Djokovici, suspendat pentru dopaj? Culisele scandalului și explicația forului care a ruinat-o pe Halep

0
Publicat:

În momentul suspendării Simonei Halep pentru dopaj, un jurnalist britanic, Damian Reilly, specialist în tenis, a scris un editorial exploziv, cu o concluzie pe măsură: „Simo“ a avut doar ghinionul de a fi prinsă într-o lume a „sportului-alb“ în care toți se dopează!

Novak Djokovici
Novak Djokovici

Și, într-adevăr, de ani buni se speculează că „greii“ tenisului, unii retrași din activitate între timp, au avut o longevitate ciudată, o capacitate de efort inexplicabilă pentru că au fost cu un pas înaintea testelor. Mai mult decât atât, în cazul lui Nadal și Serenei Williams s-a și dovedit, cu acte, că cei doi au recurs la ceea ce se numește „dopajul legal“. Adică, folosirea unor substanțe interzise, cu scutire medicală, pentru uz terapeutic!

Firește că și Novak Djokovici, care se pregătește să încheie unul din cele mai bune sezoane din cariera sa, iar asta la 36 de ani, a fost privit cu suspiciune. În cazul sârbului, a contat și faptul că, pe lângă rezultatele sale care aproape că sfidează logica, el are și foarte mulți contestatari. Așadar, e explicabil scandalul de acum, după ce Nole a refuzat un control antidoping înaintea confruntării cu Marea Britanie din sferturile Cupei Davis. Liderul ATP a amântat testul pentru după meci, spunând că n-a fost anunțat în timp util de agenții WADA (Agenția Mondială Antidoping) și nu vrea ca ritualul său de dinaintea partidei să fie perturbată.

Imediat, a și venit o reacție tăioasă din partea fostului ciclist francez, Marc Madiot, în prezent şeful echipei de ciclism Groupama-FDJ.

N-ai dreptul să refuzi un test! În ciclism, eşti testat, iar dacă refuzi, se consideră că ești pozitiv și vei fi sancționat. Dacă organizaţia antidoping îşi face treaba, atunci Djokovici ar trebui să fie suspendat. Mai ales că în gama de produse dopante există substanțe care pot fi detectate pe o perioadă extrem de limitată de timp. Dacă nu se efectuează un test înainte de începerea competiţiei, timpul din competiţie permite eliminarea urmelor de produs dopant din organism. De asta a și fost introdusă testarea înainte de competiţie, fără să fie anunțată în prealabil“, a fost declarația dată de Madiot care s-a rostogolit în presa internațională.

Așa cum era de așteptat, presa din Serbia a fost de partea lui Nole în acest scandal. Potrivit Eurosport, care a citat Blic, jurnaliștii sârbi au pus atacul lansat asupra lui Novak pe seama faptului că victoriile sale au devenit deranjante.

Vânătoarea pentru cel mai bun jucător din istoria tenisului a început. Vom vedea dacă Madiot e primul dintr-o serie de personalități care cer suspendarea lui Djokovici... Cum nimeni nu-l poate opri pe teren (n.r. – pe Djokovici), se ajunge la astfel de situații“, a notat Blic, citat de Eurosport.

ITIA, explicație bazată pe regulament

Și, totuși, riscă Nole o suspendare pentru refuzul său de a efectua testul antidoping înainte de meci? Răspunsul a fost oferit de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului. Adică, ITIA, forul care a cerut și a obținut suspendarea Simonei Halep pentru dopaj.

În competițiile pe echipe, inclusiv Cupa Davis, jucătorii pot fi notificați că au fost selecțați pentru control chiar înaintea meciurilor. Probele pot fi oferite oricând sunt pregătiți sportivii. Din momentul înștiințării până în cel al recoltării probei, jucătorii sunt supravegheați de un membru al echipei anti-doping“, a fost explicația oferită de ITIA printr-un comunicat. Ceea ce înseamnă că, deocamdată, Nole a ieșit cu bine după încă un scandal.

56

de victorii și 7 înfrângeri a înregistrat Novak Djokovici în 2023, cucerind șapte trofee în acest sezon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite