România oferă doar iluzia însănătoșirii: dovada că ajungem mai mereu din lac în puț

0
Publicat:

În România, din păcate, schimbările creează, de multe ori, doar iluzia unei însănătoșiri. Ulterior, constatăm că am căzut din lac în puț. În sport, exemplele sunt multiple în acest sens.

Un copil român pasionat de sport asistă, în mod constant, la eșecuri în diferite probe
Un copil român pasionat de sport asistă, în mod constant, la eșecuri în diferite probe

Handbalul lungește acum doar lista dezamăgirilor. Mult timp, cei care au asistat la prăbușirea acestui sport la noi au crezut că, odată cu înlăturarea lui Alexandru Dedu din fruntea federației, lucrurile se vor îmbunătăți. În acest sens, victoria obținută de Constantin Din la alegerile din aprilie 2022, scor 157-66 în fața lui Dedu, a reaprins speranțele că un sistem grav bolnav va fi reclădit. Din păcate, la aproape doi ani distanță, se dovedește că, sub comanda lui Constantin Din, nu doar că n-avem un handbal mai bun, dar prăbușirea chiar a continuat. În ritm accelerat!

Ultimele două luni au fost catastrofale pentru handbalul românesc! La fete, am terminat Mondialul din 2023 pe 12 din 32, rezultat care a compromis și șansele de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

La băieți, Europeanul din Germania s-a dovedit a fi un eșec și mai mare pentru România: locul 22 din 24. Cu precizarea că aici ne-am calificat după o pauză de 28 de ani. Această „bilă albă“ a administrației Din ne-a adus însă trei eșecuri categorice: 24-31 cu Austria, 24-36 cu Spania și 25-31 cu Croația.

Cele două contraperformanțe de la turneele finale au fost urmate de un veritabil „cutremur“: Federația Română de Handbal (FRH) tocmai a rămas fără finanțare pe 2024! Asta deoarece Agenția Națională pentru Sport (ANS) a constatat nerespectarea unor prevederi statutare. Conform Agerpres, FRH n-ar fi avut dosarul de eligibilitate complet, lipsind documentul prin care Adunarea Generală a federaţiei a aprobat bugetul pe 2023.

Ei au avut acte lipsă la dosar, în sensul că nu există un document prin care Adunarea Generală ar fi aprobat bugetul federaţiei pe anul trecut. În plus, au un proces în instanţă pe care l-au pierdut și în care se precizează că a existat încălcări ale statutului Federaţiei Române de Handbal. În acest moment au finanţarea suspendată“ au declarat sursele Agerpres.

Se pleacă pe capete de la FRH

Iar ca această debandadă să fie completă, naționala masculină urmează să-și piardă selecționerul. Potrivit ultimelor informații, spaniolul Xavier Pascual (55 de ani) intenționează să-și dea demisia în această săptămână, urmând să pregătească doar Dinamo, acolo unde activează de 3 ani. Această plecare iminentă a lui Pascual a fost precedată de alta: Viorel Mazilu, secretarul general al FRH, și-a dat demisia după un conflict cu președintele Constantin Din!

În mijlocul acestui haos, România și-a aflat adversara în barajul de calificare pentru Mondialul de handbal masculin din 2025. Băieții vor înfrunta Cehia, tur-retur, în perioada 8-12 mai 2024. România va disputa prima manşă pe teren propriu. Băieții au fost la ultimul Mondial în 2011, când s-au clasat pe 19 din 24. Apoi, au ratat turneele finale din 2013, 2015, 2017, 2019, 2021 și 2023. Mondialul din 2025 va fi găzduit de Croația, Danemarca și Norvegia.

Constantin Din (președinte FRH): Se va rezolva cu finanţarea handbalului, pentru că vom explica ANS-ului că e o neînţelegere ce au acuzat ei. Nu se pune problema ca handbalul să rămână fără finanţare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite