Placido Domingo a împlinit 79 de ani. Ce s-a întâmplat cu acuzaţiile de hărţuire sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul tenor spaniol Placido Domingo a împlinit astăzi, 21 ianuarie, vârsta de 79 de ani. Ultimele luni au fost de coşmar pentru artist, după ce zeci de femei i-au adus acuzaţii de hărţuire sexuală.

Placido Domingo împlineşte astăzi venerabila vârstă de 79 de ani, însă ultimul a fost umbrit de numeroasele acuzaţii de hărţuire sexuală ce i-au fost aduse. 

Peste 20 de femei au ieşit în public şi au mărturisit că tenorul a încercat să le determine să întreţină relaţii sexuale cu el şi uneori le-a pedepsit pe linie profesională dacă l-au refuzat. Evenimentele ar data de la începutul anilor '80 şi s-ar fi petrecut de-a lungul a trei decenii.

Într-un interviu recent pentru publicaţia spaniolă online „El Cofidencial“, Placido Domingo a negat vehement acuzaţiile, pe care le-a calificat drept „un coşmar“.

El a asigurat că „interacţiunile şi relaţiile au fost întotdeauna primite bine şi consensuale“, deşi a subliniat că „regulile şi standardele“ s-au schimbat. Domingo a mai spus că spaniolii sunt în mod natural „calzi, afectuoşi şi iubitori“. „Am fost galant, dar întotdeauna în limitele unui comportament de domn, ale respectului şi sensibilităţii“, a mai spus acesta.

Efectele scandalului sexual 

După acuzaţiile de hărţuire sexuală, operele din SUA au anulat mai multe reprezentaţii ale lui Domingo, iar la începutul lunii octombrie, tenorul a demisionat din funcţia de director general al Operei din Los Angeles pe care o deţinea din 2003. 

Domingo a continuat să cânte în Europa şi după izbucnirea scandalului, dar comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo a arătat că tenorul a decis să nu apară în cadrul unui eveniment care va prefaţa olimpiada invocând „complexitatea proiectuli“.

De asemenea, tenorul a declarat că intenţionează să continue să cânte pe scenă cel puţin până la încheierea angajamentelor pe care le are în prezent, respectiv până în 2021, în timp ce investigaţiile de hărţuire sexuală la adresa celebrului tenor sunt în curs de desfăşurare. 

Celebrul artist italian Andreea Bocelli a sărit în apărarea tenorului spaniol. El catalogat drept „absurde“ deciziile unor instituţii de operă de a anula apariţiile lui Placido Domingo pe scenă înainte să fie cercetate în totalitate lucrurile de care este acuzat.

Placido Domingo, unul dintre cei mai admiraţi tenori din toate timpurile şi unul dintre cei mai puternici bărbaţi din muzica clasică internaţională, s-a născut în Spania, la 21 ianuarie 1941, părinţii lui fiind cântăreţi de zarzuela. Când era adolescent, familia s-a mutat în Mexic, iar la 14 ani a început să studieze muzica. Amploarea talentului său s-a relevat rapid. În 1965, când avea numai 24 de ani, obţinea deja contracte în Statele Unite, mai ales cel pentru Madama Butterfly de la New York City Opera. Apoi i s-au deschis, în deceniul următor, toate uşile: Verona, Hamburg, Viena, Berlin, Houston, Baltimore, Lima, Santiago, Chicago, Los Angeles şi Madrid, oraşul său natal.

În timp, a reluat numeroase roluri de anvergură, printre care Pagliacci de Leoncavallo. Numai la MET l-a cântat de 20 de ori timp de trei decenii. În timp ce continua să cânte la MET şi-a făcut debutul ca dirijor la New York City Opera.

În 1982 a jucat în versiunea cinematografică a operei „La Traviata“ de Verdi, în regia lui Zeffirelli, iar Newsweek îl consacra „regele Operei“.

Rolul lui „Calaf din Turandot“ de Puccini avea să-l urmărească în mare parte din carirera sa. L-a jucat mai întâi la Verona, în 1969, alături de Birgit Nilsson, iar intensitatea interpretării lui era incredibilă.

În anii '90, reputaţia lui Placido Domingo era consolidată. A devenit directorul artistic al Operelor din Washington şi Los Angeles la mijlocul deceniului. Printre operele din program se numără Simon Boccanegra de Verdi. Această operă este semnificativă în cariera lui Domingo, pentru că, în 2009, cu Bocanegra a decis, cu îndrăzneală, să-şi facă un nou debut, „transformat“ în bariton.

În 2018, a interpretat al 149-lea rol din cariera sa la Metropolitan, cel al tatălui din Luisa Miller (de Verdi, compositor-fetiş al lui Domingo). De altfel, pentru curioşii care se întreabă dacă a depăşit 150 de personaje, răspunsul este da: în „Pescuitorii de perle“ de Bizet, la Salzburg, în luna august a anului trecut.

În anii '80, spusese că va înceta să cânte la vârsta de 50 de ani. Iată-l la 79 de ani, cu aceeaşi pasiune. Este în continuare iubit de public, în ciuda recentului scandal sexual în care a fost implicat şi, evident, este o dragoste reciprocă. 

Imagine indisponibilă

Placido Domingo FOTO Guliver/Getty Images

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite