Tudor Giurgiu face film după „blatul secolului”, mizeria orchestrată de Dumitru Dragomir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Giurgiu va face un film despre cel mai mare blat din istoria fotbalului românesc, partida FC Olt Scornicești - Electrodul Slatina, disputată pe 21 iunie 1978, în penultima etapă de campionat, în care echipa din satul natal al lui Nicolae Ceaușescu lupta pentru promovarea în Divizia B cot la cot cu Flacăra Moreni.

Dumitru Dragomir, artizanul unui blat mizerabil. Foto Sportpictures
Dumitru Dragomir, artizanul unui blat mizerabil. Foto Sportpictures

Cum cele două formații se aflau la egalitate de puncte, golaverajul conta pentru promovare. Și FC Olt Scornicești a obținut-o, după o partidă în care a învins cu 18-0, asta pentru că un polițist a anunțat eronat că la pauză Moreniul conduce cu 9-0! Toată regia a fost pusă la cale de Dumitru Dragomir, președintele de atunci al gazdelor oltene și viitor șef al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Mitică a amplasat mașini de poliție din câțiva în câțiva kilometri, pentru ca scorul din partida rivalei să fie transmis în timp real de milițieni, din om în om, prin intermediul stațiilor emisie-recepție. „Nu erau telefoane. Și au pus mașini de poliție din 30 în 30 de kilometri. Și un polițist care stătea mai prost cu cartea a zis la pauză că e 9-0 pentru Flacăra. Și-a început să dea și Scorniceștiul goluri după goluri. Era panaramă în diviziile inferioare. Nu veneau observatori, nu venea nimeni”, a dezvăluit Dragomir după foarte mulți ani. Flacăra bătuse doar cu 3-1, astfel că oltenii nu aveau nevoie de un scor de maidan pentru a obține calificarea.

Tudor Giurgiu lansează două filme legate de sport. Foto Adevărul
Tudor Giurgiu lansează două filme legate de sport. Foto Adevărul

Tudor Giurgiu lucrează acum la filmul despre cel mai mare blat din România. „Mărturisesc că am un subiect în lucru. Scriu împreună cu un coleg, cu Cristian Pascariu, mi s-a părut o poveste fascinantă, bună de comedie, sunt convins că știți, povestea de la Scornicești despre acea victorie incredibilă cu 18-0 manevrată de Mitică Dragomir care a pus un întreg arsenal așa, pentru că echipa trebuie să promoveze în Divizia B.

Documentar despre viața lui Ilie Năstase

Mi s-a părut atât de simpatic acest incident, dar care vorbește foarte mult despre epocă, despre vremea aia și despre un antrenor foarte interesant care a antrenat și în Africa în vremea aia. Lucrăm la subiectul ăsta. A pus Mitică Dragomir atunci ARO-uri cu stație din kilometru în kilometru ca să se afle scorul de la Moreni sau nu știu de unde”, a dezvăluit 6 celebrul regizor pentru ProSport.

Până atunci, Tudor Giurgiu lansează în aprilie, documentarul despre viața lui Ilie Năstase. La filmările pentru „Nasty” au participat nume grele ale tenisului mondial, printre care Rafael Nadal, Boris Becker, Jimmy Connors sau Billie Jean King.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite