Ministrul Novak dă amenzi uriașe pentru echipele care nu au 40% dintre jucători români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Eduard Novak a declarat pentru gsp.ro că ”Legea 40”, care specifică faptul că toate echipele trebuie să folosească cel puțin 40% din jucători din țară, va fi aplicată începând din luna februarie. Amenzile sunt uriașe.

Eduard Novak vrea mai mulți jucători români în echipele de club. Foto Sportpictures
Eduard Novak vrea mai mulți jucători români în echipele de club. Foto Sportpictures

Cu siguranță că vrem să se respecte această "Lege 40", cum i se zice. I-am dat și un răgaz, n-am intervenit agresiv în deciziile cluburilor încă din momentul promulgării. Însă mulți au ignorat-o. Tocmai pentru acest lucru am crescut amenzile de la 3.000 de lei, la 30.000 de lei. Adică de 10 ori.

Începem cât de curând să acționăm și ne dorim ca acest 40% să fie respectat. Vorbesc de acest 40% pentru sportivii noștri, copiii noștri, care ar trebui să aibă loc în echipe, în jocuri. Să poată juca, să poată crește și să se dezvolte”, a declarat Eduard Novak.

La fotbal, în Superligă, 5 cluburi  - Voluntari, Argeș, CFR Cluj, Petrolul și FCU Craiova - ignoră legea lui Novak. ”Am discutat cu Răzvan Burleanu, la început, mai exact anul trecut. În 2022, nu foarte multe echipe au ignorat legea, dar cu siguranță nu vrem o idee parțială, care să nu fie aplicată tuturor, vrem ca toată lumea să respecte această lege. Măsura va fi aplicată pentru fiecare meci jucat. Cluburile vor fi sancționate pentru fiecare eveniment în parte”, s spus Eduard Novak pentru gsp..

La handbal se mizează pe străini 

În total, un club de fotbal care nu respectă niciodată legea ar trebui să plătească 250.000 de euro într-un sezon. La handbal, o echipă ar fi sanționată cu 160.000 de euro. Eduard Novak spune că amenzile vor fi date începând din luna februarie.

La baschet sau handbal se apelează cel mai mult la jucătoare străine. În lotul celor de la CSM București se află 12 românce și 12 jucătoare străine, scrie gsp.ro.La Rapid, 7 românce, și 12 străine.

Deocamdată, FRF nu a introdus regula în ROAF, pentru că ”în sezonul actual cluburile își definitivaseră loturile, iar o modificare intempestivă a cadrului normativ reprezintă o încălcare a principiului predictibilității. Cluburile nu pot înceta în mod unilateral contractele cu jucătorii și nu pot să fie obligate să achite remunerații către fotbaliștii ce nu pot fi folosiți din cauze independente de părțile contractante".

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri