2014 a fost anul penalilor din fotbal. Patroni, impresari şi preşedinţi au înfundat puşcăria, iar lista e deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2014, mai mulţi patroni, impresari, preşedinţi sau foşti oficiali din Liga I au intrat la închisoare pentru infracţiuni economice, evaziunea fiscală, spălarea de bani, înşelăciunea şi mita fiind favoritele oamenilor care au condus sau mai conduc fotbalul românesc.

Cutremurul s-a produs pe 4 martie, odată cu sentinţele date în „Dosarul Transferurilor“, iar tsunamiul iscat într-un ocean de hoţie a început să lovească în stânga şi în dreapta, fără vreo discriminare. A lovit în patroni, foşti patroni, preşedinţi de club, impresari sau chiar foşti mari internaţionali care au plătit erorile trecutului. 

Dosarul (fără de) sfârşit

Plimbaţi pe holurile tribunalelor timp de şase ani, cei opt anchetaţi în „Dosarul Transferurilor“ au primit o lovitură în moalele capului pe 4 martie. După perioade în care dosarul s-a plimbat de la o instanţă la alta, şi în care unele chiar i-au absolvit in corpore pe cei opt, pe 4 martie inculpaţii în cel mai important dosar legat de fotbal au primit sentinţe definitive din partea Curţii de Apel Bucureşti. Iar cel mai greu loviţi au fost fraţii impresari Becali, plus Cristi Borcea, consideraţi capii unei reţele care a fraudat statul cu 1,5 milioane de dolari şi patru cluburi (Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi) cu peste 10 milioane de dolari, ca urmare a unor transferuri ilegale ale 12 jucători români la cluburi din străinătate, între 1999 şi 2005. Cristi Borcea şi Ioan Becali au primit câte 6 ani şi patru luni de închisoare, iar următorii în topul pedepselor au venit Victor Becali, cu 4 ani şi 8 luni, şi George Copos (3 ani şi 8 luni). 

Copos, bonus de la „Loterie“

Pentru fostul patron al Rapidului, problemele cu justiţia nu s-au încheiat în martie. Pe 25 august a primit 4 ani de închisoare cu executare, din cauza aceleiaşi infracţiuni, o evaziune fiscală în valoare de 1 milion de euro, într-un alt dosar, „Loteria I“. Pe 5 decembrie, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis să aplice un spor de pedeapsă de şase luni, în urma contopirii pedepselor în cele două dosare, astfel că Geoge Copos va avea de executat patru ani şi şase luni, dar măsura e contestabilă la o instanţă superioară. Doar că, potrivit Noului Cod Penal, persoanele care au depăşit vârsta de 60 de ani execută jumătate din pedeapsă.

Tot în „Dosarul Transferurilor“, Gigi Neţoiu, fost acţionar la Dinamo, şi Jean Pădureanu, preşedintele de onoare al Gloriei Bistriţa, au încasat ambii câte 3 ani şi 4 luni. 

Preşedintele Stelei şi favoritul la şefia FRF 

Cea mai neaşteptată lovitură la „Transferuri“ au primit-o însă Mihai Stoica şi Gică Popescu. Preşedintele Stelei, campioana en-titre, al cărui patron, Gigi Becali, era deja în închisoare, din mai 2013, pentru dosarul schimbului de terenuri cu MApN, fusese condamnat într-o instanţă anterioară la închisoare cu suspendare. În loc de libertate însă, Curtea de Apel i-a dat lui MM 3 ani şi 6 luni cu executare. Iar pentru fostul internaţional al României, şocul a fost şi mai mare. Pe 5 martie ar fi trebuit să participe la o formalitate, nişte alegeri cu final aşteptat, însă în loc de scaunul de preşedinte al FRF s-a ales cu un pat într-o celulă şi 3 ani şi 1 lună cu executare. 

Din martie, cei opt nu mai asistă la meciuri, ci sunt după gratii, la Rahova, Jilava sau Slobozia.

image

Şefii de la Petrolul şi Ceahlăul, arestaţi preventiv. Cel de la Oţelul, eliberat

Tot în 2014, doi conducători de club au fost reţinuţi pentru probleme cu legea. Gheorghe Ştefan, primarul suspendat de la Piatra Neamţ şi patronul grupării Ceahlăul, a fost arestat preventiv pe 29 octombrie, în celebrul dosar al licenţelor Microsoft, fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. 

Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă cererea procurorilor de prelungire a arestării preventive a lui Ştefan. Pe 27 noiembrie, a fost arestat preventiv şi Dan Capră, patronul de la Petrolul Ploieşti, alături de fratele său, Nicolae, şi Marius Bucuroiu, directorul general al clubului, sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Nu e exclus ca, la finalul acestei luni, lui Capră să-i fie prelungit mandatul de arestare. 

La mijlocul anului, aproape trei luni a stat după gratii şi miliardarul Dan Adamescu (66 de ani). Patronul de la Oţelul a fost eliberat din arest preventiv pe 30 august, dar e cercetat în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat că a mituit doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, pentru decizii favorabile într-un dosar.

Cine urmează?

Nu există semne că s-ar fi încheiat periplul oamenilor din fotbalul românesc prin faţa judecătorilor sau al paznicilor din închisori. Numele lui Adrian Andrici şi Mihai Rotaru, principalii acţionari de la CS U Craiova, apar într-un alt dosar greu, cel în urma căruia a fost arestată Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi obţinut ilegal, aproape 30 de milioane de euro, din cesionarea unor drepturi litigioase. Au apărut informaţii că şi Ioan Niculae i-ar fi oferit Alinei Bica o mită de de 3,5 milioane de euro, pentru ca aceasta să intervină în soluţionarea unui dosar pe care patronul de la Astra îl are la DIICOT. Niculae a infirmat informaţiile apărute în presă şi a susţinut că n-a fost audiat şi că nici nu i s-a adus la cunoştiinţă vreo învinuire. 

Nu mai surprinde nici că un sistem corupt şi mafiot a avut un şef pe măsură, Mitică Dragomir. Preşedinte LPF timp de 18 ani, până în martie 2014, Dragomir a fost trimis în judecată în noiembrie, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, într-un dosar privind vânzarea drepturilor TV, din perioada 2011-2013.  

Citeşte şi 

Procurorul din spatele Dosarului Transferurilor din Fotbal, declaraţii exclusive despre condamnarea greilor fotbalului românesc, la „Dosarele DNA“

Gică Popescu a scris în închisoare cartea "Abordări teoretice şi practico metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite