Fenomenul kenyan: Secretul țării care produce cei mai buni maratoniști din istoria omenirii

0
Publicat:

La Chicago, după cursa electrizantă făcută de Kelvin Kiptum (23 de ani), am avut, încă o dată, confirmarea unei realități: Kenya deține secretul succesului în proba de maraton! Pentru că în Top 10 al rezultatelor de la masculin primii șase atleți provin din această țară. La feminin, în schimb, etiopianca Tigst Assefa (26 de ani) a stabilit noul record mondial, luna trecută, la Berlin: 2 ore, 11 minute și 53 de secunde. Ea e urmată de două atlete din Kenya, Brigid Kosgei (2 ore, 14 minute și 4 secunde) și Mary Jepkosgei Keitany (2 ore, 17 minute și 1 secundă) în clasamentul all-time.

Eliud Kipchoge, un maratonist care aleargă cu o ușurință incredibilă
Eliud Kipchoge, un maratonist care aleargă cu o ușurință incredibilă

Care e însă secretul alergătorilor din Kenya? Ei se pregătesc în regiunea Eldoret, la mare altitudine, unde se află niște centre renumite la nivel mondial. Cine vrea să se antreneze aici trebuie să plătească cam 1.600 de euro pentru un stagiu de doar două săptămâni.

Până să ajungă aici însă, sportivii din Kenya aleargă peste tot! De la niște vârste fragede. Eliud Kipchoge povestea cum alerga din sat până la școală, parcurgând dus-întors vreo 14 kilometri pe zi! Iar în timpul său liber, pentru a-și ajuta familia, Eliud alerga cu bidoanele de lapte pe spate. Pe care le ducea în piață pentru vânzare.

Cam la fel au stat lucrurile și în cazul lui Kelvin Kiptum. Acesta s-a născut într-o familie săracă din Kenya, dar cu un background sportiv. Pentru că tatăl său și frații săi erau alergători. Sub îndrumarea lor s-a ridicat și Kelvin care, din cauza sărăciei, s-a antrenat mulți ani singur pentru simplul motiv că nu-și permitea angajarea unui antrenor.

2 minute

și 51 de secunde e ritmul mediu cu care Kelvin Kiptum a parcurs fiecare kilometru în timpul maratonului de la Chicago.

Timpii cei mai buni în proba de maraton (masculin)

1. Kelvin Kiptum (Kenya) – 2 ore, 35 de secunde (Chicago 2023)

2. Eliud Kipchoge (Kenya) – 2 ore, 1 minut, 09 secunde (Berlin 2022)

3. Eliud Kipchoge (Kenya) – 2 ore, 1 minut, 39 de secunde (Berlin 2018)

4. Dennis Kimetto (Kenya) – 2 ore, 2 minute 57 de secunde (Berlin 2014)

5. Wilson Kipsang (Kenya) – 2 ore, 3 minute, 23 de secunde (Berlin 2013)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite