„Guardiola 2 şi noua Barcelona“. Reconstrucţia masivă începută de echipa catalană în această vară. Cum au mutat Real şi Atletico Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un sezon dezamăgitor, echipa catalană a intrat într-o reconstrucţie masivă. Are un nou antrenor şi a mutat masiv pe piaţa transferurilor. Barcelona a vândut jucători de 87,5 milioane euro şi a cumpărat de 162 de milioane, cea mai mare parte a sumei fiind destinată aducerii lui Luis Suarez.

Pe 15 martie, Carles Puyol (36 de ani) îşi anunţa retragerea, după 18 ani în tricoul „azulgrana“. Legendarul căpitan al Barcelonei prefaţa schimbările majore care urmau să atingă corabia catalană, la finalul unui sezon în care Messi&Co. au câştigat doar Supercupa Spaniei şi au ratat şansa de a câştiga titlul în ultima etapă, pe propriul teren! 

Valdes, goalkeeperul echipei în ultimii 10 ani, era accidentat din martie, şi oricum nu-şi mai prelungise contractul, iar Xavi (34 de ani) a evoluat tot mai puţin în mandatul lui „Tata Martino“ şi se pregăteşte de o plecare în SUA. 

Mutările importante au continuat pe bancă. După fiascoul numit Gerardo Martino, argentinianul care a început perfect sezonul şi l-a încheiat dezamăgitor, oficialii Barcelonei  au regândit strategia. 

image

Barcelona B, Roma şi Celta Viga sunt echipele pe care le-a mai antrenat Luis Enrique în carieră. FOTO: Reuters

Luis Enrique, un alt workaholic

Au ales să meargă pe mâna lui Luis Enrique (44 de ani), un tehnician cu pedigree catalan, ca jucător (1996-2004), dar şi ca antrenor, la echipa secundă (2008-2011), unde i-a urmat chiar lui Guardiola. De altfel, există destule similitudini între cei doi. 

Guardiola era un workaholic, „dacă ne trezim devreme, voi fi de neoprit”, fiind una din vorbele sale de duh. Potrivit presei spaniole, Luis Enrique este făcut din acelaşi aluat. Ba chiar îl depăşeşte. Pep îşi începea munca la ora 8.30, prietenul său şi fostul coechipier Luis Enrique a venit în fiecare zi din presezon cu o oră mai devreme la muncă. 

Pleacă abia seara, şi, la fel ca şi Guardiola, Luis Enrique îi cunoaşte foarte bine pe actualii săi elevi. Pe şapte din aceştia, mai tineri, dar care fac parte toţi din lotul echipei mari în acest moment, i-a avut sub baghetă la Barcelona B: Pedro, Montoya, Bartra, Sergi Roberto, Jordi Masip, Rafinha şi Deulofeu.

Au dat 94 de milioane pe „canibalul“ Suarez

Pe postul lui Xavi a fost adus Rakitic, Jeremy Mathieu a devenit primul fundaş central transferat de Barcelona în ultimii cinci ani, dar mutarea verii în tabăra catalană s-a numit Luis Suarez (27 de ani). Atacantul care sezonul trecut a fost golgheterul Angliei, cu 31 de goluri în 33 de meciuri jucate, aimpresionat şi la Mondiale, dar a părăsit turneul pe uşa din dos, după ce l-a muşcat pe 24 iunie, pe Chiellini. 

A încasat o suspendare de patru luni, timp în care e exclus din orice activitate sportivă, dar asta n-a împiedicat-o pe Barcelona să-i plătească lui Liverpool 94 de milioane de euro. 

Pe 8 august, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ar putea să-i îndulcească pedeapsă, iar catalanii să-l folosească mai devreme. 

Cum ar putea arăta FC Barcelona, în sezonul 2014-2015: Ter-Stegen –  Alves, Mathieu, Pique, Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Suarez, Messi, Neymar. 

FC Barcelona 2014-2015

Sosiri

Jucător Post Vârstă De la Sumă transfer (milioane euro)

Luis Suarez Atacant 27 Liverpool 94

Jeremy Mathieu Fundaş central 30 Valencia 22

Ivan Rakitic Mijlocaş central 26 FC Sevilla 20

Marc ter Stegen Portar 22 Borussia M’Gladbach 13

Claudio Bravo Portar 31 Real Sociedad 13

Gerard Deulofeu Atacant 20 Everton Final împrumut

Rafinha Atacant 21 Celta Final împrumut

Total 162 milioane (euro)

Plecări

Alexis Sanchez Atacant 25 Arsenal 40

Fabregas Mijlocaş ofensiv 27 Chelsea 38

Bojan Krkic Extremă 23 Stoke 5,5

Cristian Tello Extremă 22 Porto 2 (împrumut)

J.Dos Santos Mijlocaş central 24 Villarreal 2

Isaac Cuenca Extremă 23 La Coruna Gratis

Victor Valdes Portar 32 ? Gratis

Jose Pinto Portar 38 ? -

Carles Puyol 36 Final de carieră -

Total 87,5 milioane (euro)

Ce s-a schimbat la ceilalţi „granzi“ ai Spaniei

Real Madrid

Sosiri: James Rodriguez (mijlocaş ofensiv, de la Monaco, 80 mil. euro), Toni Kroos (mijlocaş central, de la Bayern, 30 mil. euro)

Plecări: Morata (atacant, la Juventus, 22 mil. euro), Nuri Sahin (mijlocaş central, la Borussia Dortmund, 7,5 mil. euro), Casemiro (mijlocaş central, împrumut la Porto, 1,5 mil. euro)

Atletico Madrid

Sosiri: Griezmann (extremă, de la Sociedad, 33 mil. euro), Mario Mandzukici (atacant, de la Bayern, 25 mil. euro), Jan Oblak (portar, de la Benfica, 18 mil. euro), Siqueira (fundaş stânga, de la Granada, 11 mil. euro), Angel Correa (atacant, San Lorenzo, 8,5 mil. euro), Miguel Angel Moya (portar, de la Getafe, 3,2 mil euro)

Plecări: Diego Costa (atacant, la Chelsea, 42 mil. euro), Filipe Luis (fundaş stânga, Chelsea, 22 mil. euro), Adrian (atacant, la Porto, 12 mil. euro), Roberto (portar, Olympiakos, 6,5 mil. euro), Sergio Asenjo (portar, Villarreal, 5,5 mil. euro), Thibaut Courtois (portar, Chelsea, final împrumut), David Villa (atacant, New York FC,gratis)

Vezi şi 

Cum şi-a recuperat Real Madrid o treime din cele 80 de milioane de euro plătite pe James Rodriguez. În doar două zile

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite