„Pălincă şi caltaboşi“, la „Dosarele DNA“: detaliile primului caz în care a fost condamnat un ministru în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Saivu, prezentatorul emisiunii
„Dosarele DNA“, aduce în atenţia telespectatorilor detalii
inedite din spatele dosarului „Pălincă şi caltaboşi“ FOTO
Prima TV
Marius Saivu, prezentatorul emisiunii „Dosarele DNA“, aduce în atenţia telespectatorilor detalii inedite din spatele dosarului „Pălincă şi caltaboşi“ FOTO Prima TV

Emisiunea „Dosarele DNA“ prezintă în această seară, de la ora 21:30, la Prima TV, detaliile anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în urma căreia fostul ministru Decebal Traian Remeş a fost condamnat la trei ani de închisoare cu excutare. Dosarul „Pălincă şi caltaboşi“ este analizat de Claudiu Dumitrescu, procuror-şef, emisiunea mutându-se începând cu această săptămână în seara de luni.

În ediţia din această seară a emisiunii „Dosarele DNA“, prezentată de Marius Saizu, procuror-şef Claudiu Dumitrescu vorbeşte despre primul dosar în care a fost anchetat şi condamnat un ministru în funcţie, Decebal Traian Remeş (ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cabinetul Călin-Popescu Tăriceanu).

Procurorul Claudiu Dumitrescu dezvăluie echipei emisiunii „Dosarele DNA“ cum a evoluat ancheta în dosarul denumit „Pălincă şi caltaboşi“. În acest caz, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă i-a promis ministrului Decebal Traian Remeş suma de 100.000 de euro pentru a se asigura că o firmă deţinută de fiul său va câştiga două licitaţii publice. Intermediarul şpăgii era Ioan Avram Mureşan, un alt ministru al Agriculturii. Cazul a devenit celebru atunci când în presă au apărut informaţii şi înregistrări care confirmau faptul că fostul ministru Remeş a acceptat un avans: pălincă şi caltaboşi, dar şi suma de 15.000 de euro.

„În emisiunea «Dosarele DNA», de luni, de la 21:30, veţi vedea, pe lângă declaraţiile exclusive ale procurorului de caz, Claudiu Dumitrescu, şi reconstituiri ale interceptărilor şi filajelor care au constituit probe cruciale din acest dosar“, spune şi Marius Saizu.

Dosarul „Pălincă şi caltaboşi“ a fost deschis prin auto-denunţul omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, cel care a oferit mită pentru a-şi asigura un rezultat favorabil la o licitaţie publică. Foştii ministri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au primit, pe 25 februarie 2013, condamnări definitive de trei ani de închisoare cu executare. Dosarul s-a judecat în perioada septembrie 2008 - februarie 2013 şi a avut peste 30 de termene.

Alte ediţii ale emisiunii „Dosarele DNA“:

Două cazuri de maximă amploare au ţinut capul de afiş al emisiunii: dosarul „Schimbului de terenuri“ şi dosarul „Loteria Română“. Astfel, Prima TV a prezentat pe larg povestea din spatele dosarelor în care au fost acuzaţi şi condamnaţi Gigi Becali, fost europarlamentar, şi George Copos, fost vice-premier.

„Dosarele DNA“, la Prima TV: totul despre cazul „Valiza“, în care a fost condamnat Gigi Becali

Laura Codruţa Kövesi, Procurorul-şef al DNA, a acordat un amplu interviu echipei „Dosarele DNA“ în care a vorbit despre două dosare celebre, instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie. Este vorba de Dosarul „Trofeul Calităţii“, în care a fost condamnat Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, şi Dosarul ICA (Institutul de Cercetări Alimentare) (Telepatia), în care a fost condamnat Dan Voiculescu, om de afaceri şi fostul senator.

Kövesi, declaraţii exclusive despre dosarul „ICA” în care a fost condamnat Dan Voiculescu

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite