Simona Halep împlinește azi 32 de ani. „La mulți ani” sau „La mai puțini ani de suspendare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep împlinește astăzi 32 de ani, în plin scandal de dopaj. Dacă până anul trecut totul a fost roz în viața și în cariera sportivei noastre, lucrurile au luat-o razna în ultima vreme. 2022 a fost un an cenușiu, iar 2023 e negru. Și viitorul nu prea sună bine pentru jucătoarea de tenis. Dar să vedem bilanțul campioanei ajunse azi la 32 de ani.

Simona Halep a avut un an negru. Foto Getty images
Simona Halep a avut un an negru. Foto Getty images

După ce ne-a bucurat timp de 10 ani cu victoriile sale, Simona a clacat exact când devenise o jucătoare ajunsă la maturitatea sportivă. În 2022, a fost aproape de retragerea din tenis, apoi a regăsit gustul victoriei alături de Patrick Mouratoglou, cel care avea s-o „îngroape“ câteva luni mai târziu. A divorțat după nici un an de la căsătoria civilă cu Toni Iuruc, apoi a suferit o intervenție chirurgicală la nas care a obligat-o să încheie sezonul trecut mai devreme.

Iar în octombrie 2022 a căzut „bomba“, atât pentru ea, cât și pentru fanii ei: ITIA a anunțat că a fost depistată pozitiv la un control antidoping de la US Open, a suspendat-o provizoriu, după care a tras enorm de timp în privința audierii, judecării și comunicării verdictului.

Luptă în instanțe, nu pe teren

2023 a însemnat pentru Simona Halep o luptă permanentă pentru demonstrarea nevinovăției. Fire discretă pe parcursul întregii cariere, a fost nevoită să iasă în față, să-și strige nemulțumirea și să-și ceară în fața ITIA dreptul de a fi judecată. Până la urmă, decizia a venit, dar tot cu o lovitură: suspendare de 4 ani din circuitul WTA, echivalentă cu încheierea carierei, dacă verdictul nu va fi schimbat în favoarea ei la Curtea de Arbitraj Sportiv.

Pentru Simona urmează noi lupte, dar nu pe teren, ci în instanțele tribunalelor. Echipa sa de avocați pregătește un dosar îmbunătățit, prin care să-i reducă suspendarea și să-i spele imaginea pe plan sportiv. Pentru că are nevoie, fiind arătată de mulți cu degetul drept o trișoare atât pe plan internațional, cât și acasă.

Până atunci, Simona Halep are azi un moment de respiro. Va uita de toate necazurile și își va sărbători ziua de naștere în Franța, la Nisa, acolo unde și-a stabilit reședința după începerea colaborării cu Mouratoglou.

A fost un an cu de toate și ne întrebăm câte mai poate duce Simona Halep. Nu ne rămâne decât să-i urăm azi „La mulți ani!“ jucătoarei care ne-a adus atâta bucurie. Sau mai puțini ani de suspendare, depinde cum preferă.

32 de ani, într-o clipire

A început tenisul la vârsta de 4 ani, primul antrenor fiind Ioan Stan.

La 14 ani a debutat în circuitul ITF.

A câștigat Roland Garros la junioare în 2008, iar la doi ani distanță a intrat în circuitul WTA.

În 2013 a câștigat șase turnee, pe toate suprafețele.

În 2014 a jucat prima finală Grand Slam, la Roland Garros, fiind învinsă de Maria Șarapova. În același an a ajuns în finala Turneului Campioanelor (bătută de Serena Williams).

În total, până acum, în carieră, Simona a câștigat 24 de turnee, dintre acestea două fiind de Grand Slam: Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019).

Nu a mai jucat tenis din august 2022.

A fost pe primul loc WTA timp de 64 de săptămâni.

Actualmente e ștearsă din clasamentul WTA și suspendată 4 ani în urma cazului de dopaj.

Simona Halep, 24 de titluri în carieră

2022 - Melbourne, Toronto

2020 - Roma, Praga, Dubai

2019 - Wimbledon

2018 - Montreal, Roland Garros, Shenzhen

2017 - Madrid

2016 - Montreal, Bucureşti, Madrid

2015 - Shenzhen, Dubai, Indian Wells

2014 - Doha, Bucureşti

2013 - Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia.

*Sportiva noastră a pierdut alte 18 finale, printre care Roland Garros, Australian Open și Turneul Campioanelor.

E în topul câștigurilor all-time

1. Serena Williams      94.816.730 $

2. Venus Williams        42.595.397 $

3. Simona Halep          40.203.437 $

4. Maria Șarapova       38.777.962 $

5. Petra Kvitova           37.200.032 $

*sursa: WTA

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite