Ei sunt "mohicanii" din Liga I, cei mai vechi fotbalişti de la fiecare echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsolt Szilagy e de peste 14 ani la Universitatea Cluj
Zsolt Szilagy e de peste 14 ani la Universitatea Cluj

Nu numai marile cluburi ale lumii se mândresc cu jucători-simbol. “Adevărul” vă prezintă care sunt cei mai statornici fotbalişti de la formaţiile din campionatul nostru.

Nu avem în Liga I vreun Maldini, Raul sau Del Piero, nici măcar un Lăcătuş sau Cornel Dinu, dar campionatul lui Mitică se poate mândri cu mai multe nume de jucători ce au legat sezoane bune la rând în tricoul aceleiaşi echipe.

Szilagy e cel mai fidel

De departe cel mai fidel fotbalist activ este Zsolt Szilagy, care joacă neîntrerupt la Universitatea Cluj din 1998. În cei peste 14 ani de când evoluează pentru “şepcile roşii”, mijlocaşul crescut la juniorii lui “U” a cunoscut şi purgatoriul eşaloanelor inferioare, inclusiv al Ligii a III-a.

Dar cel mai greu moment din cariera lui Szilagyi, ajuns acum la 31 de ani, a fost în 2005, pe când “U: evolua în Liga a II-a. Atunci, într-un meci cu Unirea Dej, cel devenit între timp un erou pentru suporterii fanatici ai lui “U” a suferit o ruptură la ligamentele încrucişate, accidentare care l-a ţinut în afara terenului numai puţin de trei ani! A revenit abia în 2008, iar în acest sezon a jucat din nou în Liga I pentru clujeni după o pauză de 11 ani!

Bozovici, bătrânul Bucureştiului

Statornicia la un singur club se aplică mai mult la formaţiile din Provincie. Dinamica schimbărilor de la formaţiile din Bucureşti din ultimii ani a făcut ca cel mai vechi fotbalist care evoluează la una dintre grupările din Capitală să fie un străin! E vorba de muntenegreanul Vladimir Bozovici, care se află din 2007 în Giuleşti, iar ataşamentul lui, care l-a transformat în aceşti ani într-unul dintre idolii galeriei, a ieşit la iveală şi acum, când a ales să rămână la club, în ciuda declarării stării de insolvenţă, în urma căreia au plecat aproape toţi străinii de la Rapid. De alftel, printre jucătorii cei mai vechi la echipele lor, regăsim patru fotbalişti de afară. Pe lângă Bozovici, mai sunt japonezul Seto (Astra), portughezul Mingote (Pandurii) şi sârbul Mitici (CS Severin).

Steaua şi Dinamo, create în mai puţin de patru ani

În rest, la Steaua şi Dinamo se găseşte o situaţie inedită. Practic, loturile celor două echipe au fost create integral în ultimele patru sezoane, cei mai vechi fotbalişti fiind la club din 2009, Tătăruşanu la roş-albaştrii şi Dragoş Grigore la roş-albi. Acest lucru s-a reflectat şi în desele schimbări de căpitani de la ambele grupări din perioada recentă.

Oţelul, cea mai stabilă echipă

Atunci când vorbim de echipe în ansamblu, cea mai stabilă din punctul de vedere al omogenităţii este Oţelul Galaţi. Fosta campioană a României are o medie de 942 de zile, adică de aproape trei ani, de vechime la club a fiecărui jucător.

Cei mai vechi jucători din Liga I pe cluburi

Club Fotbalist De când e la echipă
„U” Cluj Zsolt Szilagyi 14 ani şi 6 luni
Ceahlăul Alexandru Forminte 13 ani şi 6 luni
Gaz Metan Ionuţ Buzean 9 ani şi 6 luni
CFR Cluj Cristian Panin 8 ani şi 6 luni
Oţelul Sergiu Costin 7 ani
Vaslui Adrian Gheorghiu 6 ani şi 6 luni
Rapid Vladimir Bozovici 5 ani şi 6 luni
FC Braşov Cristian Ionescu 5 ani şi 6 luni
Astra Giurgiu Takayuki Seto 5 ani şi 6 luni
Pandurii Pedro Mingote 5 ani
Gloria Bistriţa Paul Anton 4 ani şi 6 luni
Dinamo Dragoş Grigore 3 ani şi 6 luni
Viitorul Constanţa Aurelian Chiţu 3 ani şi 6 luni
Steaua Ciprian Tătăruşanu 3 ani şi 6 luni
Petrolul Ploieşti Daniel Opriţa 3 ani
CSMS Iaşi Adrian Avrămia 2 ani şi 6 luni
Concordia Chiajna Florin Niţă 2 ani şi 6 luni
CS Turnu Severin Milan Mitici  1 an şi 11 luni

Cele mai omogene echipe

Club Perioada medie de când e un jucător la echipă
Oţelul 942 zile
Ceahlăul 815 zile
Gaz Metan 700 zile
CFR Cluj 676 zile
Rapid 657 zile
Pandurii 599 zile
Dinamo 596 zile
FC Vaslui 592 zile
Viitorul 600 zile
Steaua 482 zile
„U” Cluj 437 zile
Bistriţa 420 zile
FC Braşov 416 zile
Astra 407 zile
CSMS Iaşi 386 zile
CS Severin 311 zile
Petrolul 236 zile
Chiajna 208 zile
* datele sunt valabile pentru 1 ianuarie 2013

"Dinozaurul" Giggs face mileniul la Manchester

Dacă vine vorba de campionatele din străinătate, Premier League este întrecerea care produce cea mai mare doză de fidelitate. În Anglia îl întâlnim pe galezul Ryan Giggs, care joaca neîntrerupt de mai bine de 21 de ani în tricoul lui Manchester United. Ca să ne dăm seama mai bine ce înseamnă acest interval de timp, putem menţiona doar că Giggs a jucat în meciurile naţionalei sale cu România din preliminariile CM 1994, sau că e singurul fotbalist activ din Premier League care a jucat în campionatul Angliei şi sub vechea denumire, Football League, schimbată în 1992.

Tot în Premier League întâlnim alţi "dinozauri". Scholes la United, coleg de la juniori cu Giggs, Carragher şi Gerrard la Liverpool, sau Terry la Chelsea. De altfel, e o tradiţie la cluburile mari din Anglia să păstreze pentru mulţi ani în curte un fotbalist simbol, în jurul căruia să crească mai multe generaţii de jucători şi să coaguleze susţinerea fanilor.

În alte campionate, avem exemplul lui Francesco Totti, care joacă de la 16 ani la AS Roma şi nu vrea să se oprească nici acum, după 20 ani, ameninţând că vrea să-l prindă aniversarea de 40 de ani în tricoul galben-roşu. Spania are şi ea modelele ei, campionii mondial şi europeni Casillas (Real) şi Puyol şi Xavi (Barcelona) jucând încă din anii 90 la cluburile lor.

925
De partide a jucat Giggs pentru Manchester United în toate competiţiile

„Mohicani” de la marile cluburi
Jucător Echipă De când e la club
Ryan Giggs Manchester United 1991
Francesco Totti AS Roma 1993
Paul Scholes  Manchester United 1995
Javier Zanetti Inter 1995
Xavi Hernandez Barcelona 1997
Jamie Carragher Liverpool 1997
John Terry Chelsea 1998
Steven Gerrard Liverpool 1998
Iker Casillas Real Madrid 1999
Puyol Barcelona 1999
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite