Drepturile TV ale Ligii I au devenit o lovitură pentru RCS&RDS şi o ţeapă pentru UPC şi Telekom: culisele afacerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă Look TV şi Look Plus, meciurile vor fi transmise şi de Digi Sport. FOTO: Răzvan Păsărică
Pe lângă Look TV şi Look Plus, meciurile vor fi transmise şi de Digi Sport. FOTO: Răzvan Păsărică

Lucrurile bune le revin celor care au răbdare. RCS&RDS a mers pe acest principiu şi a reuşit o mare lovitură, cu o lună înainte de reluarea campionatului.

În vară, cea mai mare firmă de cablu din ţară a rămas fără meciurile din Liga I, după ce Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a cedat drepturile TV unui off-shore din Malta, Intel Sky Broadcasting (ISB). 

În semn de protest faţă de faptul că nu s-a organizat nicio licitaţie, RCS&RDS a refuzat să stea la masa negocierilor cu cei de la ISB. Asta în timp ce principalii concurenţi, UPC şi Telekom, s-au grăbit să bată palma cu deţinătorul drepturilor. 

Cele două firme au plătit 16,8 milioane de euro către ISB doar pentru a putea introduce în pachetul de  bază postul Look Plus, care transmite cele mai neinteresante jocuri dintr-o etapă. Abonaţii UPC şi Telekom au fost anunţaţi că, pentru a putea urmări derby-urile Ligii I, difuzate de Look TV, vor fi nevoiţi să activeze opţiunea extrafotbal contra sumei de 10 lei lunar. 

Potrivit înţelegerii cu cabliştii, ISB încasează şi câte un euro pentru fiecare abonat UPC şi Telekom, care activează opţiunea Look TV. Iniţial, rivalele celor de la RCS&RDS şi-au imaginat că au făcut o afacere, care le va mări numărul de abonaţi. După ultimele evenimente însă, e limpede că aceste firme au luat o mare ţeapă.

Au amortizat pierderile lui Paszkany

Refuzul celor de la RCS&RDS de a se aşeza la masa negocierilor cu ISB a fost o bucurie pentru firmele concurente şi o mare lovitură pentru off-shore-ul din Malta, care deţine drepturile TV şi în spatele căruia s-ar afla Arpad Paszkany.

Fără RCS&RDS, care are peste trei milioane de abonţi, afacerea drepturilor TV ar fi fost un mare dezastru pentru Intel Sky Broadcasting (ISB). Potrivit estimărilor, compania ar fi înregistrat pierderi de zece milioane de euro la finalul sezonului. Mai ales că la UPC şi Telekom, lumea nu s-a grăbit să activeze opţiunea extrafotbal pentru a vedea Liga I.

În aceste condiţii, Paszkany a fost nevoit să meargă la Teszari, proprietarul companiei RCS&RDS, din dorinţa de a evita o situaţie catastrofală pe ultima sută de metri. După mai multe runde de negocieri, părţile au bătut palma şi au ajuns la o înţelegere foarte avantajoasă pentru furnizorul de cablu. 

Pe scurt: RCS&RDS va transmite toate meciurile din returul campionatului, plus cele rămase din Cupa Ligii, gratis, prin intermediul postului Digi Sport, dar şi online, pe digisport.ro! Abonaţii nu vor fi nevoiţi să achite nicio taxă suplimentară, iar acest „pachet“ a costat doar 12 milioane de euro.

Această sumă va amortiza pierderile pe care off-shore-ul lui Paszkany le-ar fi înregistrat, dacă RCS&RDS ar fi boicotat, în continuare, fotbalul intern.

Se vor ocupa singuri de producţie

RCS&RDS nu va depinde de firma care produce meciurile din Liga I şi din Cupa Ligii pentru posturile Look TV şi Look Plus. Având întreg echipamentul necesar pentru transmisia partidelor, firma de cablu se va ocupa de producţia meciurilor, folosindu-şi resursele disponibile.

Au contracarat pierderea competiţiilor europene

Un motiv pentru care cei de la RCS&RDS au acceptat negocierile cu ISB ţine de faptul că, la finalul anului trecut, ei au primit o mare lovitură. Furnizorul de cablu a pierdut drepturile TV pentru Liga Campionilor şi Liga Europa, care au ajuns la Telekom pentru următorii cinci ani. Astfel, RCS&RDS s-a văzut nevoită să contracareze această pierdere şi să le ofere ceva la schimb abonaţilor.

paszkany

Cluburile răsuflă uşurate: vine a doua tranşă de bani

Înţelegerea încheiată între RCS&RDS şi ISB a fost ca o gură de oxigen pentru cluburile din prima ligă. Conducătorii intraseră în alertă maximă, după ce s-a auzit, din ce în ce mai des, că off-shore-ul controlat din umbră de Paszkany (foto) n-are banii necesari pentru a plăti a doua tranşă din suma pentru care s-au vândut drepturile TV.

Potrivit mai multor surse însă, după acordul cu RCS&RDS, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) va încasa, în această săptămână, 17 milioane de euro din partea ISB, suma urmând a fi direcţionată către cele 18 prim divizionare. „Această înţelegere nu poate însemna decât o siguranţă pentru noi, cluburile. În vechiul contract, am avut în RCS&RDS un partener de încredere“, a declarat preşedintele celor de la CSMS Iaşi, Florin Prunea.

Managerul dinamoviştilor, Daniel Stanciu, a salutat şi el revenirea celui mai mare furnizor de cablu din România în afacerea Ligii I. „Cel mai important lucru pentru orice club din Liga I e să ne rezolvăm problema cu banii din drepturi, care să vină la timp, aşa cum ni s-a promis la LPF. Digi Sport, ţinând cont de trecut, are o altă deschidere şi interesul pentru Liga I va fi mult mai mare faţă de ce s-a întâmplat în tur şi asta se regăseşte în numărul de telespectatori“, a declarat Stanciu.

Ar trebui să ne ridicăm toţi pălăria pentru Digi Sport. Fără această televiziune nu eram în piaţă. Valeriu Iftime finanţator FC Botoşani
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite