Investigație explozivă: „Messi s-a vândut diavolului”. Saci de bani pentru „spălarea” unui dictator arab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Argentinei, Lionel Messi, este în mijlocul furtunii, fiind acuzat că este prea legat de dictatorul saudit Mohammed bin Salman.

Lionel Mesi e în mijlocul unui scandal planetar. Foto EPA EFE
Lionel Mesi e în mijlocul unui scandal planetar. Foto EPA EFE

Sud-americanul este acuzat că spală imaginea liderului arab în schimbul unor sume imense de bani, se arată într-o investigație a The Athletic, redată pe larg de Gazeta Sporturilor: Contract, vizite, reclame, apropiat de prietenul lui Mohammed bin Salman, urări de zile de naștere, intermediar pentru jocuri politice și, mai presus de orice, spălarea imaginii saudite prin sport!

Dacă Cristiano Ronaldo ar putea semna cu Newcastle sau Al-Nassr, cluburi deținute de Mohammed bin Salman, temutul prinț moștenitor și cel care controlează Arabia Saudită ca un dictator, Messi e deja legat de regatul saudit, chiar de Mohammed bin Salman. Asta deși prim-ministrul asiatic și oficialii guvernului său sunt acuzați de încălcarea gravă a drepturilor omului.

30 de milioane de dolari pentru Lionel

The Athletic a redat toate conexiunile lui Messi cu saudiții. Primăvara trecută, în luna mai, „Puricele" a semnat un acord de promovare a turismului în statul arab. Cristiano ar fi refuzat acest pact, a zis „Nu" unui bonus anual de 6 milioane de dolari. Lionel Messi a acceptat, suma fiind de cinci ori mai mare. 30 de milioane anual!

Arabia Saudită, mai presus de țara pe care o reprezintă?

Argentinianul ar putea fi însă într-un conflict de interese. Țara sa va candida, alături de Uruguay, Paraguay și Chile, la organizarea Mondialului din 2030, când se va sărbători un secol de la primul CM (Uruguay 1930). Dar și Riadul vrea acel turneu final, într-o candidatură intercontinentală, împreună cu Egipt și Grecia.

Și saudiții încearcă să se folosească de imaginea lui Messi pentru a da un impuls propriului dosar, incluzându-l în proiectul "Vision 2030". La un moment dat, jucătorul se va afla, probabil, la mijloc, susținând două candidaturi diferite, scrie gsp.ro.

Lionel Messi, ”descoperind” Marea Roșie. Foto Instagram
Lionel Messi, ”descoperind” Marea Roșie. Foto Instagram

Messi a ajuns de mai multe ori pe pământ saudit. Postarea sa, „Descoperind Marea Roșie", cu el într-un iaht, a strâns 7,3 milioane de like-uri. Nu lipsea hashtagul „Visit Saudi". Ce e Visit Saudi? O companie ce aparține de Autoritatea de Turism Saudită.

A promovat orașul Jeddah, fiind întâmpinat de prințesa Haifa Al-Saud, ministrul adjunct al turismului. Imediat, site-ul Visit Saudi a ieșit cu el în prim-plan: „Ce mai așteptați? Plănuiți-vă acum aventura!".

Prietenia cu miliardarul lui Mohammed bin Salman

The Athletic reliefează și apropierea sud-americanului de unul dintre sfătuitorii lui Bin Salman. Turki Al-Sheikh, fost bodyguard al lui Mohammed bin Salman devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai dictatorului, care l-a propulsat în politică și l-a numit stăpân peste Autoritatea de Divertisment, cuprinzând și Comisia de Sport.

Mohammed bin Salman, dictatorul din Arabia Saudită
Mohammed bin Salman, dictatorul din Arabia Saudită

Înainte să fie ucis de serviciile secrete ale lui Mohammed bin Salman în consulatul saudit din Istanbul, jurnalistul disident Jamal Khashoggi, aprig contestatar al regimului de la Riad în paginile Washington Post, dezvăluia într-un interviu pentru Newsweek că Turki Al-Sheikh este unul dintre cei doi consilieri ai lui Bin Salman.

Al-Sheikh are pe mână miliarde de dolari. Investiția la Almeria, club pe care Turki Al-Sheikhîl dirijează în Spania, e doar o parte infimă din suma totală.

I-a trimis un mesaj de felicitare sauditului în ziua când acesta a împlinit 40 de ani.

L-a susținut în mai 2020 la un joc de fotbal caritabil pe PlayStation în care adversar i-a fost Saud Al-Suwailem, fost președinte al clubului Al-Nassr, patronat tot de Bin Salman.

S-a îmbrățișat cu Al-Sheikh înaintea unui meci cu Almeria și gruparea iberică a postat poza pe social media, cu mesajul: „Cei doi lei".

A promovat în acest an festivalul „Riyadh Season", sprijinit tot de oficialul saudit.

I-a apropiat pe saudiți de qatarezi

Mai important pentru Arabia Saudită, Messi ar fi ajutat autoritățile de la Riad și în politica externă, influențând refacerea relației cu Qatarul. O relație extrem de încordată în ultimul deceniu, deși ambele state sunt aliate cu Statele Unite. Dar ambele luptă pentru a-și impune puterea în regiune.

Starul lui PSG i-ar fi convins pe qatarieni, prin intermediul lui Nasser Al-Khelaifi, președintele clubului parizian, să reia discuțiile cu saudiții. Și, surpriză, unul dintre invitații speciali ai emirului qatarian Tamim Al-Thani la deschiderea Mondialului a fost chiar Mohammed bin Salman!

„Am o problemă cu spălarea imaginii"

Khalid Al-Jabri, un saudit ai cărui frate și soră sunt încă în spatele gratiilor la Riad, pentru a pune presiune pe tatăl lor, Saad Al-Jabri, fost ofițer de informații de elită, a vorbit cu jurnaliștii The Athletic despre Messi.

Și a atras atenția: „Nu mă deranjează că fotbaliști ca el joacă pentru Arabia Saudită ca parte din echipă, pentru că saudiții nu ar trebui să fie privați de această șansă din cauza atrocităților comise de cei care conduc țara. Am însă o problemă cu Messi folosit pentru a spăla imaginea saudită prin sport. S-a vândut diavolului".

Investigația a apărut chiar după ce Arabia Saudită a învins Argentina cu 2-1 la CM Qatar 2022, într-unul dintre șocurile de la această Cupă Mondială. 

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite