Ce s-ar fi întâmplat dacă Messi refuza să poarte mantia oferită de emirul Qatarului

0
Publicat:

Un antrenor român care a lucrat în Qatar a comentat controversa legată de mantia pe care Messi a purtat-o la ceremonia de premiere de la Campionatul Mondial, după finala câștigată de Argentina în fața Franței.

Messi ar fi adus un mare afront emirului dacă nu ar fi purtat mantia Foto EPA EFE
Messi ar fi adus un mare afront emirului dacă nu ar fi purtat mantia Foto EPA EFE

Ciprian Panait a spus pentru Sport.ro că mantia transparentă de culoare neagră, cunoscută drept „bisht”, i-a fost oferită lui Messi chiar de emirul Qatarului, iar refuzul de a o purta era considerat un mare afront: „Am văzut la TVR niște colegi de-ai mei care au dat niște declarații în totală necunoștință de cauză. Dacă Messi nu își punea pe umeri acea mantie, era cel mai mare afront adus emirul Qatarului și se năștea un conflict diplomatic. Asta ca să rețină cei care au vorbit la TVR 1 și au spus ce au spus”.

„Mantia aceea este purtată numai de clasă conducătoare“

Antrenorul a precizat că mantia este purtată doar de clasa conducătoare și este un semn de noblețe: „Eu, după șase ani în Arabia Saudită, vreau să vă spun că mantia aceea este purtată numai de clasă conducătoare, numai de oamenii foarte bogați, iar când o primești înseamnă că faci parte din familia lor, înseamnă că ești primit în cercul lor. E o mare formă de respect pe care ți-o oferă omul respectiv. Când emirul Qatarului îți oferă acest dar, nu cred că cineva își permite să nu primească, dar oamenii neștiutori... niște comentarii fantastice, e incredibil ce pot spune românii în necunoștință de cauză. Să știți de la mine: în Arabia Saudită, în Qatar și în toate țările din Golf, cea mai mare onoare pe care ți-o poate face cineva este să îți dea acel obiect vestimentar, care e specific numai familiilor regale”.

Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, a primit trofeul Cupei Mondiale de fotbal, câştigat duminică seara, după ce a îmbrăcat un ''bisht'', o mantie transparentă de culoare neagră, care i-a fost oferită de emirul Qatarului. Jucătorul argentinian a fost desemnat cel mai bun jucător al Campionatului Mondial

„Numai oamenii aleşi pot purta un bisht“

Dr Mustafa Baig, lector în studiul Islamului la Universitatea din Exeter, a declarat că bisht-ul este o mantie formală purtată de regi, demnitari, miri în ziua nunţii sau absolvenţi la ceremonia de absolvire: „Deci numai oamenii aleşi pot purta un bisht'', a precizat el.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite