Australian Open şi-a modificat drastic regulamentul. Niciun alt turneu de Grand Slam nu are o asemenea prevedere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roger Federer a câştigat ulimul Australian Open -Foto EPA
Roger Federer a câştigat ulimul Australian Open -Foto EPA

Organizatorii turneului de Grand Slam Australian Open, primul al anului viitor, au anunţat o schimbare majoră începând cu ediţia 2019, care va avea loc în perioada 14 - 27 ianuarie.

Modificarea vizează seturile decisive, care nu se vor mai încheia în momentul în care un jucător va reuşi să facă o diferenţă de cel puţin două game-uri, începând de la 5-5, ci se vor termina cu un super tiebreak, dacă se ajunge la 6-6!

Astfel, tiebreak-ul setului decisiv va fi câştigat de jucătorul care va ajunge primul la 10 puncte (obligatoriu minimum două puncte diferenţă),  aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani în turneele de dublu. Numărul de seturi în întrecerile de simplu se păstrează neschimbat, atât la feminin - cel mai bun din trei seturi, cât şi la masculin - cel mai bun din cinci seturi. De asemenea, tiebreak-urile care nu se joacă în seturile decisive se vor încheia ca şi până acum, în momentul  în care un jucător ajunge la şapte puncte (cu diferenţă obligatorie de două puncte).

Oficialii turneului au anunţat că au luat această decizie după un sondaj în rândul jucătorilor retraşi din tenis cât şi a celor încă activi.  

„Am mers pe ideea unui tiebreak până la 10 puncte la scorul de 6-6 în setul decisiv, pentru a ne asigura că fanii primesc încă un final special la aceste meciuri adesea epice. Un tiebreak mai lung, permiţând totuşi o ultimă întorsătură sau schimbare a momentului în joc. Acest interval mai mare poate, de asemenea, să diminueze o parte din dominanţa la serviciu a unor jucători, care poate să conteze mai mult în tiebreak-ul mai scurt. Credem că acesta este cel mai bun rezultat posibil atât pentru jucători, cât şi pentru fanii din întreaga lume”, a declarat Craig Tiley, directorul turneului.

Singurul turneu de Mare Slem care face departajarea prin tiebreak în setul decisiv este US Open, doar că la Flushing Meadows acest tiebreak se joacă până la 7.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite