Dinamo şi Steaua au fost lansate în fotbalul românesc cu acelaşi antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbyul Dinamo- Steaua e programat în această seară, de la ora 21.00, în direct pe Digisport
Serbyul Dinamo- Steaua e programat în această seară, de la ora 21.00, în direct pe Digisport

Bogdan Coloman- Braun, cunoscut în fotbal ca Cibi Braun, este primul tehnician atât din istoria Stelei, cât şi din cea a lui Dinamo.

Steaua şi Dinamo, cele mai importante formaţii din fotbalul românesc au acelaşi părinte: regimul comunist.

Steaua a luat locul echipei Carmen Bucureşti, care a fist desfiinţată abuziv, în 1947,  la ordinul Annei Pauker, în vreme ce Dinamo s-a născut un an mai târziu, din fuziunea grupărilor Unirea Tricolor şi Ciocanul Bucureşti, aduse forţat sub tutrela Ministerului de Interne.

Steaua şi Dinamo n-au însă doar părinte comun. Primul antrenor din istoria Stelei este şi primul antrenor din istoria lui Dinamo.

cibibraun

Numele lui? Bogdan Coloman-Braun (foto dreapta), unul dintre cei mai buni fotbalişti români ai perioadei interbelice.

Au vrut antrenor la modă

Cibi- Braun se identifică cu fotbalul arădean. A jucat la UTA 17 ani, iar mai târziu avea să campionatul şi Cupa cu echipa “textiliştilor”. Înainte de a antrena cele două formaţii bucureştene, Braun a fost tehnicianul Rapidului. De fapt, traseul său a fost următorul: Rapid (1946-1947), Steaua (1947-1948), Dinamo (1948-1949).

O situaţie care greu se va mai putea repeta vreodată, între marile rivale ale Capitalei, dar în care s-au mai aflat alţi doi tehnicieni: Constantin Cernăianu şi Valentin Stănescu. Revenindt la Coloman, acesta era un antrenor la modă atunci, şcolit în Anglia, şi care era în graţiile puterii. De aceea, atât Steaua, cât şi Dinamo au ales să-şi înceapă activitatea cu el. El nu şi-a dus însă mandatele la capăt nici în Ghencea, nici în Ştefan cel Mare. La Steaua a stat 15 etape, în vreme ce la Dinamo doar 7.

Dorinel Munteanu, pasager în ambele direcţii

În situaţia lui Braun s-au aflat ulterior 8 antrenori. Destul de puţini sunt cei care au pregătit ambele echipe, comparativ cu cei 51 de fotbalişti care au jucat la Steaua şi la Dinamo, şi niciunul dintre ei n-a luat titlul şi cu “roş-albaştrii” şi cu “alb-roşii”.

Tehnicianul cu mandate oarecum echilibrate în cele două părţi este Valentin Stănescu. Cel poreclit “nea Tinel” a antrenat Steaua tot sezonul 1971-1972 şi jumătate din sezonul următor şi pe Dinamo în sezonul 1980-1981 şi 23 de etape din campionatul care a urmat. Cu parcurs similar la Steaua şi la Dinamo a fost şi Dorinel Munteanu, dar e la un nivel minim, antrenând 5 etape Steaua (2008) şi 4 etape pe Dinamo (2012).

Antrenorii care au pregătit Steaua şi Dinamo

Nume  Steaua Dinamo

Coloman Braun 1947-48  1948-49
Constantin Cernăianu 1981-83  1985-86
Florin Halagian  1984-85 1990-94
Traian Ionescu 1981-1982  1959-68 şi 1970-1971
Dorinel Munteanu 2008-09 2012-13
Valentin Stănescu 1971-73 1980-82
Constantin Teaşcă 1973-75 1961-62
Colea Vâlcov 1947-49 1954
Walter Zenga 2004-05 2007-08


Citeşte toate articolele despre meciul Dinamo-Steaua

Dinamo - Steaua 0-2 / Imagine 360 de grade de la derbiul campionatului: cum a fost atmosfera pe stadion la marele meci

Steaua s-a impus in fata lui Dinamo cu 2-0 in fata a 45.000 de spectatori care au creat o atmosfera incendiara. Boubacar (autogol) si Tanase au fost marcatorii unei partide fara istoric. In schimb, atat fanii Stelei cat si ai lui Dinamo au fost la inaltime.

VIDEO Dinamo - Steaua 0-2: roş-albaştrii au jucat fotbal, dinamoviştii K1. Campioana a dat de pământ cu un adversar limitat

Formaţia din Ghencea a înregistrat a cincea victorie consecutivă împotriva „câinilor“, în toate competiţiile. Totuşi, echipa lui Reghecampf a plătit scump pentru acest succes de palmares. Chipciu şi Chiricheş au părăsit terenul accidentaţi, fundaşul fiind „rupt“ de o intrare „criminală“ a lui Strătilă.

Dinamo - Steaua 0-2:  Ţălnar îşi face bagajele. Negoiţă l-a contrazis şi l-a umilit prin declaraţiile date după derby

Tehnicianul „câinilor“ nu va mai sta pe banca roş-albilor în sezonul viitor. Rezultatele din ultima perioadă şi prestaţia echipei din derby au umplut paharul răbdării acţionarului majoritar, care a găsit deja soluţia înlocuirii lui Ţălnar.

Dinamo - Steaua 0-2: Gigi Becali, în delir după derby. Patronul Stelei a descris plastic meciul şi i-a cântat lui Borcea

Steaua şi-a surclasat rivala de moarte din toate punctele de vedere, iar latifundiarul a dansat în tribune. La final, a dat declaraţii incendiare.

Strătilă, la un pas să fie bătut de unul dintre antrenorii secunzi de la Steaua

Gestul criminal al lui Sorin Strătilă, care a sărit cu crampoanele pe genunchiul lui Vlad Chiricheş, i-a scos din sărite pe stelişti.

Dinamo - Steaua 0-2: Adi Popa şi Mihai Stoica i-au luat peste picior pe „câini“. Meme a găsit metoda optimă de a-i umili pe dinamovişti

Roş-albaştrii au pus sare pe rana rivalei, după ce au câştigat derby-ul de o manieră categorică. Dacă managerul formaţiei din Ghencea e cunoscut ca un tip care dă mereu declaraţii războinice, în schimb, a surprins ce a spus mijlocaşul Stelei.

Dinamo - Steaua 0-2: „criminalul“ Strătilă e pus la zid de toată lumea. Balaci a înaintat o ipoteză gravă

Mijlocaşul „câinilor“ a avut o intrare oribilă la Chiricheş, iar Cornel Dinu, după ce a văzut reluările, a lăsat de înţeles că fundaşul Stelei îşi poate încheia cariera! Reghecampf a oferit primele declaraţii despre starea jucătorului său.

Dinamo – Steaua: acuze dure înainte de derby: „Steaua a fost ajutată să ia titlul“

Ultimul mare meci al campionatului se va juca, vineri seară (21.00, Digi Sport 1), în condiţiile în care formaţia din Ghencea şi-a asigurat locul 1, din punct de vedere matematic, încă de sâmbătă trecută. Un fost antrenor al „câinilor“ ştie cum a fost posibil acest lucru.

VIDEO 10 momente care au marcat derby-ul Dinamo - Steaua! De la gesturile obscene ale lui Ando, la arderea peluzei

Clasicul“ României, dintre Steaua şi Dinamo, a avut de-a lungul vremii farmecul său, dar şi multe momente de rivalitate împinsă la extrem, cum a fost incendierea peluzei din Ghencea.

Întâmplare sau premeditare? Cum privesc dinamoviştii şi steliştii incendierea Peluzei Sud din Ghencea în 10 mai 1997

Dinamo - Steaua / În data de 10 mai 1997, în timpul unicului derbi Steaua – Dinamo, Peluza Sud a fost incendiată de o parte dintre alb-roşii prezenţi atunci în sectorul respectiv. Ulterior, acest moment a devenit unul dintre cele mai importante din istoria alb-roşilor şi este sărbătorit în fiecare an cu mare fast.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite