Consilier la Primărie, antrenor la Petrolul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vivi Răchită, tehnicianul „lupilor galbeni“, deţine în continuare şi o funcţie în cadrul Primăriei Ploieşti, ocupându-se prin statut de toate secţiile Clubului Sportiv Municipal. Între ruinele vechiului „Ilie Oană“ şi schelele noului stadion, o clădire gârbovită de timp găzduieşte birourile Petrolului. La ultimul etaj poate fi găsit zilnic Vivi Răchită.

Un spaţiu mic, amenajat sumar cu un birou, câteva scaune, un LCD cu ecran generos şi DVD încorporat, dosare şi CV-uri pe masă, vreo trei telefoane şi un om preocupat de soarta clubului-fanion din oraşul „aurului negru". La 41 de ani, din postura de consilier pe probleme de sport al primarului Andrei Volosevici, Răchită are pe cap nu doar echipa de fotbal, ci şi celelalte secţii ale CSM Ploieşti. Altfel spus, e un fel de şef şi peste handbal, baschet, înot, gimnastică ritmică şi chiar şah.

„Am pornit împreună să facem nişte proiecte şi era normal să continuăm împreună, chiar dacă echipa acum a promovat în Liga 1. După refacerea stadionului, avem în plan renovarea sălii Olimpia şi a bazinului Vega. Ploieştiul are nevoie de toate astea", explică tehnicianul-manager-consilier. Deşi antrenează echipa de fotbal, el aprobă bugete şi pentru celelalte secţii, împarte responsabilităţi şi colaborează cu oamenii care se ocupă de ele. „Toată lumea a vorbit doar de promovarea Petrolului, dar vara asta noi am promovat în prima ligă şi cu echipa de handbal feminin, CSM Ploieşti", spune Răchită.

Promovarea a trezit oraşul

În fiecare zi, la ora 8.30, el e la birou şi până la 12.00 se ocupă de problemele clubului şi în această perioadă în special de lucrările de la stadion, care trebuie să fie gata pe 10 septembrie. Apoi îşi vede doar de fotbal. Antrenamente cu echipa, discuţii cu suporterii, probleme de marketing. „Petrolul e un brand de tradiţie şi, chiar dacă noi am ridicat actuala echipă de la zero, istoria ne obligă. Promovarea asta, startul bun din campionat şi stadionul care se face par să fi trezit oraşul spre fotbal. Ne caută lumea, au mai venit sponsori la echipă, există interes. Vream să ţinem oamenii aproape. Spre exemplu, în fiecare săptămână, doi jucători vor merge să vândă la magazinul oficial al clubului, aflat într-unul dintre mallurile oraşului", dezvăluie el una dintre strategiile de a ţine caldă relaţia cu fanii.

Nu există rivalitate cu Astra

Răchită crede că un oraş ca Ploieştiul, cu aproape 250.000 de locuitori, poate suporta două echipe în prima ligă, cum se întâmplă în momentul de faţă, când şi Astra, şi Petrolul joacă în primul eşalon. „E benefic fotbalului, dar rivalitate între ei şi noi nu există. Petrolul are 90 la sută din oraş, iar restul de 10 la sută ţin cu Steaua, Dinamo sau poate Astra. Pentru Petrolul era bun un finanţator de talia lui Ioan Niculae, dar dânsul s-a orientat către Astra. Oricum, vrea să mute echipa la Giurgiu, unde stă el", a mai spus Vivi.

"Pentru Petrolul era bun un finanţator de talia lui Ioan Niculae, dar dânsul s-a orientat către Astra. Oricum, nu există rivalitate între noi.''
Vivi Răchită antrenor Petrolul Ploieşti

Vivi Răchită, antrenor Petrolul Ploieşti: „Îmi place mult fotbalul englezesc"

„Adevărul": Unde vezi Petrolul la sfârşitul sezonului?

Vivi Răchită: Pe o poziţie onorabilă. N-avem un obiectiv fix anul acesta, dar vrem să apărăm blazonul singurei echipe româneşti care a bătut Liverpool. Asta înseamnă o clasare de bun-simţ, dar şi meciuri care să aducă lumea pe stadion.

Iar pe viitor?

După doi ani vom încerca să atacăm un loc de cupă europeană. E păcat ca pe stadionul ăsta, care poate găzdui şi meciuri de Liga Campionilor, să nu joace şi Petrolul în Europa.

Poate ajunge o echipă susţinută de Primărie atât de sus?

La momentul actual ne mulţumim cu ce reprezentăm. Suntem o echipă mică, cu o susţinere mare. Acum, doar la nivel de suporteri. În timp se pot schimba multe. Cine credea acum doi ani că la Ploieşti se va ridica un stadion european?

Care e modelul tău de antrenor?

Arsene Wenger. Nu ratez niciun meci de-al lui Arsenal de ani buni. Îmi place filosofia lui, faptul că mizează pe atac, că aduce mereu tineri. De fapt, îmi place foarte mult fotbalul
englezesc.

De ce îl apreciezi pe Piţurcă?

Pentru că nea Piţi a fost primul om din fotbalul românesc care a încercat să facă la noi ce fac englezii. Adică organizare, disciplină, respect, să ţină fotbalul pentru jucători, nu pentru patroni. Şi asta de acum vreo 10 ani, cam de atunci spunea el că englezii vor avea cel mai tare campionat din lume. Şi a avut dreptate.

Crezi că se câştigă prea mult în fotbalul nostru?

Eu n-aş da salarii mai mari de 7.000 de euro pe lună niciunui jucător. Aş da, în schimb, bonusuri de performanţă. Sunt prea mulţi care au contracte babane şi oferă prea puţin pe teren. La Petrolul, media salariilor e de 2.500 de euro pe lună.

Ai declarat recent că ai refuza Steaua.

Da, şi îmi menţin declaraţia. N-am vrut să jignesc pe nimeni, dar nu-mi doresc să ajung acum la Steaua. Steaua actuală e Steaua unei familii, nu e Steaua fotbalului românesc. Şi asta o ştim cu toţii, nu trebuie să o spună Răchită sau altcineva.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite