Mama fetei din Vaslui, scrisoare către CNA: „Reporterul mi-a sugerat că nu e frumos să stau cu spatele la oamenii cărora vreau să le mulţumesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Măruţă a declarat în repetate rânduri că victima din Vaslui şi-a exprmat dorinţa de a apărea în emisiune FOTO Pro TV
Cătălin Măruţă a declarat în repetate rânduri că victima din Vaslui şi-a exprmat dorinţa de a apărea în emisiune FOTO Pro TV

Carmen Munteanu, mama fetei din Vaslui care a fost abuzată sexual de şapte tineri, a trimis Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) o scrisoare în care detaliază circumstanţele în care a apărut, alături de fiica ei, în emisiunea „La Măruţă“, difuzată de Pro TV.

Membrul CNA Valentin Jucan a făcut publică scrisoarea semnată de mama tinerei violate din Vaslui în care se precizează „în mod expres“ că apariţia fetei în ediţia din 21 iulie a emisiunii „La Măruţă“ nu s-a făcut la iniţiativa acesteia, cum au declarat în repetate rânduri atât realizatorul Cătălin Măruţă, cât şi reprezentanţii Pro TV. 

Femeia a povestit cum reporterul emisiunii „La Măruţă“ a intrat în curtea casei, fără însă a fi invitat, şi i-a cerut să intre cât mai repede în casă pentru a evita să fie filmaţi de ceilalţi reporteri aflaţi în faţa casei. Ulterior, reporterul a insistat ca mama victimei să apară în emisiunea „La Măruţă“, pentru doar cinci minute, promiţându-i că îi va fi protejată identitatea. De asemenea, doamna Munteanu afirmă că realizatorul Cătălin Măruţă „a promis personal“ avocatei care o reprezintă în instanţă pe fiica sa că „nu va face niciun gest“ pentru a o convinge pe elevă să intre în direct. 

„Am acceptat în cele din urmă, în urma presiunilor psihice făcute de dra. reporter să intru în direct însă doar pentru cinci minute pentru a mulţumi oamenilor pentru susţinere, însă nu şi pentru a discuta despre cazul fiicei mele“, se arată în scrisoarea semnată de mama fetei violate din Vaslui. 

În momentul în care femeia a realizat că nu îi este protejată identitatea, reporterul i-a sugerat că „nu este frumos să stea cu spatele la oamenii cărora vrea să le mulţumească.“ De asemenea, femeia subliniază că la sfârşitul emisiunii i s-au pus în faţă „două coli de hârtie“ fără a i se explica ce presupun, precizând că au fost semnate întrucât li s-a spus că „aşa se procedează“. 

Vă prezentăm în continuare scrisoarea integrală semnată de mama fetei din Vaslui:

.

„Vă aduc la cunoştinţă faptele, astfel cum au avut loc, din data de 21 iulie 2015, când fiica mea a fost convinsă să intre în direct la emisiunea «La Măruţă» aparţinând postului de televiziune Pro TV, şi nu la iniţiativa acesteia, astfel cum realizatorii aceste emisiuni au declarat. Astfel, pe scurt, faptele s-au petrecut în felul următor. Reporterul emisiunii, domnişoara Larisa Toma, a intrat în curtea casei, fără a fi invitată, şi întrucât eram pe terasă, aceasta mi-a cerut să intrăm repede în casă pentru a evita să fim filmaţi de ceilalţi reporteri aflaţi în faţa casei mele, în afara porţii. 

 

Am fost uimită şi nu am realizat pe moment ce se întâmplă, astfel încât am intrat în casă unde domnişoara reporter a insistat pentru apariţia mea în cadrul emisiunii «La Măruţă» pentru doar cinci minute, cu spatele, fără a mi se vedea faţa, ori cu faţa protejată, pentru a mulţumi susţinătorilor fiicei mele. 

 

Am contactat avocatul nostru care mi-a sugerat să refuz apariţia în direct la orice emisiune, lăsând însă la aprecierea noastră, a familiei intervenţia mea, rugându-ne însă să evităm ca fiica mea să apară în cadrul oricărei emisiuni şi implicit în cadrul emisiunii «La Măruţă»

 

Ulterior, mi s-a comunicat faptul că domnul Măruţă a promis personal avocatului nostru că nu va face niciun gest pentru a o convinge pe fiica mea să apară în această emisiune. Am acceptat în cele din urmă, în urma presiunilor psihice făcute de doamna reporter să intru în direct la emisiunea «La Măruţă», însă doar pentru cinci minute pentru a mulţumi oamenilor pentru susţinere, însă nu şi pentru a discuta despre cazul fiicei mele. 

 

Abia în timpul filmărilor am constatat că intenţia realizatorilor emisiunii a fost mai mult decât de a mă filma pentru cinci minute, însă am realizat că fiind în direct în cadrul acestei emisiuni nu puteam riposta în niciun mod. De asemenea, deşi ni s-a comunicat de către familia mea chiar în timpul emisiunii că nu-mi este protejată identitatea în niciun mod, nici în această privinţă nu am putut reacţiona, domnişoara reporter mi-a şoptit că „arăt mai bine aşa” sugerându-mi că nu e frumos să stau cu spatele la oamenii cărora vreau să le mulţumesc. 

În timpul pauzei publicitare, echipa emisiunii «La Măruţă», aflată în incinta locuinţei mele, a început „presiunile” asupra fiicei mele, căreia i-au spus «ar fi bine şi frumos să mulţumească ea personal celor care o susţin” pentru că „uite câtă lume este alături de tine». Aceasta s-a simţit datoare să facă acest gest însă precizez în mod expres că intervenţia fiicei mele nu s-a produs din iniţiativa fiicei mele, respectiv nu la cererea acesteia ci în urma demersurilor echipei «La Măruţă»

După finalizarea filmărilor, echipa emisiunii mi-a pus în faţă două coli de hârtie al cărui conţinut nu am reuşit să-l desluşesc întrucât eram supărată pe modul în care au decurs lucrurile în legătură cu filmările pentru emisiune şi că nimic din ceea ce discutasem înaintea filmărilor nu fusese respectat de către angajaţii Pro TV. Emisiunea luând altă turnură decât ceea ce mi se promisese înaintea filmărilor. De asemenea, nu mi s-a comunicat la începutul filmărilor faptul că voi avea de semnat un contract, aspect care m-ar fi determinat, dacă aş fi cunoscut existenţa acestuia, să contactez avocatul pentru a-i cere să ne explice ce presupune acest contract. Menţionez că am semnat actul prezentat de echipa emisiunii «La Măruţă» întrucât mi s-a spus că «aşa se procedează»

Ţin să precizez în mod expres faptul că nu am cerut, nu mi s-a oferit şi nu am primit nicio sumă de bani pentru a participa la această emisiune.“

CNA nu a luat o decizie

CNA a dezbătut în şedinţa din 23 iulie decizia postului Pro TV de a dezvălui identitatea victimei abuzului sexual din Vaslui, însă fără a lua o decizie. Membrii forului audiovizual au sfătuit-o pe mama tinerei să trimită, prin avocat, sub forma unei adrese la CNA toată declaraţia pe care a făcut-o verbal prin telefon. În şedinţă au fost prezenţi şi trei reprezentanţi ai postului Pro TV, Adriana Păpureanu, Andreea Retea, producător executiv al emisiunii „La Măruţă“, şi un reprezentant al departamentului juridic. Aceştia au explicat, înainte ca mama victimei să facă declaraţiile, că a existat un acord semnat din partea tinerei din Vaslui şi a mamei sale pentru a apărea pe post şi că au fost în legalitate.  

Valentin Jucan: „Pro TV i-a distrus viitorul“

Contactat de reporterii „Adevărul“, Valentin Jucan a subliniat că trei dintre membrii CNA, respectiv Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Radu Călin Cristea, au fost împotriva intervenţiei mamei victimei din Vaslui, motivând că „ar vicia luciditatea cu care CNA analizează cazul“. De asemenea, Jucan a catalogat drept inadmisibilă atitudinea postului, fiind de părere că „cei de la Pro TV i-au distrus viitorul“. „Nimeni nu contestă dreptul presei de a investiga astfel de cazuri, însă deconspirarea identităţii celor două persoane nu are legătură cu un demers jurnalistic. Este inadmisibil. Pro TV i-a distrus viitorul acelei fete. Nu va putea niciodată să-şi construiască o nouă viaţă, de la zero, pentru că va purta stigmatul fetei violate de şapte bărbaţi care a apărut la televizor“, a mai declarat Jucan. 

Reacţia oficialilor Pro TV 

Ulterior, postul Pro TV a transmis un punct de vedere, precizând că în şedinţa CNA, în care a fost analizat acest caz, televiziunea a prezentat toate documentele şi informaţiile solicitate. Printre altele, reprezentanţii televiziunii, care afirmă că publicarea unor articole în care faptele nu erau prezentate clar a condus la apariţia unor false speculaţii în presă, subliniază că tânăra din Vaslui „şi-a exprimat în mod voluntar dorinţa de a participa la interviu.“

Pe de altă parte, oficialii Pro TV susţin că atât mama, cât şi fiica au semnat „personal şi de bunăvoie“ acordurile de participare la emisiune şi acordare a interviului, subliniind că echipa emisiunii le-a explicat „clar şi deschis“ cum se va desfăşura interviul. Poziţia oficială a postului Pro TV poate fi citită aici

Cătălin Măruţă: „Este majoră, şi-a dat acordul în scris“

Din monitorizările CNA, chiar înainte să fie difuzat interviul cu tânăra, unul dintre invitaţii emisiunii, actorul Claudiu Bleonţ i-a atras atenţia realizatorului să nu-i dezvăluie identitatea tinerei din Vaslui. „V-aş ruga să aveţi decenţa să n-o faceţi publică pe ea“, a spus Bleonţ. „Nu, nici nu facem, vorbim doar cu mama ei“, i-a răspuns Măruţă. 

Amintim că realizatorul Cătălin Măruţă a oferit mai multe explicaţii, precizând că mama victimei şi-a dorit să intre în direct pentru a mulţumi oamenilor pentru sprijin şi implicare. De asemenea, Măruţă a subliniat că în timpul transmisiei tânăra a stat într-o altă încăpere, însă a fost decizia ei de a intra în direct. „Totuşi, în timpul interviului, ea a cerut să apară pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului că îşi doreşte să apară pentru a mulţumi, fiind copleşită de mesajele şi încurajările primite. Am fost informaţi că îşi doreşte să apară şi să vorbească şi am decis să mergem mai departe cu ea, luând în considerare mai multe lucruri: este majoră, şi-a dat acordul în scris şi au trecut opt luni de la incident, timp în care ea a făcut terapie psihologică şi a mers la şcoală, viaţa ei redevenind aproape la normal“, a explicat Măruţă. Explicaţiile realizatorului Cătălin Măruţă pot fi citite aici şi aici.

Totodată, precizăm că inclusiv Mioara Donosă, avocata din Vaslui care o reprezintă în instanţă pe eleva violată, s-a arătat revoltată de decizia postului Pro TV de a face publică identitatea victimei, în contextul în care realizatorul TV i-a dat asigurări că va fi protejată şi identitatea mamei, nu doar a fetei. Declaraţia integrală a avocatei o puteţi citi aici


Mai puteţi citi şi:

Avocata elevei violate din Vaslui: „Măruţă mi-a promis că victima nu va apărea la televizor. S-a profitat de naivitatea unei adolescente“

Cătălin Măruţă, explicaţii cu privire la difuzarea imaginilor cu victima violului din Vaslui: „Avem acordul fetei şi al mamei. Am făcut totul legal“

Cătălin Măruţă, o nouă reacţie legată de difuzarea imaginilor cu victima violului din Vaslui: „Valul de reproşuri nefondate a fost mai puternic decât faptele“

Ce a declarat membrilor CNA mama fetei violate din Vaslui. Decizia CNA privind emisiunea „La Măruţă“ a fost amânată

Reacţia Pro TV cu privire la difuzarea imaginii cu victima violului din Vaslui: „I-am oferit platforma necesară pentru a-şi face gândurile publice“

Valentin Jucan, membru CNA, a făcut publică înregistrarea declaraţiei mamei fetei violate din Vaslui: femeia a explicat cum a procedat echipa „La Măruţă“

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite