Dulcele gust al minciunii: cazul Ianis Hagi arată apetitul nostru pentru a ne păcăli singuri

0
Publicat:

Între 31 martie și 10 mai, Alaves, locul 10 din 20 în Spania, a disputat șase meciuri în La Liga. În cinci dintre ele, Ianis Hagi, decarul echipei, a rămas „lipit“ de banca de rezerve. Apoi, în al 6-lea meci, a prins 27 de minute pe teren, la 55 de zile de la precedenta sa apariție în La Liga. A urmat un moment rar: Ianis Hagi a fost titularizat, la Madrid, pe terenul campioanei Real. Nici n-a mai contat că meciul respectiv a fost un „măcel“ pentru formația vizitatoare, spulberată cu 5-0.

Ianis Hagi. CAPTURA: Youtube
Ianis Hagi. CAPTURA: Youtube

În România, Real Madrid – Alaves s-a rezumat la cele două șuturi expediate de Ianis Hagi spre buturile apărate de Courtois până la ieșirea sa de pe teren, în minutul 71, imediat după ce Real a ridicat scorul la 4-0. Și la faptul că un ziar local din Spania, Noticias de Alava, a scris în cronica partidei că „La Alaves, Ianis Hagi a fost cel mai bun, de departe“.

Atât de bun a fost Ianis Hagi în meciul amintit, încât, sâmbătă, în prima partidă de după „măcelul“ cu Real Madrid, internaționalul român și-a reluat locul pe banca de rezerve în Alaves – Getafe (1-0). A fost aruncat în luptă, în minutul 87, cu următorul bilanț: a atins mingea de trei ori și a pierdut-o în două rânduri.

Ianis Hagi are, totuși, perspective bune de a reveni printre titulari, sâmbătă viitore, în ultima etapă a campionatului. Explicația a fost oferită de antrenorul Luis Garcia: „Vom avea probleme în alcătuirea mijlocului la meciul cu Las Palmas din cauza supdentărilor lui Blanco și Benevidez. Totuși, avem alternative precum Ianis Hagi sau jucătorii de la echipa a doua“.

Pleacă din Spania, dar n-are loc în Scoția

Așadar, Las Palmas – Alaves va fi meciul de adio al lui Ianis Hagi în La Liga. Adică, un campionat despre care s-a spus că i se potrivește de minune. Ce ne-a arătat însă acest sezon? Un decar marginalizat la Alaves, cu doar 20 de apariții în campionat ( a fost titular în doar 7 rânduri). Bilanțul lui Ianis în cele 703 minute adunate în campionatul spaniol: o pasă de gol. Așa se explică și faptul că Alaves îl va trimite înapoi la Rangers, refuzând să activeze opțiunea pentru un transfer definitiv după împrumutul din acest sezon.

Mai grav e că, potrivit presei din Scoția, Ianis Hagi n-are viitor nici la Rangers, grupare cu care e sub contract până pe 31 mai 2026.

Ianis Hagi, împrumutat, se va întoarce pe Ibrox Park în această vară, dar nu va rămâne la Glasgow pentru mult timp, potrivit jurnalistului Chris Jack“, e fragmentul de introducere din articolul publicat pe site-ul ibroxnews.com.

Mai departe, se și explică de ce internaționalul român va fi direcționat spre o altă grupare: „Ianis Hagi s-a chinuit să-și pună amprenta la Alaves. Jurnalistul Chris Jack nu crede că românul își poate face loc în planurile antrenorului de la Rangers, Philippe Clement, pentru sezonul următor. Ceea ce înseamnă că va fi vândut în vară“.

În continuarea articolului, Chris Jack și-a argumentat previziunea: „Hagi la Rangers? Aș fi foarte surprins. Sincer, nu văd această posibilitate. Cariera lui la Rangers n-a decurs, așa cum am sperat cu toții. Accidentarea gravă din 2022 (n.r. – a stat un an pe tușă) a pus capăt aventurii sale la Rangers. Ceea ce e trist. Rangers a încheiat deja capitolul Ianis Hagi și el ar trebui să facă la fel cu Rangers. El e acum un membru uitat al acestui club. Desigur, va reveni la Glasgow, în vară, dar nu pentru mult timp, din ce văd eu“.

Nu doar jurnalistul Chris Jack, ci și Dan Carter, autorul articolului de pe ibroxnews.com, a subliniat că Ianis Hagi e un capitol încheiat pentru vicecampioana Scoției din acest sezon.

Deși unii suporteri sunt, în continuare, de părere că Ianis Hagi are calitatea necesară pentru a juca, săptămânal, la Rangers, e clar că el n-are viitor aici, sub comanda lui Clement. Antrenorul belgian preferă un sistem cu un decar și, de cele mai multe ori, alegerea sa pentru acest post îi vizează pe Todd Cantwell sau Tom Lawrence. Deși Clement s-ar bucura să aibă un jucător și mai bun pentru acest post, e greu de crezut că internaționalul român ar intra în vizorul său“.

În încheierea articolului, s-a speculat ce urmează pentru Ianis Hagi, cotat la 2,5 milioane de euro pe site-ul transfermarkt.com.

Deși n-are viitor la Rangers, vârsta sa și palmaresul său în echipa națională îl fac un jucător care poate fi vândut. Mai ales dacă va avea un Campionat European reușit în Germania, Rangers poate obține o sumă importantă în schimbul său. Iar banii câștigați pot fi folosiți de Clement, în vederea întăririi lotului. Ceea ce înseamnă că plecarea lui Ianis Hagi ar fi binevenită pentru toată lumea“, a concluzionat ibroxnews.com.

Are locul garantat la Euro 2024

Deși a jucat puțin la nivel de club, în acest sezon, Ianis Hagi e sigur de locul său în lotul pentru Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie, Germania). De altfel, numele său apare în lotul lărgit pe care selecționerul Edward Iordănescu l-a anunțat pentru ultimele două amicale înainte de turneul final, cu Bulgaria (4 iunie) și cu Liechtenstein (7 iunie), ambele pe Stadionul Steaua.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite