Un fotbalist din Premier League spune că ar lupta pentru Ucraina dacă ar fi chemat la război. „Nu putem renunța”

0
Publicat:

Fotbalistul lui Arsenal, Oleksandr Zinchenko, spune că ar părăsi Marea Britanie pentru a lupta în Ucraina dacă ar fi chemat la luptă.

Fotbalistul lui Arsenal, Oleksandr Zinchenko
Fotbalistul lui Arsenal, Oleksandr Zinchenko

Jucătorul de 27 de ani a declarat pentru BBC Newsnight că a donat aproximativ 1 milion de lire sterline pentru a-i ajuta pe oamenii din țara sa natală de la invazia la scară largă a Rusiei în 2022, scrie bbc.com.

El a spus că Ucraina a devenit un „scut" pentru Europa și a cerut mai mult sprijin.

Miercuri, președintele țării a promulgat un proiect de lege care reduce vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani.

Acest lucru ar permite țării să cheme mai mulți oameni pentru a-și reface rezervele și vine după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat în decembrie că țara ar avea nevoie de mobilizarea a încă 500.000 de soldați.

Fotbalistul a fost întrebat dacă ar răspunde la o convocare pentru a lupta, dacă ar vedea mai multă valoare în asta decât să rămână să joace fotbal în Premier League.

„Cred că este un răspuns clar. M-aș duce să lupt", a spus el.

El a adăugat că are foști colegi de școală care luptă pe front.

„Este greu de înțeles că, de curând, am fost în aceeași școală, ne jucam în curte sau pe terenul de fotbal, iar acum ei trebuie să ne apere țara”, a spus el.

„Și, sincer, este atât de greu de acceptat acest lucru, dar este ceea ce este. Nu putem renunța”.

 Zinchenko a declarat că situația din țară este „super dură”, dar că el și familia sa sunt „mândri de președintele nostru”.

Știu că poate unii oameni ar putea crede că este mult mai ușor... pentru mine să fiu aici la Londra decât să fiu acolo în Ucraina. Sper cu adevărat că acest război se va încheia în curând”, a spus el.

Fundașul lui Arsenal și-a început cariera de fotbal la echipa rusă Ufa în 2016 și a spus că nu mai vorbește cu prietenii sau foștii săi coechipieri care se află în Rusia.

„De la invazie foarte puțini mi-au trimis mesaje și mi-au trimis câteva mesaje, dar nu pot să-i învinovățesc pentru că nu este vina lor”, a spus el.

„Nu pot să le spun: Băieți, faceți proteste afară și toate aceste lucruri, pentru că știu că pot fi băgați în închisoare”.

El a spus că rușii obișnuiau să-i numească pe ucraineni „frații” și „surorile” lor, dar invazia le-a arătat „tuturor ucrainenilor că nu mai putem fi prieteni cu ei”.

„Nu vom uita niciodată ceea ce ne-au făcut nouă, poporului nostru", a spus el. „Și asta îi voi învăța și pe copiii mei. Și copiii mei îi vor învăța pe copiii lor. Acest lucru nu este acceptabil”.

În februarie, președintele Zelenski a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul invaziei Rusiei și că zeci de mii de civili au murit în zonele din țară ocupate de Rusia.

El a adăugat că știe de sute de copii ai căror părinți au murit în război.

Vedeta lui Arsenal a spus: „Care este datoria mea acum? Cum pot să ajut cât pot de mult țara mea, oamenii mei, acolo și toate aceste lucruri? Nu pot fi mai mândru decât sunt acum că sunt ucrainean. Am un vis că acest război se va încheia foarte, foarte curând și că vom putea reconstrui Ucraina noastră așa cum ne dorim cu adevărat să o facem”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite