Anglia, devastată: Statistica apărută după finala Euro 2020 ne arată ce dramă trăieşte această naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii Angliei, distruşi după finala Euro 2020
Fanii Angliei, distruşi după finala Euro 2020

Patria fotbalului plânge! Şi pe bună dreptate! Probabil, vor mai trece foarte mulţi ani până când englezii se vor apropia atât de mult de un trofeu major. Mai ales că par să fie blestemaţi la loviturile de departajare, având un bilanţ groaznic.

*Blestemul loviturilor de departajare continuă pentru naţionala Albionului. Care a câştigat doar 22% dintre meciurile decise la penalty-uri: două din nouă la turneele majore (Mondiale / Euro). Nicio altă naţională europeană, cu minim trei partide decise la penalty-uri în competiţiile importante, n-are un procentaj atât de slab.

*Anglia şi-a prelungit seria catastrofală în faţa Italiei: doar două victorii în ultimele 15 confruntări (plus şase remize şi şapte înfrângeri). Cele două partide câştigate de englezi au venit în iunie 1997 (2-0) şi în august 2013 (2-1). În amicale.

*Anglia a fost lovită de blestemul echipelor care au jucat finala Europeanului pe teren propriu. Iată ce au păţit ultimele trei naţionale care au fost în această situaţie:

- Euro 2004: Portugalia a fost învinsă de Grecia

- Euro 2016: Franţa a pierdut cu Portugalia

- Euro 2020: Anglia a cedat în faţa Italiei.

*„Groparul“ Angliei, Bukayo Saka (19 ani şi 309 zile), cel al cărui penalty a fost parat de Donnarumma, făcând Italia campioană, a fost al patrulea cel mai tânăr fotbalist care a evoluat într-o finală de Euro. După Renato Sanches (2016), Cristiano Ronaldo (2004) şi Anatoliy Baidachniy (1972). 

*Golul de 1-0, înscris de Luke Shaw, după un minut şi 57 de secunde, a fost cel mai rapid din istoria finalelor de Euro. A fost, totodată, primul gol pentru Shaw în tricoul naţionalei.

*Deşi a adunat 599 de minute la Euro 2020, fundaşul Kyle Walker (Anglia) a comis un singur fault şi a fost driblat o singură dată.

45 de ani trecuseră până duminică seară de la ultima finală de Euro decisă după loviturile de departajare. La Euro 1976, Cehoslovacia - Germania a fost 2-2 după prelungiri şi 5-3, după penalty-uri.  

Euro 2020, distincţiile individuale

*Jucătorul turneului: Gianluigi Donnarumma (Italia)

*Cel mai bun tânăr fotbalist: Pedri (Spania, 18 ani)

*Cel mai bun marcator: Cristiano Ronaldo (Portugalia, cinci goluri)*

*Ronaldo l-a devansat pe cehul Patrick Schick, tot cu cinci goluri la Euro 2020, având şi o pasă decisivă, spre deosebire de rivalul său.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite