priveşte pregătirea murăturilor şi conservelor pentru toamnă, arată un sondaj realizat de Unisol.

Românii încep toamna pregătind murături şi conserve pentru iarnă, iar acest lucru se întâmplă în cazul a 81% din participanţii la un sondaj pe această temă realizat de Unisol. Peste jumătate dintre gospodării investesc între 100 şi 300 lei în această activitate, în timp ce 26% cheltuie între 300 şi 500 lei.

Conform studiului comandat de Unisol, printre cele mai populare conserve pregătite de români se numără castraveţii muraţi, preferaţi de peste 90% dintre aceştia, dar şi zacusca (79%) şi gogoşarii în oţet (74%), în timp ce ciupercile conservate şi pepenele murat sunt preparatele cel mai puţin întâlnite în cămările româneşti. Prevăzători, românii încep să pună conserve din timp, lunile august şi septembrie fiind preferate pentru pregătiri de 90% din respondenţi.

Pregătirea conservelor de iarnă este un obicei care se transmite din generaţie în generaţie, peste 43% dintre români folosind reţete moştenite de la părinţi şi bunici, în timp ce aproape 74% dintre români declară că părinţii lor obişnuiesc, de asemenea, să pregătească conserve pentru iarnă. Procesul de preparare a conservelor este pentru aproape jumătate dintre români o muncă de echipă, iar cei mai mulţi apelează la ajutorul părinţilor (63%) sau al partenerului de viaţă (24%).

Moldova, Bucovina şi Oltenia sunt regiunile fruntaşe la pregătirea conservelor, 85% dintre locuitorii acestor zone declară că îşi pregătesc cămara pentru iarnă cu murături şi conserve, dar nici celelalte regiuni ale României nu stau mai rău: în Transilvania, Crişana şi Maramureş peste 82% dintre respondenţi au acest obicei, în timp ce în Dobrogea, în Banat şi în Muntenia procentul celor care prepară conserve scade sub 80%.

În ceea ce priveşte motivele pentru care românii pregătesc conserve pentru iarnă, 46% dintre români declară că fac asta pentru a se bucura de gustul legumelor şi iarna, iar 58% dintre respondenţi spun că murăturile şi conservele cumpărate din magazine nu sunt deloc la fel de bune ca acelea pregătite în casă.

Informaţiile au fost obţinute în urma unui sondaj pe tema conservelor pregătite toamna în România, realizat pe platforma online Ivox, în perioada 29 august – 14 septembrie 2014, pe un eşantion de 5.596 de respondenţi. Munca de echipă necesară pentru pregătirea conservelor şi importanţa acestui obicei în fiecare familie a fost sursa de inspiraţie pentru o campanie Unisol care se derulează în această toamnă, în cadrul căreia participanţii la concursul naţional derulat în perioada 1 septembrie – 15 noiembrie 2014 pot câştiga 10.000 de lei pentru achiziţia unei noi bucătării sau alte premii.

Citiţi şi:

VIDEO Secretele cârnaţilor „chinuiţi“ de Pleşcoi, vânaţi în toată lumea. Reţeta are nevoie de o sută de ore de muncă

Cum prepari cel mai bun peşte pe grătar

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite