Japonia, altă planetă: cazul care ne arată ce înseamnă decența și bunul simț VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omenirea a fost mereu fascinată de cum ar arăta viața pe o altă planetă, în cazul în care am descoperi așa ceva, undeva în Univers. Până atunci, nu e chiar nevoie de călătorii interstelare. Viața în Japonia e atât de diferită de multe alte țări, încât, uneori, senzația e că vorbim despre o altă planetă chiar aici, lângă noi.

Japonezii au fost prezenți în număr mare, la Doha, pentru Cupa Asiei
Japonezii au fost prezenți în număr mare, la Doha, pentru Cupa Asiei

Acum, sportul ne oferă încă un exemplu concret în ceea ce privește decența și bunul simț, calități specifice japonezilor. În weeekend, naționala acestei țări a fost învinsă în sferturile Cupei Asiei de Iran. După un meci spectaculos pe Education City, la Doha, iranienii s-au impus cu 2-1, deși formația niponă a condus cu 1-0 la pauză. Golul decisiv a venit în minutul 90+6 după un penalty acordat de arbitrul chinez, Ma Ning.

Probabil că, în România sau în Iran, după un asemenea deznodământ, ar fi început „fotbalul vorbit“. Cu acuze la adresa arbitrajului – chiar dacă penalty-ul a fost corect acordat! – cu scuze pentru înfrângere, cu atacuri în diverse direcții și cu „săgeți“ lansate la adresa adversarilor.

Ce au făcut, în schimb, japonezii prin căpitanul lor, Wataru Endo? În primul rând, au recunoscut superioritatea echipei Iranului, apoi le-au cerut scuze fanilor și, finalmente, au reamintit că, în ciuda eliminării, obiectivul lor principal, și anume câștigarea Mondialului de fotbal, rămâne un proiect la care vor munci în următorii ani.

Acest turneu m-a învățat următorul lucru: să fii numărul 1 nu e ușor. După părerea mea, calitatea jucătorilor iranieni, plus atmosfera creată de suporterii lor pe stadion au făcut ca această echipă să fie demnă de victorie. În calitate de căpitan al Japoniei sunt preocupat de cum putem progresa pentru a deveni mai puternici. Dragi suporteri, continuați să luptați pentru atingerea obiectivului nostru principal, câștigarea Cupei Mondiale! Vă mulțumim pentru sprijinul vostru permanent“, a fost mesajul postat de Endo (30 de ani) pe platforma X.

VEZI REZUMATUL MECIULUI IRAN - JAPONIA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite