Matt Damon şi Russell Crowe, acuzaţi că au împiedicat dezvăluirea abuzurilor lui Harvey Weinstein în urmă cu 13 ani: cum s-au folosit actorii de influenţa lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numele actorilor Matt Damon şi Russell Crowe au fost menţionate de o fost jurnalistă de la New York Times în cazul scandalului sexual de la Hollywood FOTO Gulver/Getty Images
Numele actorilor Matt Damon şi Russell Crowe au fost menţionate de o fost jurnalistă de la New York Times în cazul scandalului sexual de la Hollywood FOTO Gulver/Getty Images

O jurnalistă care a lucrat în trecut pentru The New York Times a dezvăluit cum abuzurile sexuale ale producătorului Harvey Weinstein ar fi putut ieşi la iveală încă din 2004 dacă prestigiosul ziar nu ar fi cedat presiunilor venite din partea mogulului şi a unor celebrităţi ca Matt Damon şi Russell Crowe, care au reuşit să împiedice publicarea unei anchete realizată de ea.

Sharon Waxman, fondatoarea publicaţiei The Wrap, susţine că a investigat acuzaţiile de hărţuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein cu 13 ani în urmă, pe când lucra la The New York Times, aceeaşi publicaţie care a zguduit săptămâna trecută lumea Hollywood-ului atunci când a scos la iveală abuzurile renumitului producător american, arată Daily Mail.

Jurnalista a dezvăluit într-un editorial publicat pe The Wrap cum materialul său a fost sabotat din cauza faptului că, la acel moment, compania lui Weinstein era unul din clienţii ziarului, dar şi din cauza intervenţiei actorilor Matt Damon şi Russell Crowe în acest caz.

În 2004, Sharon Waxman ajunsese la Roma pe urmele lui Fabrizio Lombardo, bărbatul pus în fruntea companiei Miramax din Italia în perioada 2003-2004. Miramax, compania de film fondată de Harvey Weinstein şi fratele său  în 1979, era încă administrată de cei doi chiar dacă fusese cumpărată de Disney în 1993.

Jurnalista reuşise să afle din mai multe surse cum italianul a fost plătit cu 400.000 de dolari pentru mai puţin de un an de ocupare a funcţiei, deşi „nu avea niciun fel de experinţă în film“, fiind angajat pentru „a se ocupa, printre altele, de nevoile sexuale ale lui Weinstein“, printre care „organizarea unor seri cu escorte din Rusia“. Tot atunci, jurnalista a ajuns la o femeie din Londra care fusese plătită după ce a avut contact sexual nedorit cu Weinstein.

sharon waxman foto getty images

Sharon Waxman, fondatoarea publicaţiei „The Wrap“, care a lucrat pentru New York Times FOTO Guliver/Getty Images

Sunată de Matt Damon şi Russell Crowe pentru a o convinge să nu publice povestea

Investigaţia pusă cap la cap de Waxman n-a ajuns însă niciodată în paginile New York Times. Potrivit spuselor sale, de îndată ce Weinstein a aflat că ziarul lucrează la un articol negativ despre el, a făcut tot posibilul să împiedice publicarea acestuia, folosindu-i pe Matt Damon şi Russell Crowe care au sunat-o personal pe actriţă să garanteze pentru Fabrizio Lombardo. În acea perioadă, ambii actori apăruseră în filme produse de Weinstein – Matt Damon în „The Brothers Grimm“ (2005) şi Russel Crowe în „Master and Commander“ (2003).

   

Waxman a mai mărturisit că în cele din urmă a aflat că Weinstein a făcut o vizită la redacţia New York Times pentru a-şi face cunoscută numulţumirea. Cum Miramax era unul dintre marii clienţi ai publicaţiei şi Weinstein era o persoană foarte influentă, editorii au decis ca acuzaţiile să nu mai fie publicate.

„Materialul a fost golit de orice referire la favoruri sau constrângeri sexuale şi a fost îngropat în interiorul secţiunii de Cultură, ca o poveste obscură despre faptul că Miramax a concediat un director italian. Cui îi păsa?“, a scris Sharon Waxman.

„Am fost devastată de faptul că am călătorit în două ţări şi am depăşit obstacole imense pentru a confirma cel puţin o parte din povestea care a fost spusă săptămâna trecută, după mai bine de un deceniu“, a mai scris jurnalista.

Harvey Weinstein, alături de Matt damon şi Russell Crowe

image

„New York Times a fost unul dintre ziarele care au permis ca abuzurile se întâmple în continuare“

Waxman a scris editorialul despre încercarea sa nereuşită de a-l deconspira pe Weinstein ca răspuns la editorialul „ipocrit“ scris de Jim Rutenberg, un editorialist de la New York Times care îşi laudă ziarul că l-a demascat pe unul dintre cei mai puternici oameni de la Hollywood, în timp ce atât de multe publicaţii  au ignorat zvonurile.

„Poate că Times a fost cel care l-a doborât pe Weinstein, dar ei ştiau despre aceste acuzaţii încă din 2004 şi au ratat oportunitatea de a spune adevărul. Ziarul New York Times a fost unul dintre cele care au permis să se întâmple în continuare. Aşa că scuzaţi-mă dacă am o atitudine profund ambivalentă în legătură cu fapta eroică a celor de la Times“, a spus Waxman.

Rose McGowan, către Matt Damon: „Cum e să fii un profitor fără coloană vertebrală“

La o zi de la aceste dezvăluiri, actriţa Rose McGowan, una dintre victimele lui Weinstein, care de la izbucnirea scandalului a fost foarte vocală pe reţelele sociale, trăgând la răspundere marile vedete de la Hollywood pentru că păstrează tăcerea, n-a ezitat să-l taxeze dur şi pe Matt Damon, dar şi pe prietenii buni ai acestuia, fraţii Ben şi Casey Affleck, care îi datorează în mare parte cariera lui Weinstein, după ce au jucat împreună în filmul premiat cu Oscar „Good Will Hunting“.

„Hei, Matt Damon! Cum e să fii un profitor fără coloană vertebrală care rămâne tăcut?“, „Ben Affleck şi Casey Affleck, cum este dimineaţa voastră băieţi?“, a scris Rose McGowan pe Twitter.

image
image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite