Renault 4EVER Trophy sau viitorul privit prin lentila trecutului

0
0
Renault 4EVER Trophy Foto: Renault
Renault 4EVER Trophy Foto: Renault

Renault 4EVER Trophy anunță un nou model de serie electric. Am fost la Paris și ne-am întâlnit, în premieră mondială, cu 4EVER Trophy, un concept apropiat de viitorul model de serie Renault 4.

Una din vedetele Renault de la Salonul Auto de la Paris va fi conceptul 4EVER Trophy. Un SUV electric de segment B inspirat de liniile clasicului Renault 4L, și care cât de curând se va regăsi ca model de serie în oferta Renault.

Electrificarea oferă evidentul avantaj de a permite designerilor o libertate mai mare de exprimare. Și cum Renault are în trecutul său modele emblematice din punct de vedere al designului, nu este niciun păcat să fie folosite acele repere estetice care sursă de inspirație pentru viitor.

Constructorul francez deja a confirmat un viitor model Renault 5, iar acum, cu acest studiul ne confirmă și un viitor SUV electric de segment B

Renault 4 este o legendă, un model căruia francezii, și nu numai, i-au spus "Quatrelle", a debutat în gama constructorului francez în 1961 și a fost produs până în 1994. Categoric se califică ca fiind unul dintre cele mai longevive modele din istoria automobilului. Renault 4 a apărut ca un răspuns la fenomenul Citroen 2CV, un model lansat în 1948, doar că cei de la Renault și-au permis luxul de a analiza plusul și minusurile lui 2CV și a oferi un model mult mai bine adaptat pieței și nevoilor clienților.

Quatrelle a fost un model popular și în peisajul sporturilor cu motor, fiind protagonist în programe precum ”Routes du Monde” sau ”Cross Elf Cup of France”. Dar a devenit o apariție extrem de tonică în rally raid-uri precum Paris-Dakar, Renault 4 fiind preparat de cei de la Sinpar, versiunea de competiției primind și tracțiune integrală.

Din 1997 există 4L Trophy, un raliu dedicat studenților care în fiecare an adună sponsorizări și își stabilesc ca destinație așezări izolate din Sahara unde livrează alimente, medicamente și materiale dedicate educației copiilor. Conceptul își propune să imagineze un viitor verde pentru 4L Trophy, și acum fiind sinceri, este o evidentă sursă de inspirație inteligent aleasă de cei de la Renault pentru a introduce în scenă acest concept care ne anunță viitorul model "Quatrelle".

Pentru că ne-am întâlnit nu doar cu acest studiu dar și cu cei care l-au desenat, deja vă pot spune că tot ce înseamnă suprafață metalică gri a acestui studiu este identică cu cea a versiunii de serie.

Cu alte cuvinte, dezbrăcând acest studiu de evidentele elemente care îi conferă testosteron – roți masive cu pneuri de offroad, protecții masive pentru praguri, bare față/ spate, camere video în loc de oglinzi retrovizoare... avem în față un modelul de serie, care apropo... deja este gata pentru intrarea în producție, sau cel puțin așa ne-a șoptit o voce la Paris.

Viitorul Renault 4 va fi un SUV electric de segment B Foto: Renault
Viitorul Renault 4 va fi un SUV electric de segment B Foto: Renault

Viitorul Renault 4 va fi construit pe aceeași platformă cu Renault 5, o platformă derivată din cea pe care este construită actuala generație Clio și Captur, iar aici introducem în ecuație și Dacia Logan/ Sandero.

Cu alte cuvinte vorbim despre o platformă care în viitorul apropiat, să luăm ca orizont de timp un 5 ani, va putea găzdui un nou model electric Dacia. Într-un mod ciudat, privit din spate, acest concept amintește ciudat de mult cu Dacia Duster, dar poate fi doar o părere personală.

Din punct de vedere tehnic vorbim despre un vehicul electric cu o baterie de 42 kWh și un motor electric cu o putere de 100 kW/ 140 CP. Studiul are o lungme de 4.060 mm, o lățime de 2.100 mm și o înălțime de 1.900 mm, iar ampatamentul este de 2.570 mm. Conceptul fiind echipat cu pneuri masive, pentru un model de segment B, 255/55 R19.

Noul SUV electric și Renault 5 vor reprezenta alternativa electrică la ceea ce acum în gama Renault sunt Clio și Captur.

Auto


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri