Roger Waters, scrisoare deschisă către Putin: „Dacă vrei asta, du-te dracului!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roger Waters, co-fondatorul trupei Pink Floyd, i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui rus Vladimir Putin, în care îl îndeamnă să se angajeze la o încetare a focului și la o soluționare diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Roger Waters, scrisoare deschisă pentru Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Roger Waters, scrisoare deschisă pentru Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Artistul a postat scrisoarea pe rețelele de socializare și a subliniat că a fost îndemnat să-i scrie lui Putin după ce a văzut comentarii la scrisorile sale către prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, unde internauții se întrebau de ce s-a adresat doar unei părți a conflictului, scrie NME.

De asemenea, el a precizat că de la începutul războiului, el „a încercat să-și folosească mica influență pentru a încuraja o încetare a focului și apelarea la o soluționare diplomatică care să răspundă nevoilor de securitate atât ale Ucrainei, cât și ale Federației Ruse”.

Adresându-se direct lui Vladimir Putin, l-a întrebat: „Ați dori să se pună capăt acestui război? Dacă mi-ați răspunde "Da, vă rog". Asta ar face imediat lucrurile mult mai ușoare. Dacă ați spune: "De asemenea, Federația Rusă nu mai are niciun interes teritorial în afară de securitatea populațiilor vorbitoare de limbă rusă din Crimeea, Donețk și Lugansk". Și asta ar ajuta.”.

Artistul continuă mesajul accentuând că unele persoane afirmă că Rusia va vrea „să invadeze întreaga Europă, începând cu Polonia și restul statelor baltice. Dacă asta vreți, duceți-vă dracului și am putea la fel de bine să încetăm cu toții să mai jucăm jocul disperat de periculos al găinii nucleare cu care șoimii de pe ambele părți ale Atlanticului par atât de confortabili, și să o facem.”.

Artistul l-a încurajat pe Putin să transmită un mesaj de asigurare publică prin care să zică că Rusia nu are niciun interes să cucerească Europa, deoarece „am copii și nepoți, la fel ca majoritatea fraților și surorilor mele din întreaga lume și niciunul dintre noi nu s-ar bucura de acest rezultat.”

Finalul scrisorii lui Roger Waters a abordat ideea unei negocieri între Rusia și Ucraina. El a continuat: „Dacă v-am citit corect discursurile anterioare, ați dori să negociați o stare de neutralitate pentru o Ucraina suverană vecină? Este corect? Presupunând că o astfel de pace ar putea fi negociată, ar trebui să includă un acord absolut obligatoriu pentru a nu mai invada pe nimeni niciodată”.

„Știu că SUA și NATO invadează alte țări suverane cât ai clipi sau pentru câțiva barili de petrol, dar asta nu înseamnă că ar trebui, invazia ta în Ucraina m-a luat prin surprindere, acesta este un război odios de agresiune atroce, provocat sau nu”, a adăugat Waters.

Artistul a spus că ar aprecia să primească un răspuns de la Vladimir Putin și că acest lucru ar reprezenta o „mișcare onorabilă în direcția corectă spre o pace durabilă”.

Polonia a anulat concertele artistului

Două concerte ale muzicianului britanic Roger Waters au fost anulate la Cracovia, a anunţat duminică Tauron Arena din acest oraş din Polonia.

Decizia a venit în urma unei scrisori deschise adresată de artist soţiei preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska, în care spunea că nu este de acord cu furnizarea de arme către Kiev, descriind situația ca pe o „eroare tragică”.

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite