Ne-am prins că suntem mici: Hagi, discurs teribil despre nivelul fotbalului românesc

0
Publicat:

Știam că Bulgaria e sub România din foarte multe puncte de vedere. Acum, după ȚSKA 1948 – FCSB, scor 0-1, putem adăuga și fotbalul pe lista capitolelor la care ne uităm de sus la vecinii noștri.

Gheorghe Hagi s-a convins și el: am decăzut și avem mult de lucru. FOTO: Arhiva Adevărul
Gheorghe Hagi s-a convins și el: am decăzut și avem mult de lucru. FOTO: Arhiva Adevărul

Din păcate, această superioritate nu înseamnă mare lucru. Fiindcă, dacă ei sunt „șchiopi“ din punct de vedere fotbalistic, nici noi nu stăm mult mai bine. Iar partida de miercuri seară, de pe „Vasil Levski“, s-a jucat în fața unor tribune goale, într-o atmosferă dezolantă și poate fi descrisă, pe scurt, drept „moartea pasiunii“. Nu degeaba, după fluierul de final, Gigi Becali a avut o intervenție, la Orange Sport, și a dat verdictul: FCSB, dacă se califică, va merge „ca la tăiere“ la meciurile cu danezii de la Nordsjaelland.

Dacă jucăm aşa, danezii ăia ne spulberă! Asta cred eu, că n-avem valoare. Emoţii la retur (n.r. – cu ȚSKA 1948) n-avem, dar n-am nicio încredere de calificare (n.r. - în grupele Conference League). Un meci mai jucăm în Conference League. Noi suntem ca şi scoşi cu jocul ăsta“, a spus patronul roș-albaștrilor.

Iar Gigi Becali, într-un moment rar, are dreptate! Probabil, pentru că nici n-a uitat ce a pățit echipa sa, în sezonul trecut, într-o „dublă“ cu o altă formație daneză, Silkeborg: 10-0, tur-retur, în cele două partide din grupele Conference League! Și atenție: Silkeborg e o formație de mijlocul clasamentului în prima ligă daneză, dovadă că a terminat pe 7 din 12 în stagiunea precedentă în care a spulberat FCSB. Nordsjælland, în schimb, de care ar urma să dea formația din Berceni acum, e vicecampioana sezonului trecut!

Și încă un amănunt care arată forța nordicilor: echipele lor, angrenate în competițiile europene, au pornit în forță, în actuala stagiune. În preliminariile Ligii Campionilor, FC Copenhaga a debutat în turul II preliminar, 2-0 în tur cu Breioablik (Islanda). Prin comparație, campioana noastră, Farul, a fost eliminată, în turul I preliminar, de Sheriff Tiraspol (Republica Moldova). Apoi, în Conference League, danezii au trei echipe în calificări. Dacă Nordsjælland își așteaptă adversara din turul III preliminar, în schimb, Midtjylland a trecut de Progrès Niederkorn (Luxemburg), acasă, scor 2-0, în turul II preliminar. Returul va fi săptămâna viitoare. Iar Aarhus, care va evolua joi seară în aceeași fază, se va bate de la egal la egal cu Club Brugge (Belgia).

Hagi: „Am ajuns de râsul lumii!“

Rezultatele dezolante ale echipelor românești l-au făcut și pe Gheorghe Hagi să se trezească la realitate, după ce, mult timp, managerul Farului a mers pe ideea că „suntem buni, dar nu vede nimeni“. Cum echipa sa a fost eliminată de Sheriff Tiraspol, Hagi a fost nevoit să recunoască niște adevăruri dureroase.

În România trebuie schimbate niște lucruri. Nu cred că nu s-au născut copii valoroși la noi. Dar e un semnal de alarmă. Jucătorii noștri trăiesc într-un mediu în care nu se face performanţă la nivel foarte mare. Dacă România a ajuns să nu aibă 15-20 de jucători foarte buni, cu care să construieşti o echipă care să se lupte în Europa, atunci chiar că am ajuns de râsul lumii. Ne-a dispărut curajul. Avem teamă, care ne duce la o lipsă de personalitate. Domnilor, trebuie singuri să ne ridicăm, nu să vină cineva să ne ajute. Nu o să vină nimeni să ne ajute vreodată. Trebuie să ne ridicăm noi“, a spus Hagi.

Florin Tănase, vândut de FCSB pe trei milioane de euro, dar arabii au renunțat la el, după un sezon
Florin Tănase, vândut de FCSB pe trei milioane de euro, dar arabii au renunțat la el, după un sezon

Nici în Emirate nu mai au căutare ai noștri

Până să ne ridicăm noi, cum speră Hagi, suntem loviți de o altă realitate cruntă: jucătorii români pleacă și din fotbalul arab cu coada între picioare!

În sezonul trecut, Florin Tănase (28 de ani) a jucat pentru Al-Jazira, locul 4 din 14, iar Alex Cicâldău (26 de ani) a fost împrumutat de Galatasaray la Ittihad Kalba, locul 11 din 14. Nici unul n-a rupt gura târgului. Și amândoi își caută acum echipe!

Tănase și-a reziliat contractul cu Al-Jazira, club care a achitat 3 milioane de euro pentru transferul său de la FCSB în vara anului trecut. Mijlocașul român, cu un mare handicap în fotbalul mare și anume lipsa vitezei, a adunat 24 de meciuri, 6 goluri și 3 pase decisive la Al-Jazira. Cicâldău a avut un bilanț similar: 30 de meciuri, 5 goluri și 7 pase de gol.

Potrivit speculațiilor, Tănase are alte oferte din zona arabă, dar și din Turcia. Tot în Turcia va juca, foarte probabil, Cicâldău, el urmând a fi împrumutat, din nou, de Galatasaray, echipă cu care e sub contract până pe 30 iunie 2026.

Conference League, turul II preliminar, manșa tur

Miercuri

*ȚSKA 1948 (Bulgaria) – FCSB 0-1

Joi

*ȚSKA Sofia (Bulgaria) – Sepsi 20.00 Digi Sport 3, Prima Sport 3

*Farul Constanța – Urartu (Armenia) 20.30 Digi Sport 2, Prima Sport 2

*CFR Cluj - Adana Demirspor (Turcia) 20.30 Digi Sport 1, Prima Sport 1

Meciurile-retur se vor juca, joi, 3 august. În caz de calificare, știm de cine vor da formațiile din Superliga noastră:

*FCSB - Nordsjaelland (Danemarca)

*Sepsi - Torpedo Kutaisi (Georgia) / Aktobe (Kazahstan)

*Farul Constanța – Flora Tallinn (Estonia)

*CFR Cluj - Osijek (Croația) / Zalaegerszeg (Ungaria)

Partidele din turul III preliminar al Conference League se vor juca pe 10 august (tur) și 17 august (retur).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite