Nadia Comăneci, umilită, înfometată şi bătută de antrenori. Fragmente din cartea „Nadia şi Securitatea” scrisă de istoricul Stejărel Olaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

În cartea „Nadia şi Securitatea”, scrisă de istoricul Stejărel Olaru, autorul descrie episoade tulburătoare despre cum Nadia Comăneci era umilită, înfometată şi chiar bătută de antrenorul Bela Karolyi.  În paginile volumului, documentat după studierea mai multor rapoarte şi dosare din Arhiva Securităţii, sunt dezvăluite informaţii despre cum au dejucat autorităţile o tentativă de răpire.

În paginile cărţii apărute la editura Epic Fiction&History, istoricul Stejărel Olaru oferă un tablou complet al felului cum Securitatea a ştiut de modul barbar prin care Bela Karolyi a antrenat lotul naţional de gimnastică, sportivele fiind bătute şi jignite în mod repetat.

Calvarul suportat de „Zeiţa de la Montreal” între 1974 şi 1976: umilită, înfometată şi bătută

“Faţă de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamaţii din partea părinţilor, atât la şcoală, cât şi la Ministerul Învătământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciţii fizice până la epuizare”, scrie informatoarea “Gheorghe Daniela”, într-un raport din 1974.

“Prin luna mai a.c. (n.r. 1976) Bela Karolyi a dat dispoziţie categorică la gimnaste că dacă au nevoie de assistenţă medicală mai întâi să fie anunţat el şi cu acceptul lui să meargă la medic. Din constatările personale, Karolyi Bela se adresa în permanenţă la gimnaste cu epitete jignitoare: ‘vaci, tâmpite, proaste, găini, vădane, grase, dobitoace…’“ – informare “Ionescu” (doctorul Teofil Dragomir) către locotenent-colonelul Vasile Miriţă (septembrie 1976).

Bela Karolyi are precocupări evidente de a o discredita pe Nadia Comăneci şi a o determina să se retragă din activitatea de performanţă. Astfel, deţinem date din care rezultă că o jigneşte în mod vulgar, permanent, afirmând că pentru el capitolul Comăneci s-a terminat” – ACNSAS, fond Documentar, dosar 13346, vol. 26, f. 303

“A avut (n.r. Bela Karolyi) o comportare necorespunzătoare faţă de Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu constând în injurii, cuvinte jignitoare, fiind chiar bătute, deoarece ar avea o greutate necorespunzătoare pentru concurs” – ofiţer de Securitate Ioan Popescu, însoţitor al delegaţiei României la un turneu de pregătire în Spania (aprilie-mai 1977).

“În toată perioada deplasării din Spania, antrenorul Bela Karolyi a avut o comportare dură faţă de sportive şi în mod deosebit faţă de Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu. În acest sens a lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutăţii corporale…” – Sursa “Lily” către căpitanul Nicolae Ilie

Tentativa de sinucidere a Nadiei Comăneci, calificată chiar de ea drept „încercare de a atrage atenţia”

De-a lungul timpului, s-a zvonit despre o posibilă tentativă de sinucidere a Nadiei Comăneci, în august 1978, la doi ani după ce obţinuse notele 10 de la Jocurile Olimpice de la Montreal. Fosta gimnastă a negat în ultimii ani informaţia, chiar dacă, într-un interviu din 1990 pentru revista Life, a susţinut că tentativa a existat. Mai târziu, într-un interviu pentru emisiunea “The Magic and Mistery of Nadia” de pe postul ABC Sports, Nadia a dezvăluit că a vrut doar să atragă atenţia celor din jur prin acest gest.

“Da. Când m-am mutat şi mi-au schimbat antrenorii, nu mi-a plăcut la Bucureşti. Nu aveam pe nimeni cu cine să vorbesc şi am vrut să atrag atenţia oamenilor, să ştie că ceva nu este în regulă, că ceea ce se întâmplă nu este bine pentru mine. Am luat un pic de şampon, nu pentru a mă sinucide, ci pentru a atrage atenţia”, spunea Nadia Comăneci în timpul interviului.

Nadia Comăneci, bătută şi de antrenorul Condovici. Abia ieşise din spital

“Pe 9 august s-a mai petrecut un incident, ultimul din acest episod al răzrătirii. Spre seară, antrenorul Condovici s-a deplasat la locuinţa Mariei Simionescu pentru a solicita explicaţii privind plecarea gimnastei din hotelul centrului sportiv şi, în timpul discuţiilor aprinse, Nadia a fost lovită de antrenor“, se arată în cartea “Nadia şi Securitatea”, în pasajele citate de Fanatik.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite