TVR se pregătește să lanseze o nouă televiziune. Ce profil va avea și ce emisiuni pot fi urmărite în program

0
Publicat:

Televiziunea națională pregătește lansarea unui nou post TV. În curând, iubitorii de tradiții și muzică populară vor avea un canal dedicat folclorului autentic. Aceasta este cea de-a 13-a televiziune pentru care postul public a primit licență.

Televiziunea Română lansează un nou post TV FOTO Adevărul
Televiziunea Română lansează un nou post TV FOTO Adevărul

Grila postului va fi formată din emisiuni precum „Tezaur folcloric”, una dintre cele mai logevive emisiuni TV, dar se vor regăsi şi emisiuni de talent show şi de divertisment, concerte şi muzică populară - „Din muzica popoarelor”, „Cântec şi Poveste”, „Tradiţii”, programe de spiritualitate, magazine agrare şi utilitare etc.

Prin misiunea sa, noul post al Televiziunii Publice va contribui la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi artistic al României, a talentelor din toate zonele, la educaţia culturală şi la îmbunătăţirea respectului pentru folclorul, tradiţiile şi obiceiurile românilor şi ale minorităţilor naţionale”, anunţă TVR, într-un comunicat citat de paginademedia.ro.

Deși nu a precizat data lansării, postul public face ultimele pregătiri pentru lansarea noului post, care va avea loc în viitorul apropiat.

La începutul acestui an, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat înfiinţarea TVR Folclor, precum şi a TVR Sport, cele două posturi primind licenţe din partea CNA în şedinţa din data de 20 aprilie.

SRTv deţine, în prezent, 12 posturi de televiziune naţionale, internaţionale şi teritoriale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Info, TVR Cultural,TVR Internaţional, TVR Moldova, TVR Craiova, TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Cluj şi TVR Tg.Mureş.

Cine este femeia de pe cal care apare pe genericul emisiunii „Tezaur folcloric“. Ce spunea Marioara Murărescu

Este una dintre cele mai longevive, dar și îndrăgite emisiuni din România. De mai bine de 4 decenii, „Tezaur folcloric“ aduce bucurie în casele oamenilor, însă puțini știu cine este femeia călare pe cal care apare pe genericul emisiunii.

Emisiunea lansată de regretata realizarea Marioara Murărescu a apărut în anul 1982, având pe generic o femeie călare.

În urmă cu mai mulți ani, conform Newsweek, a fost spusă povestea acestor imagini care, se pare, nu au fost pe placul multora. Mai mult decât atât, realizatoarea emisiunii, fiind criticată pentru această amazoană. Femeia de pe generic nu este însă o anonimă și are o poveste cumplită.

”Am decis să aleg imaginile acelea, deși am fost aspru criticată!”, avea să spună realizatoarea Televiziunii Naționale peste ani. Imaginile fuseseră filmate la Gorovița, în zona Mehedinți, având în prim-plan o femeie călare.  

”Am făcut niște filmări în Mehedinți, o zonă cu totul specială. Puțină lume știe că în acea zonă de munte și femeile umblă călăre. Mulți m-au criticat: «De ce-a pus amazoana aia în generic?» Ei, dar eu am rămas cu amazoana mea! La filmări, multe interprete mergeau, conform obiceiurilor zonei, călăre”. Femeia călare era nimeni alta decât Mariana Drăguț, interpretă de muzică populară, câștigătoare a ”Festivalului Maria Tănase”.

 Din păcate, aceasta a avut un destin crud. Femeia a murit de cancer la nici 40 de ani. Melodia genericului emisiunii îi aparține talentatului taragotist Dumitru Fărcaș.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite