Kosovo – România, comentat jalnic la TV: Explicațiile unui fenomen des întâlnit la meciurile naționalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca și cum prestația dezolantă a tricolorilor, la Priștina, n-a dezamăgit o grămadă de fani, iritarea acestora a fost amplificată și de comentariul TV al meciului transmis de Antena 1. Pentru că, pe durata întâlnirii încheiate cu un scor alb, cuplul Felix Drăghici – Andrei Rădulescu a avut, la rândul lui, o seară destul de nereușită. Cea mai mare problemă: senzația celor care au urmărit partida că ei se uită la un meci, iar comentatorii amintiți la altul! Fiindcă descrierea jocului a fost, de foarte multe ori, fără nicio legătură cu realitatea de pe teren!

Nicolae Stanciu s-a luptat pe terenul greu de la Priștina, dar fără mari realizări
Nicolae Stanciu s-a luptat pe terenul greu de la Priștina, dar fără mari realizări

Acest comentariu iritant de vineri seară a venit partea unor oameni experimentați, cu ani grei de televiziune. Din păcate, nu e prima dată când o întâlnire a naționalei se comentează în felul acesta. Iar telespectatorul are impresia că e mințit, că i se denaturează adevărul în fața ochilor.

Explicația acestui fenomen trist ține de mai multe lucruri. În primul rând, televiziunile deținătoare de drepturi au contract cu Federația Română de Fotbal și nu vor să-și strice relația cu FRF printr-un comentariu, care ar fi considerat „dur“, „critic“, de către forul condus de Răzvan Burleanu.

Apoi, există această idee, greșită (!), că a fi un comentator patriot înseamnă să dai din gura în favoarea naționalei, chiar și când ea joacă prost. În fine, ajungem la problema uriașă a țipetelor inutile, la amplificarea unor faze banale, inclusiv când un șut expediat de un tricolor trece la 20 de metri de poartă. Aici, comentatorii au senzația că, urlând ca niște apucați, vor menține interesul telespectatorului, convingându-l să urmărească meciul, în continuare. Nimic mai departe de adevăr! De fapt, o asemenea practică, foarte des întâlnită în România, te face să închizi sonorul, dacă nu chiar televizorul!

Felix Drăghici a lucrat și la Aleph News, înainte de a face pasul spre Antena 1
Felix Drăghici a lucrat și la Aleph News, înainte de a face pasul spre Antena 1

Drăghici și Rădulescu, făcuți praf de oameni din presă

Revenind la comentatorii de vineri seară, aceștia au fost „ciuruiți“, în ultimele ore, în mediul online. Cele mai mari critici le-au primit chiar din partea unor oameni care lucrează în mass-media. Iată doar câteva exemple, în acest sens:

*Daniel Nazare (jurnalist Pro Sport): Vestea bună a dimineții este că partida Elveția - România nu se transmite tot la Antena 1. Scăpăm de Chefi la Cuțite și de “Ar fi extraordinar daca am păstra acest scor de 0-0 până la sfârșitul meciului”. Doar gazonul (n.r. – de la Priștina) a fost mai prost decât comentariul. Groaznic, măi băieți! Am avut senzația că la microfon este Răzvan Burleanu cu Marcel Ciolacu.

*Narcis Drejan (redactor-șef Sport Total FM): Cum să vezi meciul României fără sonor:

1. Deschizi Antena 1 și auzi că la imnul României se dă din sonor să nu se audă cum ne huiduie kosovarii! România nu recunoaște Kosovo, dar UEFA ne pune să jucăm cu ei! Ca-n comunism, comentatorii au mers pe blat!

2. E unul care până în minutul 9 a zis doar atât: Pușcaaaaaaaasaaaș, Pușcaaaaaaaaaaaaaaaaș, Pușcaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaș, aaaaaah, Pușcaaaaaaaaaaaaaaaaș! De ce, Pușcaaaaaaaaaaș, de ce? Cred că se uită la meciuri cu Ferenc Pușkaș, nu la ăsta!

3. Selecționerul de doar 1,63 m al Kosovo! Dar unul n-ar fi spus ce fotbalist a fost Alain Giresse și c-a jucat în marea echipă a Bordeaux-ului, eliminată de Craiova! Sau ce meciuri a făcut în naționala Franței!

Și am dat pe MUTE! Gata! Beau un ceai! Sunt ferm convins că Măru Gagicaru și Tatiana Final Boss ar fi comentat mai bine meciul ăsta.

*Alin Buzărin (jurnalist): Comentatorii, indigerabili de patrioți, iar sentimentele bănuiesc că izvorăsc din contractul FRF-Antenă. Care probabil că e un parteneriat, nu o sinecură. Sau poate că nu e. ..

Următorul meci va fi pe Prima TV

Potrivit acordului încheiat între Antena 1 și Prima TV, posturile care transmit preliminariile Euro 2024, următorul meci al naționalei, cel de luni (ora 21.45), cu Elveția, în deplasare, va fi tranmis de Prima TV. Comentatorii jocului de la Lucerna vor fi Costi Mocanu și Emil Grădinescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite