Stele căzătoare. Emma Răducanu, în fruntea listei jucătoarelor care s-au prăbușit în lumea tenisului

0
Publicat:

Necazurile Emmei Răducanu nu se mai opresc. Câştigătoarea-surpriză de la US Open în septembrie 2021 şi ajunsă pe locul 10 mondial în iulie 2022, jucătoarea britanică de origine română a cunoscut apoi o serie de dezamăgiri legate adesea de probleme fizice. În clasamentul Live WTA, ea a ieșit din top 100 mondial, situându-se pe poziția 103. Adevărul vă prezintă lista celor mai promițătoare tenismene care, din diferite motive, au clacat.

Emma Răducanu a câștigat US Open 2021, după care a urmat prăbușirea. Foto EPA EFE
Emma Răducanu a câștigat US Open 2021, după care a urmat prăbușirea. Foto EPA EFE

Emma Răducanu a anunţat că a suferit „intervenţii chirurgicale minore la mâini şi la o gleznă şi va lipsi câteva luni“ din circuit, urmând să rateze turneele de la Roland Garros şi Wimbledon.

„Sunt dezamăgită că sunt nevoită să anunţ că voi lipsi în următoarele câteva luni. Mă doare să ratez turneele de vară“, a scris jucătoarea în vârstă de 20 de ani pe contul ei de Instagram, fără să precizeze când va reveni. Ea nu va putea juca la turneele de Mare Şlem de la Roland Garros, între 22 mai şi 11 iunie, şi Wimbledon, între 3 şi 16 iulie. În funcţie de durata recuperării, participarea sa la US Open, între 28 august şi 10 septembrie, ar putea fi şi ea amenințată.

Emma s-a accidentat și nu va mai juca în această vară. Foto Instagram
Emma s-a accidentat și nu va mai juca în această vară. Foto Instagram

„Ultimele 10 luni au fost dificile, deoarece m-am luptat cu o accidentare recurentă la un os“, a povestit Răducanu. La sfârşitul lunii trecute, Emma, al cărei tată este român, s-a retras din turneul de la Madrid din cauza unei accidentări la mâna dreaptă. Asta după ce se războise cu ziariștii acreditați la competiția din capitala Spaniei, răspunzând în doi peri, cu un total de fix 58 de cuvinte la întrebările acestora.

A fost soluția aleasă de britanica de origine română la articolele din presa internațională care căutau o explicație pentru căderea unei jucătoare care se anunța o stea a tenisului. Ba chiar care fusese decorată de Regele Charles pentru meritele ei în dezvoltarea sportului din Marea Britanie.

Alte vedete care nu au ținut pasul cu așteptările

Nu numai Emma Răducanu a avut „explozii” urmate de căderi. O altă jucătoare de origine română, care reprezintă Canada în circuitul WTA, Bianca Andreescu (22 de ani), ajunsese pe locul 4 mondial în 2019, după ce a câștigat US Open 2019.

Bianca Andreescu, în cădere liberă. Foto Getty Images
Bianca Andreescu, în cădere liberă. Foto Getty Images

Prăbușirea ei nu a fost atât de drastică, însă evoluțiile ulterioare au transformat-o într-o tenismenă de pluton, care nu s-a mai remarcat prin ceva spectaculos. Jucătoarea cu ambii părinți români, emigrați în Canada, este acum pe locul 31 în clasamentul live, la câteva puncte în spatele Simonei Halep.

O altă canadiancă, Eugenie Bouchard, este acum pe locul 231, după ce în 2014 ajungea pe poziția 5 WTA. O obișnuită a fazelor superioare în turneele de Mare Șlem – finală la Wimbledon și semifinale la Australian Open și French Open, toate în urmă cu 9 ani – Genie nu s-a mai regăsit de atunci, ajungând să evolueze, fără succes, în calificările competițiilor. Frumoasa jucătoare de 29 de ani este însă o prezență constantă, urmărită de sute de mii de fani, pe rețelele de socializare.

Genie Bouchard și sora ei, la o petrecere. Foto Instagram
Genie Bouchard și sora ei, la o petrecere. Foto Instagram

Sloane Stephens a fost finalistă la Roland Garros în 2018, când Simona Halep a câștigat primul turneu de Mare Șlem din carieră, precum și câștigătoare a US Open în 2017. Odată pe locul 3 mondial, americanca de 30 de ani se zbate la jumătatea topului 100 WTA.

Jucătoarea anului 2020 a ajuns pe locul 133

Madison Keys (28 de ani) se anunța un star al tenisului, jucând finala la Turneul Campioanelor în 2016 și pe cea de la US Open în 2017. Era răsplătită atunci cu un loc 7 WTA, după care nu a mai realizat nimic notabil.

Sofia Kenin (24 de ani) a fost jucătoarea anului 2020, după ce a câștigat Australian Open și fost finalistă la Roland Garros, urcând până pe locul 4 mondial. Americanca născută la Moscova e acum pe 133 în ierarhia live WTA.

Sofia Kenin a dispărut pe tot atât de repede cât a apărut în topurile WTA. Foto EPA EFE
Sofia Kenin a dispărut pe tot atât de repede cât a apărut în topurile WTA. Foto EPA EFE

Leylah Fernandez (20 de ani) se anunța următoarea stea a tenisului mondial, după ce, în 2021, juca în finala US Open, fiind învinsă de Emma Răducanu. Canadianca a urcat până pe locul 13 mondial, pentru ca acum să ajungă pe poziția 50 în Live WTA și să dispară din fazele superioare ale turneelor.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite