Cum s-a transformat Halep din „suspect” în „dopaj probabil”. Experții „independenți” au îngropat-o pe româncă

0
Publicat:

Ipoteză șocantă lansată de revista americană Sports Illustrated, potrivit căreia verdictul în cazul Simonei Halep a fost schimbat când experții care examinau pașaportul biologic al sportivei au aflat identitatea jucătoarei noastre, este explicată pe îndelete de Howard Jacobs, avocatul româncei.

Simona Halep, protagonista unui caz ciudat. Foto EPA EFE
Simona Halep, protagonista unui caz ciudat. Foto EPA EFE

Revista „Sports Illustrated“ a scris că doi dintre experții care au analizat cazul lui Halep erau pregătiți să o declare nevinovată pe sportiva noastră, însă și-au schimbat radical decizia în momentul în care au aflat identitatea sa. „Am luat legătura cu un membru al echipei Halep săptămâna trecută.

Ca parte a apărării sale, aceasta susține că doi dintre membrii tribunalului ar fi fost, se pare, pregătiți să o exonereze pe sportivă pe baza faptelor și a forței probelor. Apoi au descoperit identitatea lui Halep și și-au schimbat efectiv votul, transformând-o în vinovată. Dacă este adevărat, acest lucru este, evident, profund îngrijorător și ar reprezenta o adevărată corupție la vârful tenisului“, au scris jurnaliștii de la „Sports Illustrated“.

Și-au schimbat opinia chiar când au aflat numele celei judecate

Avocatul Howard Jacobs, unul dintre apărătorii Simonei Halep, a detaliat acest caz pentru publicația americană „Front Office Sports“. „În decembrie, doi dintre cei trei experți externi au stabilit că datele pașaportului biologic sunt «suspecte» - o apreciere care nu ar fi condus la o a doua acuzare din partea ITIA pentru Halep. Ei știau că eșantionul provine de la un jucător de tenis, deoarece analiza datelor include și programele competițiilor. Dar nu au știut că este vorba despre Simona, probele fiind anonime“, au scris cei de la FOS.

Jacobs dezvăluie: „Apoi ITIA a oferit informații suplimentare experților, inclusiv că acest jucător a fost testat pozitiv pentru Roxadustat la sfârșitul lunii august 2022. Nu a fost nevoie să-i spună numele, pentru că era bine-cunoscut faptul că Simona fusese testată pozitiv pentru Roxadustat, suspendarea ei provizorie din octombrie fiind deja mediatizată“.

Speța, judecată în funcție de constatarea experților

Avocatul Simonei susține că, după ce au aflat că pașaportul biologic îi aparține Simonei Halep, doi dintre cei trei experți (independenți în teorie, care nu au legătură nici cu ITIA, nici cu Halep) și-au schimbat constatările din „suspecte“ în „dopaj probabil“, la începutul acestui an, potrivit dosarului publicat de ITIA. Cel de-al treilea se pronunțase din prima fază că a fost vorba de „dopaj probabil“, astfel că s-a ajuns la unanimitate.

Tribunalul Sport Resolutions, care a judecat cazul privitor la pașaportul biologic al sportivei în funcție de concluziile celor trei experți, „și-a exprimat dezamăgirea“ că specialiștii care și-au schimbat opinia știau că este vorba despre Halep, dar nu a avut ce face și a suspendat-o pe Simona.

„Comisia de experți a dat asigurări că faptul că s-a aflat că este vorba despre Halep nu i-a afectat deloc opiniile“, s-a scris în motivarea tribunalului, care a decis să accepte explicația acesteia. Howard Jacobs a concluzionat: „Cronologia când comitetul de experți și-a schimbat opinia de la «suspect» la «doping probabil» se aliniază destul de bine cu acest moment“, ceea ce duce cu gândul la o conspirație prin care Simona Halep să fie suspendată, chiar dacă era nevinovată. Rămâne însă întrebarea care să fi fost motivul pentru ca șefii tenisului mondial să fi recurs la acest act.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite