Ţinutele purtate de Jill Biden la inaugurarea lui Joe Biden au devenit piese de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hainele purtate de Prima Doamnă a Statelor Unite în Ziua Inaugurării au ajuns să fie expuse la Muzeul Național de Istorie Americană Smithsonian din Washington. 

Jill Biden, la Institutul Smithsonian, FOTO: Getty Images
Jill Biden, la Institutul Smithsonian, FOTO: Getty Images

Este deja o tradiţie în Statele Unite ca Primele Doamne de la Casa Albă să-şi doneze rochiile de bal purtate în ziua învestirii soţilor lor ca preşedinţi către Institutul Smithsonian. Un detaliu care, de altfel, le face foarte atente şi în momentul în care aleg ce ţinută să poarte la Balul Inagurării. Acum, a venit şi rândul lui Jill Biden să facă acest gest, soţia preşedintelui Joe Biden renunţând la două ansambluri vestimentare purtate în acea zi.

Semnificaţia celor două ţinute ale lui Jill Biden

Făcând un pas înapoi, ne-amintim cum, în Ziua Inaugurării, pe 20 ianuarie 2021, Jill Biden a purtat o haină și o rochie din lână asortate, de culoare albastru oceanic. Ţinuta a fost creată de casa de modă Makarian, sub semnătura Alexandrei O’Neil, o tânără creatoare de modă americană. Prima Doamnă a respectat dress code-ul monocrom al evenimentului și, fiind un eveniment organizat în timpul pandemiei, a optat pentru o mască de protecție și mănuși de aceeași nuanță oceanică de albastru. Gulerul rochiei, încrustat cu perle și diamante, a fost singura extravaganță care a oferit strălucire ținutei.

Brandul Markarian a explicat că alegerea cromatică simbolizează ”încredere, siguranță și stabilitate” într-un moment în care mandatul prezidenţial al lui Joe Biden i-a succedat celui turbulent al lui Donald Trump. De altfel, şi noul preşedinte ales a ţinut să trimită subliminal acelaşi mesaj, cravata sa albastră din material lucios. purtată la costumul Ralph Lauren, transmiţând sentimentele de încredere și de stabilitate. 

Pe seară, Jill Biden şi-a schimbat compleul cu un altul, de culoare albă, brodat cu flori. Şi acest outfit a fost purtător de semnificaţie, întrucât Prima Doamnă şi-a dorit ca motivele brodate pe rochie şi pe haina de caşmir să fie inspirate din florile federale din fiecare stat și teritoriu al Statelor Unite ale Americii, ca simbol al unităţii. Pe lângă broderiile de pe linia tivului pardesiului şi de pe decolteul şi mânecile de organza ale rochiei, designerul Gabriela Hearst a amplasat floarea statului Delaware la nivelul inimii Primei Doamne - de unde se ramifică toate celelalte flori.

Fiecare motiv floral a necesitat aproximativ două - patru ore pentru a fi brodată, iar plasarea atentă și selecția culorilor au fost studiate cu atenție timp de săptămâni întregi. 

Ţinutele lui Jill Biden, piese de muzeu

De-acum înainte, cele două outfituri ale actualei Prime Doamne vor putea fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie Americană Smithsonian din Washington.

"În Ziua inaugurării, m-am concentrat asupra faptului că am fost o Primă Doamnă pentru toți americanii - aducându-mi contribuţia la reîntregirea țării noastre. Aceste două ansambluri vestimentare, ca formă de artă și expresie, au "vorbit" pentru mine într-una dintre cele mai importante zile din viața mea. Ele au vorbit poporului american atunci - iar acum, la Muzeul Național de Istorie Americană, vor continua să ajute la relatarea poveștii pe care americanii au trăit-o împreună în acea zi - despre speranța, dragostea și unitatea dpe care am împărtăşit-o și modul în care aceste valori ne ghidează în continuare", a spus Jill Biden în discursul ei de la Institutul Smithsonian.

"Atunci când educatori ca mine își vor aduce elevii la Muzeul Național de Istorie Americană, sper că ansamblurile mele de inaugurare să îi ajute să învețe prin ce am trecut ca țară și cum ne-am unit în Ziua Inaugurării - reconstruind umăr la umăr și inimă la inimă", a adăugat ea, pe pagina oficială a Primei Doamne fiind postat şi un filmuleţ elocvent.

FOTO: pagina oficială a Casei Albe, Getty Images

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite