Arabii își pregătesc asaltul în tenis: planul lor debutează cu un eveniment colosal pe final de an

0
Publicat:

Arabia Saudită și-a propus folosirea sportului pe post de „detergent“, într-o tentativă spectaculoasă și costisitoare de a „spăla“ imaginea țării la nivel mondial. Și, între timp, acest apetit al arabilor pentru organizarea evenimentelor sportive prestigioase s-a mărit.

Arabii au găzduit deja un Mondial de fotbal în Qatar și au planuri la fel de mari pentru viitor
Arabii au găzduit deja un Mondial de fotbal în Qatar și au planuri la fel de mari pentru viitor

Punctul culminant al acestei campanii fără precedent va fi Mondialul din 2034. Care deja a fost acordat Regatului, pentru simplul motiv că toate celelalte țări, care la un moment dat își anunțaseră intenția de a organiza turneul final, și-au retras candidaturile! Ne putem imagina doar ce sume s-au plătit pe „sub masă“ în schimbul acestor retrageri.

Până la Mondialul din 2034 însă, în Arabia Saudită se vor organiza, cu siguranță, sute de evenimente importante din lumea sportului. Tocmai s-a anunțat, de pildă, că la Riad se va juca Supercupa Italiei, între 18 – 22 ianuarie 2024. Competiția se va desfășura sub forma unui turneu Final Four care reuneşte campioana Napoli, vicecampioana Lazio Roma, precum şi câştigătoarea Cupei Italiei, Inter Milano, dar şi finalista Fiorentina.

Înainte de Supercupa Italiei, tot la Riad se va disputa și Supercupa Spaniei, în perioada 10-14 ianuarie 2024. Iar aceste meciuri de fotbal vor fi precedate, în ultimele zile din 2023, de două partide demonstrative de tenis de cinci stele!

Alcaraz și Djokovici se vor înfrunta la Riad
Alcaraz și Djokovici se vor înfrunta la Riad

Djokovici admite: „Era inevitabil“

Pe 26 și 27 decembrie, capitala Arabiei Saudite va fi în centrul atenției cu prilejul „Riyadh Tennis Cup“.

În prima zi, pe o arenă de 40.000 de locuri, se vor înfrunta Aryna Sabalenka (Belarus, 2 WTA) și Ons Jabeur (Tunisia, 6 WTA), într-o partidă în care simplă prezență a lui Jabeur, o vedetă colosală în lumea arabă, va vinde biletele ca pâinea caldă! Iar spectacolul și mai mare va veni abia a doua zi. Când se vor înfrunta Novak Djokovici (Serbia, 1 ATP) și Carlos Alcaraz (Spania, 2 ATP) în ceea ce va fi o reeditare a finalei lor de la Wimbledon 2023, o capodoperă sportivă în care ibericul s-a impus după aproape cinci ore.

Aceste partide demonstrative arată, în mod clar, intenția saudiților de a investi și în sportul-alb. Următorul pas va fi, aproape sigur, organizarea unor turnee importante în Regat. Întrebat despre implicarea arabilor în tenis, Djokovici a admis că această etapă era aproape inevitabilă.

A fost doar o chestiune de timp până să înceapă un fel de negocieri sau dezbatere în tenis pentru ca Arabia Saudită să încerce să preia frâiele în această zonă a sportului. Au făcut acest lucru cu aproape toate celelalte sporturi globale, cu excepția baschetului. Vedem ce se întâmplă în fotbal în ultimii ani, vedetele care se duc acolo pentru sume uriașe de bani...“, a spus Nole.

Acesta a insistat că forța financiară a saudiților poate fi un lucru bun pentru viitorul tenisului: „Dacă se merge în această direcție, a implicării Arabiei Saudite, într-un mod adecvat, care să protejeze integritatea, tradiția și istoria acestui sport, atunci poate fi o creștere benefică pentru tenis“, a spus liderul ATP de 36 de ani.

23

de milioane de euro e suma pe care o vor împărți cele patru echipe implicate în Supercupa Italiei după ce au acceptat să joace meciurile la Riad, în luna ianuarie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite